1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Piyasalarda gergin hafta
Piyasalarda gergin hafta

Piyasalarda gergin hafta

Manevra alanı giderek daralan, Merkez Bankası’nın atacağı adımlar piyasaları etkileyecek. Analistler, Çetinkaya’nın faizi 25 baz puan daha indirmesini bekliyor.

A+A-

Yüksek enflasyon ve zayıf TL dolayısıyla manevra alanı daralan Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın faiz indirimine devam etmesi bekleniyor. FED'in faiz indirimini ötelemesi Çetinkaya'yı rahatlatıyor. Beş aydır kesintisiz faİz indirimine giden Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) 23 Ağustos'ta faiz kararını vermek için toplanacak.

Mart ayında faiz koridorunun üst bandını 25 baz puanlık indirimle yüzde 10.50'ye indirerek sadeleşme adımları atmaya başlayan Merkez Bankası'nın bu ay da indirime devam etmesi bekleniyor. Ancak yüksek enflasyon ve kurda oynaklığın Merkez Bankası'nın faiz indiriminde sona yaklaştığını da gösteriyor. Uzmanlar, 5 ayda 200 baz puanlık indirime giden Merkez Bankası'nın 25 baz puanlık bir indirimle yetinebileceğini ifade ediyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın “Faiz indir” çağrısı karşısında bankalar konut kredilerinde faiz oranlarını gevşetti. Faiz indiriminin sadece konut kredilerinde yaşanması beklenen etkiyi yaratmadı. Ekonomiyi canlandırmak isteyen hükümet ise harcamaları artırmak için faiz indiriminin devam etmesini, kredilerde vadenin uzatılmasını istiyor. Yani, düşük faiz için çok daha fazlasına ihtiyaç var. Bu bakımdan Çetinkaya'nın atacağı adımlar kritik öneme sahip olacağı gibi faiz indiriminin menzilini de belirleyecek.

Çetinkaya rengini belli edecek

İngiliz iş dünyası gazetesi Financial Times, PPK toplantısının yabancı yatırımcılar tarafından yakından takip edileceğini belirterek, Murat Çetinkaya'nın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın tembihlerine uyup uymayayacağının merak edildiğini yazdı. Gazetenin haberinde şu ifadelere yer verildi: “Çetinkaya itaat ederek başkanlık ettiği her toplantıda faizi 50 baz puan indirdi. Fakat bu toplantı olağanüstü koşullarda yapılıyor, ülke ve ekonomi hâlâ 15 Temmuz'daki başarısız darbenin etkisiyle çalkalanıyor ve Erdoğan geçen haftayı özel bankaları faiz oranları nedeniyle azarlayarak geçirdi.”

Hükümetin kredi musluklarını açarak Gayri Safi Milli Hasıla'yı büyütmeyi ve Türkiye'nin gelişen piyasa yatırımları için önemli bir merkez olduğunu göstermeyi amaçladığı belirtilen Financial Times'ın haberinde, “Çetinkaya salı günü rengini belli edecek” değerlendirmesi yapıldı. Moody's'in Türkiye'nin kredi notuna dokunmaması ve Fitch'in ise “yatırım yapılabilir” notunu koruyarak görünümü ‘durağan'dan, ‘negatif'e çevirmesi kredi notu tehlikesinin bir süre ertelenmesine neden oldu.

Darbe girişiminde hemen sonra Türkiye'nin kredi notunu düşüren Standard&Poors'un 6 Kasım'da yapacağı açıklama tehdit yaratsa da, kredi notu stresi Moody's'in Türkiye raporunu açıklayacağı 4 Aralık'a kadar gündemin gerisine düştü. Bu durum Çetinkaya'ya da hükümetin beklentilerine uygun adımlar atma fırsatı sunuyor.
Merkez Bankası, politika faizini halen yüzde 7.50, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faizini yüzde 7.25 seviyesinde tutarken, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini (faiz koridorunun üst bandı) ise yüzde 8.75 seviyesinde tutuyor.

Yellen faiz artırımı sinyali verebilir

Venbey Yatırım Araştırma Müdürü Barış Ürkün, ABD Merkez Bankası FED'in faiz artırma ihtimalinin zayıf görülmesilye birlikte doların 24 Haziran'dan beri en düşük seviyelere gerilemesine karşın, bazı FED üyelerinin eylül veya aralık ayında faiz artırımı olması gerektiğini söylediğine dikkat çekti. Bu hafta FED Başkanı Janet Yellen'ın yapacağı konuşmanın piyasalar tarafından yakından takip edileceğini belirten Ürkün, “Güvercin kanada yakın olan Yellen'ın konuşmasında bu yıl bir faiz artırımı olabileceği sinyalleri alınırsa bu, dolar endeksinin yeniden 95.50-96.00 seviyelerine ulaşmasına imkan verebilir. ABD'de açıklanacak önemli veri akışı da piyasalarca yakından takip edilecek ve bu verilerin sonuçlarına göre dolar endeksinin yükselişinin sürüp sürmeyeceğini verilere bağlı olarak da izleyeceğiz” dedi.

Çetinkaya ve Yellen etkili olacak

XTB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Arzu Toktay, enflasyon baskısının arttığı sonbahar aylarına girilmesi ve enflasyon beklentilerinin yukarıya çıkması nedeniyle, Merkez Bankası'nın (MB) yarınki toplantıda faiz artırımına gitmek yerine “pas geçme” ihtimalini gözardı etmediğini söyledi. Toktay, MB'nin yıl sonunda faiz düşürme fırsatı bulamayacağı için bu adımı yarınki toplantıda atabileceğini belirtti.

