1. HABERLER

  2. SERBEST KÜRSÜ

  3. Mültecilerin özlemini gideren bir tatlı ustası
Mültecilerin özlemini gideren bir tatlı ustası

Mültecilerin özlemini gideren bir tatlı ustası

Ürdün'deki Zaatari Mülteci Kampı'nda yaşayan Suriyeli tatlı ustası Abu Rabee, her gün yaptığı gelenseksel lokumlarla savaş yüzünden ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyelilerin memleket özlemini gideriyor.

A+A-

Abu Rabee, Ürdün'deki Zaatari kampında yaşayan Suriyeli bir mülteci, aynı zamanda tatlı ustası.

Savaş yüzünden ülkelerini terk etmek zorunda kalsalar da, Ortadoğu'nun en büyük mülteci kampı olan ve yaklaşık 80 bin mültecinin yaşadığı Zaatari Kampı'nın sakinleri, onun yaptığı tatlılarla memleket özlemini bir nebze de olsa gideriyor.

Raha, Suriyelilerin geleneksel tatlısı. Aslında bir lokum çeşidi. 10 yaşından beri bu tatlıyı yaptığını söyleyen Abu Rabee, çalışırken kendisini sanki bir mülteci kampında değil de Suriye'de hissettiğini anlatıyor: "Çalışırken burada olduğumu unutuyorum ve sanki Suriye'deymişim gibi hissediyorum. Günde iki saatten fazla çalışıyorum. Çalışırken Ürdün'de değilim. Suriye'deyim."

"Eski güzel günleri hatırlatıyor"

Abu Rabee'ye göre raha yapmak hiç de kolay değil. Çok iyi karıştırılması gerekiyor ve elle yapıldığında bu saatler sürüyor. Emeğine karşılık çok az miktarda para kazansa da Rabee için bu problem değil. Yaptığı tatlılarla, kamp sakinlerinin ülkelerine duydukları özlemi bir nebze de olsa giderebiliyor olmak onun için yeterli.

"Kampta rahayı gördüklerinde, yediklerinde eski güzel günleri hatırlamaya başlıyorlar. Hatıralar, burada yaşayan birçok insan için çok yaralayıcı olsa da..."

Kaynak: UNHCR, Al Jazeera

raha1.jpg

raha2.jpg

Bu haber toplam 2065 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.