1. HABERLER

  2. DZKK

  3. TCG Alemdar (A 582) Türk Deniz Kuvvetleri’ne teslim edildi
TCG Alemdar (A 582) Türk Deniz Kuvvetleri’ne teslim edildi

TCG Alemdar (A 582) Türk Deniz Kuvvetleri’ne teslim edildi

Tuzla'daki İstanbul Tersanesi'nde inşa edilen Denizaltı Kurtarma Gemisi TCG Alemdar (A 582) bugün yapılan tören ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi.

A+A-

TCG Alemdar’ın teslim törenine Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele, İstanbul Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Şener, İstanbul Tersanesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Atilla Çiftçigüzeli ve çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunması başlayan törende yetkililer TCG Alemdar Gemi’sini sinevizyon gösterisiyle katılımcılara tanıttı. Tören kapsamında TCG Alemdar gemisi komutanı Deniz Yarbay Selim Gökdeniz’e MSB Bakanı Fikri Işık tarafından geminin hizmete giriş belgesi takdim edildi. Giriş belgesi teslimi sonrasında ise TCG Alemdar gemi komutanı ant içerek göreve başladı.

fikriisik.jpg

"Tarihi tekerrür diye tarif ediyorlar / Hiç ibret alınsaydı tekerrür mü ederdi?"

Bakan Fikri Işık, Tuzla'daki İstanbul Tersanesi'nde düzenlenen denizaltı kurtarma gemisi TCG Alemdar'ın (A 582) Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim törenindeki konuşmasında, Mehmet Akif Ersoy'un "Tarihi tekerrür diye tarif ediyorlar/ Hiç ibret alınsaydı tekerrür mü ederdi?" dizelerinin, tarihin ve insanlığın ibretlik hikâyesi olduğunu dile getirdi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihten ders çıkaran bir konumda bulunduğunu ifade eden Işık, "Tarihimizden ders çıkararak, aynı acıların tekrar yaşanmaması için büyük bir gayret gösteriyoruz. Bugün aslında bu törenimiz, 'Atılay', 'Dumlupınar' gibi kazaların, aynı acıların yaşanmaması için aldığımız bir tedbirdir. O kazalarda belki bugünkü bizim Alemdar gemimiz elimizde olsaydı ve bugünkü teknoloji olsaydı, pek çok denizcimiz hayatta olabilecekti. Elbette o günleri geri getiremeyiz ama aynı kazaların bir daha yaşanmaması için tedbir alma imkânımız var. İşte bugün aslında bu gururu bu açıdan yaşıyoruz." diye konuştu. Bakan Işık, bu tür bir denizaltı kurtarma gemisine sahip olmanın Türkiye için önemini de vurgulamış oldu.

bulentbostanoglu.jpg

Bostanoğlu: "Bir kızımız daha dünyaya gelmiştir"

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Tuzla'daki İstanbul Tersanesi'nde düzenlenen denizaltı kurtarma gemisi TCG Alemdar'ın (A-582) Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim törenindeki konuşmasında, bahriyeliler için bir geminin hizmete girişinin, usul gereği yapılan, ihtişamlı ve önemli bir törenden çok daha derin anlamlar taşıdığını belirtti.

Kendileri için geminin, bayrak ve flandra çekilip hizmete girdiği andan itibaren varlığıyla övündükleri, başarısıyla tarifsiz kıvanç duydukları evlatlarından birisi haline geldiğini vurgulayan Bostanoğlu, "Artık göz bebeğimiz gibi bakacağımız, ömrünün bütün sorumluluğunu üstleneceğimiz, bir kızımız daha dünyaya gelmiştir." diye konuştu.

