1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Sahile caretta carettalar için duyarlılık tabelaları dikildi
Sahile caretta carettalar için duyarlılık tabelaları dikildi

Sahile caretta carettalar için duyarlılık tabelaları dikildi

Aydın Büyükşehir Belediyesi Kuşadası’nda deniz kaplumbağası vakalarının en çok yaşandığı 9 noktaya tabelalar yerleştirdi. Tabelalarda deniz kaplumbağalarının korunmasına yönelik bilgiler yer alıyor.

A+A-

Deniz kaplumbağalarının koruma çalışmalarına destek veren Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından,  Güzelçamlı Mahallesi ile Kuştur arasındaki kıyılara tabelalar yerleştirildi.

Tabelalarda deniz kaplumbağalarının korunmasına yönelik bilgiler yer alıyor.

Deniz kaplumbağası vakalarının en çok yaşandığı 9 noktaya yerleştirilen tabelalarda, ölü, yaralı veya yuva yapan kaplumbağa görüldüğünde neler yapılması gerektiği aktarılıyor.

Tabelalar, Güzelçamlı Eczacılar ve Tabibler Sitesi, Sevgi Plajı, Ayday Sitesi, SSK Sitesi, Nazilli Sitesi, İdareciler Sitesi, Long Beach Clup, Kadınlar Denizi ve Kuştur Plajı'na, Aydın Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından dikildi.

  "KORUMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, deniz kaplumbağalarının korunması amacıyla Aydın Büyükşehir Belediyesi'ne başvurduklarını söyledi.

Sürücü, “2004 yılından bu yana Kuşadası Körfezi ve yakın çevredeki kıyılarda, deniz kaplumbağalarını koruma çalışmalarını gerçekleştirmekteyiz. Bölgemizdeki ölü, yaralı ve kurtarma kayıtlarını tutarak, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ve çalışma yaptığımız bilim insanlarıyla paylaşıyoruz" dedi.

 "DUYARLI İNSAN SAYISINDA ARTIŞ OLACAKTIR"

 Kuşadası'nda birçok deniz kaplumbağası vakasıyla karşılaşıldığını belirten Sürücü, "Uzun kumsallara sahip, yüzlerce tatil sitesinin ve işletmelerin bulunduğu Kuşadası kıyılarında birçok kaplumbağa vakasıyla karşılaşılmakta ve 2012 yılından bu yana da, hemen her yıl Caretta caretta cinsi iribaş deniz kaplumbağalarının kumsallarımızda yuva yaptığı görülmektedir. Chelonia mydas türü yeşil deniz kaplumbağaların ise, zengin deniz çayırlarının bulunduğu Kuşadası kıyılarına beslenmek için geldiği, ölü ve yaralı kayıtlarından anlaşılmaktadır. Özellikle dikilen bu tabelalar sayesinde, yaz aylarında 600 bine yakın insanın bulunduğu Kuşadası kıyılarında, hem plajlara gelen, hem de sahilde gezen yazlıkçılar, deniz kaplumbağaları konusunda bilgilendirilerek bilinçli ve duyarlı insan sayında önemli artış olacaktır. Dikilen tabelalar, kumsala yuva yapmak için çıkan caretta carettalar ve ölü, yaralı deniz kaplumbağalarının anında ihbar edilmesini sağlayacaktır. Tabela katkısı için Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'na teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı.

 SEMPOZYUM HAZIRLIĞI

 Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, Aydın Büyükşehir Belediyesi, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Biyoloji Bölümü, DEKAMER ve EKODOSD işbirliğiyle, Kuşadası kıyılarındaki deniz kaplumbağalarının koruma çalışmalarının sürdürüleceğini de ifade eden Sürücü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği, 5. Ulusal Deniz Kaplumbağaları Sempozyumu'nun 6-8 Aralık’ta Kuşadası’nda gerçekleştirileceğini sözlerine ekledi.

Vira Haber

Bu haber toplam 7112 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.