1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. STS Bodrum birinci oldu
STS Bodrum birinci oldu

STS Bodrum birinci oldu

STS Bodrum Regatta’da kendi klasmanında birinci oldu.

A+A-

Sail Training International (STI) tarafından 27-30 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Tall Ships ‘görkemli’ yelkenlilerin tarihi denizlerdeki yarışına, Yelkenli Gemide Eğitim Derneği’nin (YEGED)  girişimleriyle katılan Türk bayraklı STS Bodrum, geçici sonuçlara göre yarışı kendi klasmanında birincilikle, genel sıralamada ise dokuzunculukla tamamladı.

 

STI’dan bildirilen habere göre, 3 Haziran tarihli sonuçlar itibariyle A sınıfında yarışan Polonya bayraklı tekne Dar Mlodziezy yarışı kazanırken, ikinciliği ise yine aynı klasmanda yarışan Rus gemisi Mir, üçüncü sırada ise Bulgar yelkenli Kaliakra geldi.

 

B sınıfında yarışan STS Bodrum, Regatta’yı kendi sınıfında ilk sırada tamamlarken, ikinci ve üçüncü pozisyonlarda ise sırasıyla Hollandalı Tecla ve İngiliz yelkenli Maybe yer aldı.

 

Yunan yelkenlisi Mythos, C sınıfında birinci, ikinci sırada ise Hırvat yelkenli Mati; D sınıfında ise ilk sırada Yunan yelkenli Adonis, ikinciliği ise İspanyol yelkenli Hansa kazandı. 
 
STS Bodrum’un tek Türk Bayraklı yelkenli tekne olarak yarışlara katılmasını sağlayan Yelkenli Gemide Eğitim Derneği’nin Başkanı Ferit Biren teknenin yarışa katılmasıyla ilgili “Bu regatta’da Türk bayraklı bir yelkenli olmamasının eksikliğini dernek olarak fark ettik. Yaptığımız toplantıda bu konu gündeme geldi ve Türk sularından geçecek bir regatta, ama içlerinde bir Türk gemisi yok diye üzüldük. Biz de Bodrum uskunasını kiraladık ve Bodrum’dan İstanbul’a getirdik. Hızlı bir şekilde temizlendi, bakıma alındı ve yarışa hazır hale getirildi. STS Bodrum’un tüm ekibine bize bu güzel başarıyı yaşattıklarından dolayı teşekkür ederiz. Bu bağlamda,  ana sponsorumuz Türk Telekom ve diğer tüm sponsorlarımıza ve destekçilerimize teşekkür etmek istiyorum” dedi.

 

YEGED’in projeleri hakkında bilgi veren Biren, “İlk defa Türk denizlerinde gerçekleşen Regatta yarışına, STS Bodrum’un kendi klasmanında birinci gelmesi bizi onurlandırdı. Bu başarının devamını temenni ediyoruz. Önümüzdeki yıllarda YEGED olarak 45 metrelik bir barque tipi (seren yelkenli) gemi yaparak katılmayı hedefliyoruz. Dernek olarak biz de denizci yetiştirmek istiyoruz. Liselerde daha denizi görmemiş öğrenciler var, mesela Gaziantep’de bile denizcilik lisesi var. Bu sevindirici, ama onlara gerekli olan eğitimi vermek lazım. Gerekli eğitim için de rüzgarı, denizi tanımaları ve deniz suyunu yemeleri lazım. Yelken eğitimi başlı başına bir kültür, bir beceri ve dayanışmaya dayalı” değerlendirmesini yaptı. 

 

Regatta’ya çoğu tarihi olan görkemli yelkenlilerin yarıştığı 17 ülkeye ait toplam 23 yelkenli gemi katıldı. Dünya limanlarını renklendiren bu yarışlarda, 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti olarak seçilen İstanbul, ilk kez rotaya dâhil edildi.

 

Virahaber

Bu haber toplam 974 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.