1. HABERLER

  2. BOĞAZLAR

  3. Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin 91. Yıldönümü
Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin 91. Yıldönümü

Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin 91. Yıldönümü

Montrö Boğazlar Sözleşmesi ticaret gemilerinin boğazlarımızdan geçişini düzenlemesinin yanı sıra ülkemizin güvenliğini de esas alması açısından son derece önemli.

A+A-

Bugün Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin yürürlüğe girişinin 91. yıldönümü. Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin ulusal egemenliğinin uluslararası arenada bir tür tescili anlam ve değerini taşıyan Montrö Boğazlar Sözleşmesi ticaret gemilerinin boğazlarımızdan geçişini düzenlemesinin yanı sıra ülkemizin güvenliğini de esas alması açısından son derece önemli.

Üstelik gerek Karadeniz sahildarı ülkelerinin, gerek diğer ülkelerin bayraklarını taşıyan belli tip ve tonajdaki askeri gemilerin boğazlarımızdan hangi şartlar altında geçebileceklerini hüküm altına alırken bir yandan da Karadeniz’in bir barış denizi olmasının yolunu açtı.

Konuyla ilgili görüşünü aldığımız Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ulaştırması eski Genel Müdürü ve araştırmacı Deniz Vank, bize bu sözleşmenin değerini bir kere hatırlatarak şunları söylüyor:

“Dünyada bugüne kadar akdedilen hiçbir uluslararası sözleşmede bulunmayan bir anlayışla, sahildar bir ülke olarak kendisini yakın bir savaş tehdidinde hissetmesi halinde Türkiye’ye boğazları deniz trafiğine tek taraflı kapatma yetkisi veren Montrö Boğazlar Sözleşmesi, hiç şüphe yok ki bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ülkemizin tarafsız, titiz ve kararlı bakış açısıyla daima yürürlükte kalacaktır.”

Vira Haber

Bu haber toplam 4953 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.