1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Tarihi Yelkenliler yola çıktı
Tarihi Yelkenliler yola çıktı

Tarihi Yelkenliler yola çıktı

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve Deniz Ticaret Odası'nın girişimiyle düzenlenen 'Boylu Soylu Yelkenliler Şenliği' çerçevesinde İstanbul'a gelen tarihi yelkenliler, Karaköy limanından ayrıldı.

A+A-

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve Deniz Ticaret Odası'nın girişimiyle düzenlenen 'Boylu Soylu Yelkenliler Şenliği' çerçevesinde İstanbul'a gelen tarihi yelkenliler, Karaköy limanından ayrıldı.

Yarış kapsamında 16 ülkeden gelen 23 tarihi yelkenli, toplam 800 kişilik mürettebatı ile üçüncü yarışın startı için İstanbul'dan hareket etti.

İlk etabı Yunanistan Volos-Bulgaristan Varna rotasında yapılan 'Boylu Soylu Yelkenliler Yarışı'nın ikinci etabında Varna'dan İstanbul'a gelen tarihi tekneler, 3 gün boyunca ziyaretçilere açık kaldı.

İstanbul-Lavrion (Yunanistan) rotasındaki üçüncü yarışın startı için Karaköy Limanı'ndan ayrılan yelkenlilere, Ahırkapı Feneri'nden başlayan ayrılış geçidinde İstanbullu yelkenciler de eşlik etti. Adalar yönünden Marmara Denizi'ne açılan yelkenlilerin görüntüsü, Caddebostan ve Sarayburnu sahilindeki vatandaşlara güzel bir pazar günü yaşattı.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Kurumsal İlişkiler Direktörü Nilgün Ören, yelken yarışlarının 1956 yılından beri İngiltere'deki Sail Training International (STI) Vakfı tarafından düzenlendiğini, yarışların Türkiye'de yapılmasının da bir tesadüf sonucu gerçekleştiğini belirtti.

Ören, Deniz Ticaret Odası Danışmanı Yılmaz Dağcı'nın 5 yıl önce Malezya'da vakıf yetkilileriyle karşılaştığında 'Niye bu tekneler İstanbul'a gelmiyor?' diye sorması üzerine, yarışlara Türkiye'nin de dahil edildiğini söyledi.

Yelkenlilerin ilk kez Türkiye karasularına geldiğini belirten Ören, 'İstanbullulara görsel ziyafet oldu. Ayrıca denizcilik üzerine halkımızın bilinçlenmesi, denizciliği sevmesi, tanıması, sevenlerin de çevreye biraz daha duyarlı olup, dünyamızın güzelliklerine sahip çıkılması konusunda bilinçlenmesi amaçlandı' diye konuştu.

Yelkenlilerin mürettebatının limandan limana değiştiğini ifade eden Ören, 'Varna'dan İstanbul'a gelip İstanbul'da inenler de oldu, İstanbul'dan binip Yunanistan'da inenler de olacak. Hem halktan hem de gelenlerden oldukça olumlu tepkiler aldık. Daha ufak teknelerin kaptanlarıyla da konuştum, 'İstanbul'a tekneyle gelmek benim hayatımın hayaliydi' diyorlar. Hepsi çok memnundu, vakit buldukça Mısır çarşısı, Kapalıçarşı ve müzeleri de gezdiler. İstanbul bir dünya şehri hakikaten ve herkesin hayalini kurduğu bir kent. Herkes çok mutluydu gördüğüm kadarıyla' dedi. Ören, dünyanın bir çok deniz ve limanını dolaştıkları için yelkenlilerin bir daha İstanbul'a gelmesinin 3 yıldan fazla zaman alacağını ifade ederek, İzmir ve Marmaris'in bir sonraki yarış kapsamına alınmasının düşünüldüğünü kaydetti.

Yarışa Türkiye'den 'STS Bodrum' adlı yelkenli okul gemisi de katılıyor. Bodrum Kaymakamlığı ve Bodrum Belediyesi tarafından duyarlı kişilerin katkısıyla 4 yılda inşa edilen geminin boyu 36 metre ve 16 kişilik taşıma kapasitesine sahip. Yarıştaki en eski tekne ise Almanlar tarafından itfaiye gemisi olarak kullanılmış 1906 yapımı ve 104 yaşında.

 

Haberler

Bu haber toplam 1014 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.