1. HABERLER

  2. MARİNA

  3. TEOS MARİNA - TEOS SIĞACIK

  4. Teos Marina törenle açıldı
Teos Marina törenle açıldı

Teos Marina törenle açıldı

Teos Marina'nın resmi açılışı, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından İzmir'in Seferihisar ilçesinde yapıldı.

A+A-

Teos Marina'nın resmi açılışı, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından İzmir'in Seferihisar ilçesinde yapıldı. Kolin Şirketler Grubu'nun yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirdiği Marina, denizde 440, karada 80 yatı aynı anda barındırabiliyor.

 

Teos, İzmir Seferihisar'a bağlı Sığacık Köyü'nün bir kilometre güneyinde deniz kenarında bulunuyor. M.Ö. 1.000 yıllarında Ion kolonisi olarak kurulan Teos, en önemli deniz ticaret limanlarından biri olarak biliniyor. Helenistik ve Roma dönemlerinden agora, tiyatro, odeon, surlar ve liman kalıntıları ile 16. YY.'da inşa edilmiş bir Osmanlı Kalesi'nin bulunduğu Teos'ta, Antik dünyanın en büyük tapınaklarından Dionysos da yer alıyor.

 

 

Ulaştırma Bakanı Yıldırım: Projeden Herkes Memnun

Yaklaşık 800 davetlinin katıldığı törende Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Teos Marina AŞ adına Veysi Koloğlu, DLH İnşaat Genel Müdürü Ahmet Arslan ve İzmir Valisi Cahit Kıraç birer konuşma yaptılar. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım 600 bağlama kapasiteli Yat Limanı'nın açılışının turizm sektörüne, Seferihisara, İzmir'e ve ülkemize hayırlı olması dileklerinde bulundu. Bakan Yıldırım şunları kaydetti: "Yüklenici Kolin İnşaat'ı tebrik ediyorum. Bir yılda bitirdiler. Allah hayırlı bol kazançlar versin. DLH'dan Genel Müdürlük'teki, bölgedeki çalışma arkadaşlarımı kutluyorum. Bu gördüğünüz tesise, yüklenici yaklaşık 13 milyon dolar para harcadı. 25 yıl işletecek, sonra devlete devredecek. Biz de 25 yıl boyunca yıllık 1 milyon TL civarında bir parayı Kolin'den alıp hazineye göndereceğiz. Ulaştırma Bakanlığı olarak biz memnunuz, Maliye Bakanlığı memnun, yapan firma memnun ve asıl önemlisi Seferihisarın, İzmir'in memnun olması... Sığırcık'tan yola çıktık. Bu yıl inşallah, Çeşme, Yalova, Alanya ve Kaş Yat Limanları'nı da hizmete açıyoruz" dedi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım konuşmasında Muğla/Ören, Dalaman ve Mersin/Kumkuyu Yat Limanları'nın da temelini atacaklarını belirtti.

 

Türkiye'nin özel sektör kuruluşları arasında yer alan Kolin Şirketler Grubu tarafından Y.İ.D. modeliyle hayata geçirilen Teos Marina, beldenin yeni yıldızı olarak gösteriliyor. "Sınır Kapısı" olarak Sığacık'ı dünyaya açan Teos Marina, denizde 440, karada 80 yatı aynı anda barındırıyor.

 

Yerlilerin yanısıra çok sayıda yabancı tekne sahibine de hizmet veren Teos Marina'da yat kabul-idari bina, helikopter pisti, rent-a-car, süpermarket binası, tenis kortu, voleybol sahası, spor merkezi, hizmet alanı binası, sanitary, sağlık merkezi, dükkan grubu, butik dükkan grubu, restoran, festival alanı, cafe-bar, yat ve yelken kulübü, köprü, trafo-jeneratör ve temiz su deposu, yatçı cafe-bar ve havuzu, teknik yönetim binası, marina depo ve atölyesi, bakım atölyeleri, demonte hangar, su arıtma tesisi, kule, gümrük binası, akaryakıt istasyonu, çekek alanı, 207 adet açık otopark, kanal içi iskele ve servis yolu bulunuyor.

