1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Posidonia 2010'a Türk Çıkarması
Posidonia 2010'a Türk Çıkarması

Posidonia 2010'a Türk Çıkarması

Posidonia Uluslar arası Denizcilik Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı.

A+A-

Pire’de yaklaşık 31 bin metrekare alan üzerine kurulu fuar 07-11 Haziran tarihleri arasında ziyaret edilebilecek. DTO tarafından Posidonia’ya kaldırılan Ankara Feribotu’nda diğer senelerde olduğu gibi sektör temsilcileri, bürokratlar ve gazeteciler bulunuyor. İki yılda bir düzenlenen Posidonia Fuarı’nın koordinatörlüğü Adil Göksu tarafından yapılıyor.



Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, gemi hareket ettikten sonra basın mensuplarının sorularını cevapladı. Metin Kalkavan, 13 Mayıs’da çıkan Kredi Garanti Fonu’nun asgari yüzde 15'i tamamlandı diye kabul edilen gemilerin tamamlanması için ilgili şirketlere işletme kredisi veya yatırım kredisi sağlanmasına teminat vermesini öngördüğünü söyledi. Kalkavan, bu kararnamenin temmuz ortalarından itibaren uygulanmaya başlayacağını söyledi. “Bankalarda donuk vaziyette olan 2,5 milyar dolar civarında bir gemi kredisini de yüzde 20 katkı payı yaparak aktif hale getirip değerlerinin artmasını sağlayacağız” diyen Kalkavan, bundan devlet de kazançlı çıkacak diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu gemiler toplam 8 yılda piyasaya girebilecek. 30 bin kişinin bir senelik istihdamından Kredi Garanti Fonu ortalama yüzde 1 komisyon alacak. Devletin 30 bin istihdamdan dolayı elde edilecek muhtasar vergileri ve SSK gelirleri ile 300 milyar lira kazancı olacak. Tüketimden dolayı gelecek dolaylı vergileri de olacak. Devletin kaybetme şansı yok denecek kadar az”.

Taşıma bedelleri artıyor
Kalkavan, krizden denizciliğinin de etkilendiğini, ancak çıkışın başladığını ifade ederek, navlunda geçen seneye kıyasla yüzde 30-60 arasında artış olduğuna dikkati çekti. Krizde dünyada en fazla etkilenen sektörün deniz taşımacılığı olduğunu dile getiren Kalkavan, yüzde 95 oranında düşüş gerçekleştiğini vurguladı. DTO Başkanı Kalkavan, bir gemi günde 200 bin dolar kazanırken, 180 bin tonluk gemilerin kazancının 4 bin 500 dolarlara gerilediğini söyledi. Bu piyasaların düşmesinin kuru yük için çok uzun sürmediğini anlatan Kalkavan, bu rakamların 2008 Aralık'ta dibi gördüğünü, 2009 Şubat'ında 30 binlere tekrar yükseldiğini, şu anda da Çin'in etkisi ile 40 bin dolarlar civarında bulunduğunu kaydetti. Kalkavan, 2008 Aralıktan bu yana ekonomik grafiklerin kuru yükte 'V' şeklinde geliştiğini, tanker ve konteyner taşımacılığında 'L' olan grafiklerin son zamanlarda 'U' ya döndüğünü anlattı.

Posidonia'ya Türk katkısı
Posidonia-2010 fuar ziyaretinin iki önemli amacı olduğunu dile getiren Kalkavan, birincisinin deniz ticaretinde piyasanın içerisinde olmak, ikincisinin ise Türk-Yunan ilişkilerine pozitif katkı yapmak olduğunu belirtti. Zamanında hareket etmesini en iyi beceren ülkelerden bir tanesinin Yunanistan olduğunun belirten Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, onların böyle ün yaptıklarını belirtti. Yunanlıların piyasayı çok iyi kokladıklarını vurgulayan Kalkavan, “Bizim etkileşimimiz çok büyük oldu. Çünkü bankalarımızın belirli bir kısmı piyasaların çökmesiyle frene bastı, bu da bizi olumsuz etkiledi” dedi.