Alemdar gemisinin tarihte ki önemi anlatıldı

Bostanoğlu, geminin ismini aldığı tarihi Alemdar gemisine ilişkin ise şunları anlattı: "5 Şubat 1921 gecesi Anadolu'da devam eden mücadeleye katılmak için 8 kahraman denizci, gemi kurtarma bahanesiyle, İstanbul'dan yola çıkarak düşman zırhlıları arasından geçerek, Karadeniz'e açıldı. Ancak Zonguldak açıklarında Fransız gambotu tarafından durdurulan gemiye, bir yüzbaşı komutasında Fransız askerleri çıkarıldı ve Alemdar, İstanbul'a dönmeye zorlandı. Alemdar personeli, Ereğli açıklarında gemideki Fransız askerlerini esir alarak, ele geçirdikleri silahlarla gambotla çatıştı ve tekrar Zonguldak'a dönmeyi başardı. Bu çatışmalarda Kurtuluş Savaşı'nın ilk deniz şehidi Recep Kâhya, geminin güvertesinde, dümen başında can verdi. Bu çatışmadan sonra, gemileri kurtarmak için inşa edilmiş olan Alemdar, vatanı kurtarma yolunda, Milli Mücadeleye destek sağlayan kritik gemilerden biri oldu. Rus limanlarından taşıdığı silah ve cephaneyle, cephelere yakın limanlara götürdüğü neferlerle, denizde çatıştığı Pontus çeteleriyle, milli mücadele ruhunun denizdeki sembolü haline geldi."

tcg_alemdar_1.jpg

"Su altı arama kurtarma imkân ve kabiliyetimiz, 3 bin metreye çıkarılmış olacak"

Denizin, Türkiye Cumhuriyeti için vazgeçilmez olduğunu, tarih boyunca bütün büyük medeniyetlerin deniz üzerinden inşa edildiğini vurgulayan Bostanoğlu, "Deniz kuvvetlerimiz sadece çevre denizlerde değil, ülkesinin çıkar ve menfaatlerini dünyanın her köşesinde koruyacak bir güç olma hedefine adım adım ilerlemektedir. Bu yolda, denizin derinliklerinden deniz sathına, buradan da uzaya kadar olan hava sahasında bulunan muharip unsurları destekleyecek, zor zamanlarında yanında bulunacak gemilere de ihtiyaç duyuyoruz. Alemdar gemimiz de bu ihtiyaca cevap vermek üzere, başta denizaltılarımız olmak üzere, zor durumda olan gemilerimize hızır gibi yardıma koşacak, sınıfının en modern gemilerinden biri olacaktır." diye konuştu.

Denizaltıdan personel kurtarma, su altında arama kurtarma ve açık deniz yedeklemesi konularında en modern araç ve teçhizata sahip olmanın kaçınılmaz bir gereklilik olduğunun altını çizen Bostanoğlu, Alemdar'ın özelliklerine ilişkin şu bilgileri verdi:

"Alemdar'ın sahip olacağı kurtarma sistemleri ile denizaltı gemilerimizde meydana gelebilecek kaza ve arıza durumlarında, personel azami 72 saat içinde kurtarılabilecek, yara alan, kaza veya arıza yapan su üstü gemileri yedeklenebilecek, dalgıç, uzaktan kumandalı su altı aracı 'rov' ve atmosferik dalış elbisesi kabiliyetleri ile düşen uçak ve helikopterler dâhil olmak üzere su altında arama kurtarma faaliyetleri icra edilebilecek. Gemi, NATO denizaltı kurtarma sistemi ve ABD denizaltı kurtarma sistemine uyumlu olacak, bu özellikleri ile uluslararası harekâtta müşterek denizaltı kurtarma gemisi olarak da görev alabilecektir. Geçmiş dönemde, çevre denizlerimizde kurtarma limitlerimizin üzerinde olması nedeniyle su altından çıkaramadığımız ve diğer ülkelerden destek istediğimiz arama kurtarma faaliyetleri olmuştu. Bu eksikliği ortadan kaldırmak maksadıyla tedarik edilecek uzaktan kumandalı araç 'rov' sistemi ile hâlihazırda bin metre olan su altı arama kurtarma imkân ve kabiliyetimiz, 3 bin metreye çıkarılmış olacaktır."

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Deniz Kuvvetlerinin, milli savunma sanayinde özel sektör gemi inşa kapasitesinin gelişimini sağlamak amacıyla platform inşa projelerinin özel sektör tersanelerinde gerçekleştirilmesi yönünde azami gayret sarf ettiğini belirterek, hâlihazırda askeri tersanelerde sadece korvet, fırkateyn ve denizaltı inşalarına devam edildiğini sözlerine ekledi.

tcg_alemdar_2.jpg

Bakan Işık ve beraberindekiler gemiyi gezdiler

Törende, TCG Alemdar komutanına gemi hizmete giriş belgesi ve komutan flandrası verilmesinin ardından komutan ant içti. Gemi personelinin sevk edilmesi sonrası Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele, İstanbul Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Şener, İstanbul Tersanesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Atilla Çiftçigüzeli ile beraberindekiler gemiyi gezdi.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 11175 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.