1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Prof. Dr. Turan, ‘Devlet Ege Adaları’nı unutmasın’
Prof. Dr. Turan, ‘Devlet Ege Adaları’nı unutmasın’

Prof. Dr. Turan, ‘Devlet Ege Adaları’nı unutmasın’

Prof. Dr. Turan, "Bugün devletin belki çok meselesi var. Güneydoğu meselesi, Musul, Kerkük, PKK, PYD... Ama bunun yanında eş zamanlı olarak bizi çok yakından ilgilendiren, en az bunlar kadar ortada olan temel bir mesele adalar" dedi.

A+A-

TTK ile Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) işbirliğinde, Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen Uluslararası Ege Adaları Sempozyumu'nun açılışında konuşan Turan, adaların "bizden biri" olduğunu belirtti.

Turan, adaların asırlar öncesini geleceğe bağlayan temel unsur niteliği taşıdığını ifade ederek adaların hiçbir zaman Türk milletinin gönlünden düşmediğini anlattı.

Adaların milletin hafızasında yer aldığını dile getiren Turan, "Bugün Türkiye Cumhuriyeti devletinin belki çok meselesi var. Güneydoğu meselesi, Musul, Kerkük diyoruz, PKK, PYD diyoruz. Suriye, Halep diyoruz ama bunun yanında eş zamanlı olarak bizi çok yakından ilgilendiren, en az bunlar kadar ortada olan temel bir mesele adalar." dedi.

Büyük asker Oruç Reis'in 1518'de İspanyol amirale karşı Cezayir'deki bölgesini korumaya çalıştığını, deniz gibi bir ordu karşısında nokta gibi bir güç olmasına rağmen çelik iradesiyle o orduya karşı durduğunu anlatan Turan, Oruç Reis'in çarpışa çarpışa şehit olduğunu söyledi.

"PREVEZE BİR DÜNYA SAVAŞIYDI"

Turan, bu olayın tarihin emsalsiz safhalarından olduğunu anlatarak şöyle devam etti:

"Buradan geleceğe bir sesleniş bırakmıştır. Her zaman tarihte zaferler, başarılar yok. Bu çeşit kaybederken kazananların hikayesi var. O, bir adalı. Bundan 20 yıl sonra 1538'te, Barbaros Hayrettin Paşa Preveze'de o zamanki dünyanın en büyük donanmasını inanılmaz şekilde mağlup etti. Preveze deniz zaferi, denizden gelen Haçlı yapısını durdurma anlamına geliyordu. Osmanlı Türkleri Safeviler, Memlükler, Macarlar, Almanlar, Vatikan, Venedik, Ceneviz, İspanya, Portekiz ile savaşmıştır. Dolayısıyla Preveze de bir dünya savaşıydı. Barbaros Hayrettin Paşa da adalı. Amerikalı bir stratejist diyor ki 'Bir güç dünya hakimiyetini istiyorsa denizlere hakim olması gerekir'. En önemli deniz Akdeniz, Akdeniz'in en mühim yeri de adalardır. Adalara 841 yıl önce Çaka Bey kendini vermiştir. 9 Eylül öncesinde Gazi Mustafa Kemal Paşa 'Ordular ilk hedefiniz Akdeniz' dediği yer adalar bölgesidir."

Turan, adaların tarih, kimlik demek olduğunu belirterek "Adalar şahsiyet demektir. Tarih var olmak demektir. Tarih ve kimlik derseniz vatan kavramı çıkar. Vatan derseniz bir zamanlar adaların da varlığını unutmamanız gerekir. Adalar aynı zamanda bayraktır." değerlendirmesini yaptı.

DEÜ Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik de tarihten alınan misyon gereği adalarla bağların koparılamayacağını vurgulayarak üniversitede tarih konusunda yapılan çalışmaları aktardı.

Vira Haber

Bu haber toplam 4564 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.