 

 

Sığacık Yat Limanı (38°11'45'' Kuzey - 26°47'00" Doğu)

Sığacık Mahallesi'nin merkezinde bulunan yat limanı, Seferihisar şehir merkezine karayolu ile 5 km., İzmir merkeze 45 km., Adnan Menderes Uluslararası Havalimanı'na 60 km., Çeşme merkezine 50 km. mesafede.

 

Sığacık'ı İzmir ve Çeşme'ye bağlayan yollar yüksek standartlı, bölünmüş otoyollar. Ancak Selçuk bağlantısı "devlet yolu" standardında. Adnan Menderes Uluslararası Havalimanı'ndan kolaylıkla ulaşılabilen Sığacık, Çeşme RoRo terminali dolayısıyla da İtalya üzerinden Orta Avrupa'ya karayolu ile doğrudan bağlı.

 

İzmir'e olan yakınlığı Sığacık Teos Marina için büyük bir avantaj olarak gösteriliyor. Sığacık Mahallesi ve çevresinin özgün halini nispeten korumuş olması, Teos Antik Kenti'nin kalıntıları ile Urla ilçesindeki antik "Klazermenia"nin kalıntılarının, Efes Antik Şehri ve Meryem Ana ziyaretgâhının yakınlığı; Çeşme ile Kuşadası yat limanlarının orta mesafesinde bulunması, Sisam, İkarya ve Sakız gibi Yunan adalarının merkezinde olması, Sığacık Yat Limanı'nın Orta Ege kıyılarımızda yat turizmi açısından önemini ortaya çıkarmaktadır.

 

İlk örneği 1999 yılında İtalya'da uygulanan ve dünyada 19 ülkede 129 örneği bulunan "Cittaslow" (dingin ve yavaş yaşam) konsepti Türkiye'de de ilk kez Seferihisar'da hayata geçirilmeye çalışılıyor.

 

 

Marinada Kurulacak Bilişim Sistemi Ve Teknolojik Uygulamalar

Yat Limanı Operasyon ve Yönetim Bilişim Sistemi, yat limanı hizmetinden yararlanmak isteyen yat müşterisine hizmet ve fiyat teklifi götürülmesi ve yat ve ticari alan müşterileri ile hizmet/kira sözleşmesi yapılmasından başlayarak, kara, deniz park ve teknik hizmetlerin verilmesinden sonra otomatik tahakkuk ve faturanın kesilmesinin sağlandığı bir yapı içerecek.

 

Yat Limanı Yönetim Bilişim Sistemi'nde uyulması gereken yazılı bir standart yok. Ancak ortaya konulacak yazılım çalışmaları ile yat limanı işletmelerinden talep edilen bilgi ve belgelerin yasalara uygun olması ve yat limanı işletmesinin verimini arttırıcı çalışmalarda yat limanı işletme yönetimin onayının alınması gerekiyor.

 

Ülkemiz yat limanı işletmelerinin kullanmakta oldukları belirgin bir yazılım sistemi olmamakla birlikte, yapılan fizibilite çalışmalarında sektördeki işletmelerin bir kısmının nispeten eski sayılabilecek, bütünleşik olmayan, verimsiz, yerli ve/veya yabancı menşeli yazılımlar kullandıkları tespit edilmiştir.

 

Etrafı geniş bir sahil bandıyla çevrili olan ülkemizde turizm sektörü, ekonominin öncü sektörlerinden biridir. Ülkemizin coğrafi ve fiziksel özelliklerinin her türlü turizme açık olması ve 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu ve bu kanun çerçevesinde çıkartılan çeşitli yönetmelikler sayesinde turizm sektörü son dönemlerde hızla gelişen sektörlerden biri olmuş, özellikle Mavi Yolculuk sektörüne yapılan yatırımlarla Türkiye, turizm sektöründeki cazibe merkezi konumunu dünyaya bir kez daha vurgulamıştır.

