1. HABERLER

  2. DENİZ KAZALARI

  3. M/V Ali Ağa gemi kazasına ilişkin limandan açıklama geldi
M/V Ali Ağa gemi kazasına ilişkin limandan açıklama geldi

M/V Ali Ağa gemi kazasına ilişkin limandan açıklama geldi

Dün (Pazar) Balıkesir'in Bandırma ilçesinde bulunan Çelebi Bandırma Limanı'nda Türk bayraklı M/V Ali Ağa isimli genel kargo gemisinin yan yatarak batması sonucu limandan açıklama yapıldı.

A+A-

TCTF3 çağrı işaretli, 77,02 m uzunluğunda ve 13 m genişliğinde ki 3126 DWT kapasiteli Çelebi Bandırma Limanı'nda batan Türk bayraklı genel kargo gemisi M/V Ali Ağa ile ilgili olarak liman yetkilileri yazılı basın açıklamasında bulundu. 

Yapılan yazılı basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi;

"15x20’lik boş konteynerin tahliyesinden sonra, Etimaden firmasına ait bigbaglerde ortalama her bir konteynerde 26 ton civarında yüklü Etibor yükünün yüklenmiş olduğu konteynerlerin, gemi işleticisinin hazırlayarak limanımıza göndermiş olduğu EDI dosyasındaki yükleme planına göre, gemi yükleme operasyonu başlamış, 78x20’lik dolu konteyner gemi ambar içine yüklenerek gemi ambar içi tamamen doldurulmuş ve akabinde gemi ambar kapakları gemiciler tarafından kapatılarak gemi ambar üzerine yine yükleme planına göre 15x20’lik dolu konteyner yüklenmiştir.

15. Dolu konteyner ambar üzerine yerleştikten sonra gemi sancak tarafına yatmaya başlamış, bunun üzerine liman Romörkörleri ile sancak tarafından destek olmak ve geminin yatışını önleme çalışması yapmak üzere gidilirken , geminin baş ve kıç halatlarının kopmasıyla gemi düzeltme operasyonu yapılamamış ve gemi, iskele kısmı su üstünde kalacak şekilde sancak tarafından denize batmıştır.

Gemi yan yattığı sırada personel tahliyesi esnasında hafif yaralanan 3 kişi (1 gemi personeli ve 2 liman personeli) hastaneye gönderilmiş, ayakta tedavisi yapılarak hastaneden tahliyeleri yapılmıştır. Çevre ve Deniz kirliliği ile ilgili gereken tüm tedbirler alınmış olup deniz kirliliği konusunda yetkilendirilmiş uzman firma çalışmalara başlamıştır. Limanımızda diğer rıhtımlarda operasyonlar devam etmektedir."

ali-aga-gemisi-celebi-bandirma-limaninda-batti-1.jpg

Liman Başkanlığı'da konuya ilişkin açıklamada bulundu;

Geminin batmasıyla ilgili  Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Bandırma Liman Başkanlığı da çalışmalara başladı. Liman Başkanı Abdullah Şalcı, gemide 12 ton yakıt bulunduğuna bilindiğini kaydeden Şalcı, çevre kirliği için gerekli önlemlerin alındığını ve yakıtın kısa sürede tahliye edileceğini söyledi.

Abdullah Şalcı, şöyle konuştu: 

"Dün saat 15.50'de Çelebi Liman İşletmesi'ne ait 9'nolu rıhtımda ALI AGA isimli gemi, yükleme sırasında elleçleme yükün yüzde 90'ının yüklendiği sırada batmıştır. Gemide olan personel sakin bir şekilde çıkartılmış, ikisinde ufak tefek sağlık problemi vardır. Çevreyle ilgili sintineden kaçak önlemek için tedbirler alındı ve sabaha kadar temizliği tamamlandı. Yine geminin hava flat kapaklarından ve diğer yerlerden olabilecek kaçağı engellemek için kaçak olabilecek yerlerin körlenmesi işlemleri tamamlandı. Geminin üzerinde 12 ton yakıt var. Yakıtın önümüzdeki kısa süre içinde tahliyesi tamamlanacak. Daha ileriki bir süreçte de Eti Madene ait olan malzemenin çıkartılmasından sonra geminin çıkartılma işlemlerine başlanacaktır.Bununla ilgili planlama çalışması devam ediyor."

ali-aga-gemisi-celebi-bandirma-limaninda-batti-2.jpg

VİRA HABER MERKEZİ | ViraHaber.com

Bu haber toplam 10011 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.