Tokay “Dolayısıyla enflasyon ve cari açıkta artış beklentisine rağmen bankanın bu toplantıda gecelik borç verme faiz oranında 25 baz puan indirime gideceğini tahmin ediyoruz” dedi. FED Başkanı Janet Yellen'ın cuma günü yapacağı konuşmanın takip edileceğini belirten Toktay, “Bu şartlar altında dolar 2.9500 lira ve üzerini hedeflerken, hisse senedi piyasaları 77.000 ve altını test edebilir” görüşünü dile getirdi.

Merkez küçük bir adım atar

Bu hafta gözlerin Merkez Bankası'nın faiz kararında olacağını belirten Işık Fx Başanalisti Gizmen Nalbantlı, bankanın hükümetin hamlelerini desteklemek için sadeleşme adımlarına devam edeceğini düşündüğünü dile getirdi. Nalbantlı, “Ancak 25 baz puandan fazla indirim yapmayacaktır. Geçtiğimiz ay yüzde 9'a dayanan enflasyon Merkez Bankası'nın adımlarını sınırlayacak. Zaten bir önceki hafta yapılan zorunlu karşılık indirimi ile piyasaya 1.1 milyar Türk Lirası likidite sağlayan Merkez Bankası ufak bir adım atacaktır” dedi.

Nalbantlı, doların 2.90 lira seviyesinin altına inilmesine düşük ihtimal verdiğini, borsada ise 79.000-80.000 bin puan seviyesinin geçilmesini beklemediğini sözlerine ekledi. Nalbantlı, ekonomik durumdaki bozulma ve siyasi istikrara ilişkin artan endişelerin Fitch'in Türkiye'nin kredi notu görünümünü ‘durağan'dan ‘negatif'e çevirmesinde etkili olduğuna da dikkat çekti.

Çetinkaya'nın eli eskisi kadar rahat olamayacak

ALB Forex Araştırma Uzmanı Rıdvan Baştürk, gelişmiş ülke merkez bankalarının parasal genişleme politikalarına devam etmesinin ve ABD Merkez Bankası FED'in faiz artırması beklentilerinin azalmasının, Merkez Bankası'nın (MB) yarınki toplantıda faiz indirimlerine devam etmesine destek olabileceğini kaydetti. Baştürk, MB'nin faiz koridorunun üst ve alt bantlarında 25'er baz puanlık indirime gideceğini öngörürken, enflasyonun yüzde 8.79'a yükselmesiyle reel faizin aşağı çekilmesi nedeniyle bankanın bundan sonra faiz indirimi konusunda elinin eskisi kadar rahat olamayacağını belirtti.

ABD'de açıklanacak dayanıklı mal siparişi ve büyüme verileriyle birlikte doların son dönemde yaşadığı değer kayıplarını telafi edebileceğini belirten Baştürk, verilerin olumsuz gelmesi halinde ise doların değer kaybının süreceğini ve Türkiye gibi gelişen ülke piyasalarına para girişinin devam edeceğini belirtti. Baştürk, “Diğer yandan 25-27 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek olan Jackson Hole toplantısı da önemli olacaktır. Bu toplantıda FED Başkanı Janet Yellen'ın yapacağı konuşma küresel piyasalarda paranın akış yönünü değiştirebilir” dedi.

Rüzgar gelişen ülkelerden yana esiyor

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, ABD Merkez Bankası (FED) ve diğer büyük merkez bankalarının yarattığı para bolluğu nedeniyle gelişmekte olan ülkelere olan ilginin arttığını belirterek şöyle dedi: “Bu bakımdan, Türkiye'nin de herhangi bir şekilde yatırım cazibesinin yitirilmediği finansal varlıklardaki normalleşmeden anlaşılmaktadır. FED'in faizleri düşük kalmaya devam ettiği sürece, dünyada faizlerin sıfıra yakın veya sıfırın altında olduğu bir dönemde küresel likidite bolluğu devam edecektir. Böylesi bir durum gelişmekte olan ülke piyasalarına sermaye akışı bakımından olumlu bir görüntü ortaya koyuyor.”

Doların 2.8500 lira seviyesine kadar çekilme ihtimali bulunduğunu dile getiren Erkan, “Biz TL varlıklarının destek bulmaya devam edeceğini düşünüyoruz” dedi. Erkan, “Önümüzdeki 3 ay için Borsa İstanbul'un 85.000- 75.000 puan arasında seyretmesini bekliyoruz” dedi.

Merkez'den yeni planlar bekleniyor

Destek Menkul Değerler Araştırma Müdürü Murat Tufan, gözlerin FED Başkanı Janet Yellen'ın cuma günü Jackson Hole Sempozyumu'nda yapacağı toplantıda olacağını söyledi. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun yarın yapacağı toplantıda faiz koridorunun üst bandında 25 baz puanlık indirime gitmesinin konuşulduğunu hatırlatan Tufan, “Üst bantta yapılacak 25 baz puanlık indirim sonrası Merkez'in faizleri daha fazla aşağı çekecek alanı kalmayabilir. Bu sebeple önümüzdeki hafta sadece merkezin alacağı faiz kararını değil, Merkez Bankası'nın sadeleşme adımları altında önümüzdeki dönem yol haritasında neler olacağını da öğrenmiş olacağız. Dolayısıyla karar sonrası açıklanan PPK notlarında yeni ifadeler ve planlar görebiliriz”dedi. 2.9100 lira seviyelerine kadar gerileyen doların 2.9500 lira üzerine çıkması halinde, yeni bir hareket olabileceğini kaydeden Tufan, borsada yükselişin süreceğini öngördü.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 2039 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.