1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Prof. Dr. Yücel Odabaşı’nı sevgi ve saygıyla anıyoruz
Prof. Dr. Yücel Odabaşı’nı sevgi ve saygıyla anıyoruz

Prof. Dr. Yücel Odabaşı’nı sevgi ve saygıyla anıyoruz

2009 yılında kaybettiğimiz Türkiye’nin yetiştirdiği değerli bilim insanı Prof. Dr. Yücel Odabaşı’nı ölümünün 8. yılında bir kez daha sevgi, saygı ve hasretle anıyoruz.

A+A-

Ölümünün üzerinden tam 8 sene geçti. Denizcilik sektöründe yaptığı çalışmalar ve atılımlarla adı hiç unutulmadı. Hala MİLGEM gibi, Türkiye’nin Beyaz Liste’ye yükselmesinde yaptığı çalışmalar gibi, Türk Loydu’nda yaptığı çalışmalar gibi birçok konuda adı saygıyla anılıyor. Vira Yayın Gurubu olarak bizim içinse anıları hiç unutulmayacak, kalbimizdeki yerini her zaman koruyacaktır.

Dünyaca ünlü bir gemi inşa mühendisi olan Prof. Dr. Yücel Odabaşı, uzun yıllar Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmüştü. Prof. Dr. Yücel Odabaşı, İTÜ Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nde öğretim üyeliği yapıyordu. Vira Dergisi Yayın Kurulu Üyesi de olan Odabaşı’nı 9 Kasım 2009 yılında geçirdiği ani bir rahatsızlık sonucu kaybettik. Yeri hiçbir zaman dolmayacak sevgili hocamızı rahmetle anıyoruz. Işıklar içinde uyusun…

Prof. Dr. Yücel Odabaşı Kimdir?

Yücel Odabaşı, Kuleli Askeri Lisesinde okuduktan sonra 1967 yılında İTÜ Makine Mühendisliği Bölümünden iyi derece ile mezun oldu. Aynı yıl Gemi İnşaatı 1. Kürsüsü’ne asistan olarak giren Odabaşı, "Gemi pervanelerinde kullanılan profillerin kat halindeki sıfır kaldırma açısının tayini" konulu çalışmasıyla doktora unvanını aldı.

İskoçya'nın Strathclyde Üniversitesi’ne misafir öğretim üyesi olarak giden Yücel Odabaşı, Delft Teknik Üniversitesinde "Research Fellow" olarak gemi hareketlerinde "Nonlineerlik" üzerinde araştırmalar yaptı. "Senior Research" unvanı alan Odabaşı, burada "gemilerin enine stabiletisi" üzerine çalışma yapan grubun liderliğini yürüttü. İzin süresinin sona ermesi üzerine 1974 yılından İTÜ Gemi İnşaatı Fakültesi’ndeki görevine geri dönen ve daha sonra bu görevinden istifa ederek, Strathclyde Üniversitesi’ndeki araştırma görevine devam eden Odabaşı, 1975 yılında "British Sheap Research Asociation’da Hidrodinamik Şefi olarak görev aldı.

Prof Dr. Odabaşı, Türkiye'de gemi klaslama ve sertifikalaması olan, bunun yanı sıra başka alanlardaki standartlarda da sertifikalama yapan Türk Loydu Vakfı’nın da Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde bulundu.

Yücel Odabaşı, Türk Loydu Vakfı Başkanlığı’ndan ayrıldıktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi olarak Türk Denizcilik sektörüne hizmet etmeye devam etti. Kendisi Britanya ve ABD’de de önemli görevlerde bulunmuştu, ancak bu görevler askeri gizlilik kapsamına girdiğinden belirtilememiştir.

img_3731x.jpg

odabasi-sb.jpg

odabasi-sb2-001.jpg

Vira Haber

Bu haber toplam 9747 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.