1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. MLC’de iyileştirici değişiklikler yapılması isteniyor
MLC’de iyileştirici değişiklikler yapılması isteniyor

MLC’de iyileştirici değişiklikler yapılması isteniyor

Uluslararası Deniz Ticaret Odası, terk edilen gemilerdeki gemiadamlarının maruz kaldığı güçlüklerin daha iyi anlaşılması için Denizcilik Çalışma Sözleşmesi (MLC, 2006)'ne bazı iyileştirici değişikliklerin eklenmesi gerektiğini savundu.

A+A-

Uluslararası Deniz Ticaret Odası (International Chamber of Shipping - ICS), terk edilen gemilerdeki gemi adamlarının maruz kaldığı güçlüklerin daha iyi anlaşılması için Denizcilik Çalışma Sözleşmesi (MLC, 2006)'ne bazı iyileştirici değişikliklerin eklenmesi gerektiğini savundu. Bu amaçla, IMO yasal komitesinin son toplantısına terk edilme vakalarını gösteren veri tabanının daha etkili hale getirilmesi gerektiği hakkında bir yazı sundu.

ICS'ye göre, gemilerde sigorta belgelerinin bulundurulmasını zorunlu kılan son değişiklikler, her ne kadar gemi adamlarını terk edilme vakalarından korumaya yönelik olsa da sorun tam anlamıyla çözülebilmiş değil.

mlc2006_1.jpg

ICS komiteye sunduğu yazıda durumu şöyle açıklıyor

"Birçok devlet, gemiadamlarının terk edilmesi sorununu çözmede aktif rol üstleniyor. Fakat yine de geçtiğimiz aylarda ciddi olayların yaşandığını, bayrak ve liman devletlerinin ILO/IMO kılavuzlarında belirtilen yükümlülükleri yerine getirmediğine tanık olduk."

Uluslararası Deniz Ticaret Odası, gemide terk edilen mürettebatla ilgili yasa maddelerinin yalnızca MLC 2006'yı kabul eden bayrak devletleri için geçerli olmasından ve bu devletlerin konuyla ilgili IMO/ILO kılavuzlarına uymada gerekli özeni gösterecek şekilde yönlendirilmesinden yana görüş bildiriyor.

ICS ayrıca terk edilen gemilerin kayıt altına alındığı IMO veri tabanının da geliştirilmesi gerektiğini savunuyor. Veri tabanında halen çözüm bekleyen güncel olayların çözüm getirilmiş diğer olaylardan ayrı tutulması ICS'ye göre atılacak ilk adım olabilir.

mlc2006_2.jpg

Vakaların dört başlık altında listelenmesi öneriliyor

Vakaların şu dört başlık altında listelenmesi öneriliyor: 'çözüldü', 'pasif', 'tartışmalı' ve 'çözülmemiş'. Sonucu yeterince tatmin edici olmayan olayların ise 'kısmen çözüldü' başlığıyla listelenmesi gerektiği belirtiliyor.

Vaka bildiriminde bulunan tarafların süreçte daha etkin bir rol oynaması ve güncel durumla ilgili düzenli bilgi akışı için yöneticilerin teşviki de ICS'nin yazısında öne çıkarılan maddeler arasında. Buna göre, bir vaka hakkında üç ay boyunca herhangi bir yeni bilgi verilmemişse olay resmi olarak kapanmış kabul edilmeli.

ICS bu önerisinin sebebini ise yazısında şöyle açıklamış: "Veri tabanının içeriğinde yalnızca hâlâ işlem yapılması gereken vakalar yer almalıdır."

Kaynak: TradeWinds - Adam Corbett

Bu haber toplam 2851 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.