Kalkavan şöyle devam etti: “Türk denizciliği liman ve marinalarıyla 350 milyondan 5 milyar doların üzerine çıkan bir büyüklüğe, yüzde 1200 büyüme gibi rakamları gerçekleştirmek için yapılan yatırımlar çok büyük bir miktardı. Bu süreçte 10 milyar doların üzerinde bir yatırım yapıldı. Biz deniz ülkesiyiz, denizci ülke değiliz ama hedefimiz bu. Dünya pastasından ciddi bir pay almaya başladık. Kriz hızımızı kesti, biraz bizi geri attı. Zaman kaybına sebebiyet verdi. Yunanistan'dan bir temel farkımız var. Onlar gemi işletmesinde bir numaralar, ama tersanecilikte yok denecek kadar azlar”.

Yunanistan’da dostluklar pekişecek
Metin Kalkavan, Yunanlılarla deniz ticaretinde dostluklarının çok iyi olduğunu ifade ederek, gidilecek adalarda valileri, belediye başkanlıklarını ve tersaneleri ziyaret edeceklerini kaydetti. Yunanistan'daki krizin Yunanlı armatörleri etkilemediğini belirten Kalkavan, dünya deniz ticaretine ilişkin şöyle konuştu: “Krizin başlamasıyla yükün azalması, gemi değerlerinin düşmesi bütün taşımacıları direk etkiledi. En fazla etkilenenler büyük yatırımda olanlar. En az etkilenenler hiç yatırım yapmayanlar. Hiç yatırım yapmayıp nakitte olanlar, bu krizi fırsata çevirdi. Bunlar da fırsat bilip yeni alımlarla filo büyümesi yaptılar. Halen de yapmaya devam ediyorlar”. 2008'den önce tersanelerde doğrudan çalışan sayısının 40 bin civarında olduğunu ifade eden Metin Kalkavan, gemi iptalleriyle rakamın 12 bine düştüğünü dile getirdi. Kalkavan, bu durum değerlendirirken, 'fırtınada karaya yaklaşamayan geminin burnunu denize dik tutarak koşulların iyileşmesini beklemek' anlamına gelen 'Traverse Çıktık' ifadesini kullandı.

İlk durak Siros
Cumartesi günü hareket eden Ankara Feribotu’nun ilk durağı Siros Adası oldu. Siros Adası’nda bazı ziyaretler gerçekleştiren ve daha sonra da adayı gezme imkanı bulan ekip, daha sonra hareket ederek Pire Limanı’na ulaştı. Öncelikle Yunanistan Büyükelçisini ziyaret eden Türk heyeti, ardından Yunan Denizcilik Bakanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nı ziyaret etti.



Pazartesi akşamı Ankara Gemisi’nde uluslararası birçok önemli ismin katıldığı bir resepsiyon verildi. Resepsiyon son derece güzel bir ortamda gerçekleşti. Oldukça kalabalık olan resepsiyonda neşeli anlar yaşandı.



Bugün heyet olarak fuara hareket eden denizcilik sektörü yetkilileri, bürokratlar ve basın mensupları fuarı gezerek DTO’nın standında ziyaretçileri ağırlayacaklar. Öğleden sonraki programda ise, Armatörler Birliği ve Deniz Ticaret Odası’nın ziyaret edilmesi var.



Yarın Pire’den demir alacak Ankara Feribotu önce Korfu Adası’na, ardından da Kefolonya Adası’na uğrayacak. Son olarak Mikonos Adası’na uğrayacak Ankara Feribotu’nun 13 Haziran’da Türkiye’de olması planlanıyor. Gelişmeleri ve ayrıntıları Ankara Gemisi’nde bulunan Vira Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Hakkı Şen ve Deniz Ticareti Dergisi Editör’ü Emel Coşkun aracılığıyla aktarmaya devam edeceğiz.

virahaber

Bu haber toplam 1127 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.