 

 

Projenin Yenilikçi Yönleri

• Türkiye pazarına sunulacak özgün bir ürün olması;

 

• Yat limanı işletmeciliğinde kara park, deniz park, ticari ve sosyal alan hizmetlerini aynı sistem içerisinde barındırması;

 

• Yat limanı işletmelerinde ticari ve operasyonel (ön büro, palamar ve çekek alanı) birimler arasında bilgi işlem bütünleşikliğinin sağlaması;

 

• Günümüz yat limanı işletmeciliğinin ihtiyacı olan deniz ve kara park alanlarının sistem üzerinden planlanmasını sağlayacak olması;

 

• Günümüz yat limanı işletmeciliğinin ihtiyacı olan deniz park alanından giriş yapacak tüm yatların çeşitli iletişim araçları aracılığıyla gözlenerek gerekli operasyonel birimlere iş emri aktarması;

 

• Pontonlardaki pedestallar, yakıt istasyonu, kara ve deniz park alanı kapılarından alacağı bilgileri,

sisteme otomatik olarak aktarmaya imkân verecek olması;

 

• 3D teknolojisi ile anlık deniz ve kara park alanlarının sistem üzerinde yatların birebir ölçülerde 3 boyutlu olarak da görüntülenebilmesini sağlayacak olması;

 

• Yönetici konsolu sayesinde Yat Limanı Müdürlüğü'nün ihtiyaç duyacağı raporlama sistemini sunabilecek alt yapıya sahip olması;

 

• Kara ve deniz park alanlarının, sistem üzerinden, sözleşme aşamasından itibaren görsel olarak planlanmasına imkân verecek olması;

 

• Kara park ve deniz park alanlarına ilişkin kısıtların belirlenerek, sözü edilen alanlarının optimizasyonuna imkân verecek olması;

 

• Kara ve deniz park alanlarının maksimum verimlilikte kullanılmasını sağlayacak olması;

 

• Web üzerinde kullanıma uygun olması.

 

 

Çevreci Uygulamalar

- Rüzgâr Tribünlü Devirdaim Pompası (kirli enerjiye karşı)rüzgar yardımıyla tahrik edilen deniz suyu pompasıdır. Pompa vasıtasıyla taze su ve havanın mendirek dışından alınıp sualtı boru hattından geçerek Marina içine aktarılması ile Marina deniz sahası suyunun ekolojisinin sağlıklı tutulması, Marina deniz sahasının canlı tutulmasını ve temiz kalmasını sağlamaktadır.

 

- İZSU ve Seferihisar Belediyesi ile beraber dere ıslahı, arıtma tesisi marifetiyle deniz suyu kirlenmesinin önlenmesi ve derelerin ufak tekneler için ekonomik bağlama için tahsis edilmesi çalışmaları yapılmaktadır.

 

- Marinaya bağlı teknelerden evsel katı atık, gri su ve sintine suyu alımlarının gerek mobil yüzer üniteyle gerekse sahilde mevcut sabit istasyonumuzda gerçekleştirilmesi ve bu hizmete azami titizlik gösterilmesi mevcut prensiplerden bir tanesidir.

 

- Marina deniz sahasının temiz tutulması için, deniz yüzeyinin yüzer birimlerle devamlı temizlenmesi, hususa bağlı gözlemin 24 saat sürdürülmesi ve konuyla ilgili olarak müşterilerin azami dikkate davet edilmesi.

 

- Marinayı "Mavi Bayrak" normları ve standartlarında tutmak hedeflenmiş.

 

Marinada Bulunan Kiralık Üniteler

 

Tesiz içerisinde 39 adet çeşitli işler için faaliyet mekanı olarak kullanılacak ticari dükkan mevcut. Söz konusu dükkanlar toplamda yaklaşık 5.000 metrekare kapalı alan oluşturmakta. Mevcut durumda ticari ünitelerin %25'i kiraya verilmiş; kalanı ise kısa bir süre içerisinde kiralanmaya müsait durumda. Söz konusu kapalı alanlar hamam, sauna, butik, dükkan, kafe/bar, restoran, kafeterya, hediyelik eşya, alışveriş merkezi ve benzeri genel amaçlı ve yat tüketim malzemelerine dönük olarak kullanılabilecek alanlardır.

 

 

Marinanın Hedefleri

Haziran 2010 itibari ile hizmete giren Marinada; açılışta 100 tekne, sezon sonunda 220 tekne ve 2011 senesi sezon başında ise yaklaşık 300 ila 370 adet tekne mevcudu olacağı öngörüldü.

 

Duruma bağlı olarak da kara park mevcudunun tam kapasite olacağı (Eylül - Ekim 2010) düşünülmekte. Yatırımın 10 senelik bir periyot içerisinde geri dönüşümü öngörülüyor.

 

 

 

 

 

Sabah

Bu haber toplam 1842 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.