1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Rolls-Royce ve Google’den özerk gemi ortaklığı
Rolls-Royce ve Google’den özerk gemi ortaklığı

Rolls-Royce ve Google’den özerk gemi ortaklığı

Google, özerk gemilerde yapay zekayı iyileştirmek amacıyla Rolls-Royce ile birlikte çalışacak.

A+A-

Özerk gemi geliştirme çalışmalarında önemli bir ortaklık kuruldu. Google, özerk gemilerde yapay zekayı iyileştirmek amacıyla Rolls-Royce ile birlikte çalışacak.

İki şirket arasındaki yeni anlaşma ile Rolls-Royce, Google’ın Bulut Makine Öğrenme Altyapısını, yapay zeka tabanlı nesne sınıflandırma sistemini, bir geminin denizde karşılaşabileceği nesneleri tanımlamak ve izlemek için kullanacak.

Radar ve Otomatik Tanımlama Sistemi (AIS) gibi geleneksel teknolojiler özerk gemi geliştirmek için yeterli olmadığı için Rolls-Royce, Google’dan yapay zeka ve makine öğrenimiyle destek alacak. Gemilerin her yerindeki kameralarla entegre şekilde çalışacak olan bu teknolojiyle gemiler kendi kendine yol alabilecek ve kaptanlara gerek kalmayacak.

Rolls-Royce’tan SVP Karno yaptığı açıklamada, “Akıllı bilinçlendirme sistemleri, özerk bir geleceği kolaylaştırmaya yardımcı olurken denizcilik işletmelerinde gemiler ve mürettebatları daha güvenli ve daha verimli hale getirebilir” dedi.

Bu arada Rolls-Royce, konu hakkındaki planlarını kendi web sitesi üzerinden kamuoyuyla da paylaşmıştı. Şirket, mürettebat riskini azaltacak ve işletme maliyetlerini düşürecek bir özerk deniz gemisi inşa etmeyi hedeflediklerini belirtti.

60 metre uzunluğunda inşa edilmesi hedeflenen aracın 25 not (45 km/s) hıza ulaşması bekleniyor. Otonom aracın devriye, gözetim, mayın tespiti gibi görevlerde kullanılması düşünülüyor.

1507623697_rolls_royce_google_otonom_gemiler.jpg

İki adet Rolls-Royce MTU 4000 Serisi jeneratörü içeren tamamen elektrikli bir 1.5 MW tahrik sistemi, gemiye yaklaşık 4 MW elektrik gücü sağlayacak. Bir dizi güneş paneli ve 3000 kWh’lık enerji depolama sistemi de geminin açık denizlerde rahatça seyahat etmesini sağlayacak. Gemiyi uzaktan kontrol etmek ve görevler arasında geçiş yapmak için yapay zeka ve bir dizi sensörden faydalanılacak.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Rolls-Royce Donanma Elektroniği Otomasyon ve Kontrol Genel Müdürü Benjamin Thorp, geliştirecekleri askeri deniz aracının operasyon profilinin, ticari otonom araçlardan çok daha komplike olacağını belirtiyor: “Aracımız, A noktasından B noktasına seyri sırasında birçok farklı değişkenle karşılaşıp buna göre hareket edecektir. Örneğin seyir esnasında belki de bir denizaltı tespit edecek ve görevi izleme ve gözetleme olarak değişecek. Güç ve tahrik sisteminin, fark edilmeyi önlemek için ultra sessiz bir modu benimsemesi gerekecek.”

Vira Haber

Bu haber toplam 7843 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.