1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Tersaneler kurudu!
Tersaneler kurudu!

Tersaneler kurudu!

Devlete ait arazilerde kiracı olan tersanelerde bu yıl alınan kira bedellerine yüzde 1500’ü aşan zam yapıldı. Geçtiğimiz yıl 112 bin TL kira ödeyen şirkete bu yıl 1,7 milyon TL’lik ödeme emri gönderildi.

A+A-

GİSBİR Başkanı Murat Kıran, “Tuzla tersaneler bölgesinde bıçak kemiğe dayanmış durumda” dedi. Hazine, kaynakları ise konu ile ilgili yeni bir düzenlemeye gidileceğini açıkladı.

Tuzla tersaneler bölgesinde 71 tersane kurulu. Ancak, 2008’deki küresel krizden etkilenen bölgede 20 tersane kapalı durumda. Açık durumdaki tersaneler ise ortalama yüzde 15’lik kapasite ile çalışıyor. Bölgede şimdilerde 16 bin kadar kişi çalışıyor. Oysa 5 yıl öncesinde bölgede 60 bin kişi çalışıyordu.

Birçoğu hacizlik olan, bir bölümü iflas erteleme talebinde bulunan tersaneler, içinde bulundukları krizi aşmaya dönük çalışmalar yürüttükleri süreçte, Maliye Bakanlığı’na bağlı Milli Emlak Dairesi’nden gelen yazılarla şoke oldu.

YÜZDE 1520’LİK ARTIŞ

Zira bu yıl için istenen kira bedellerinde çok ciddi bir artış yapılmıştı. Adının açıklanmasını istemeyen bir şirketin geçtiğimiz yıl ödediği kira bedeli 111.844 TL. Bu yıl için istenen kira ise 1.701.725 TL. Bir diğer tersanenin geçtiğimiz yıl ödediği kira bedeli 53,236 TL iken, bu yıl istenen bedel 809,991 TL. Anılan rakamlar, bir yıllık süreçte ödenecek kirada yüzde 1520’lik artış yapıldığını ortaya koyuyor. Gönderilen yazılara göre söz konusu tutarların 4 taksitte ödenebileceği bilgisi yer alıyor.

METREKARE FİYATI 43 TL

Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Başkanı Murat Kıran, tersanelerin bu yıl için istenen kira bedellerini ödeyecek durumda olmadığını öne sürdü. Murat Kıran, söz konusu artış oranı için Milli Emlak’tan da tatmin edici bir açıklama alamadıklarını öne sürerek şunları kaydetti: “Bizler burada kiracıyız. Ödeyeceğimiz kiralar 5 yılda bir belirleniyor. 2005’e kadar kiralar gayet makul seviyedeydi. 2008 krizinden sonra ödediğimiz kiralarda önemli artışlar yapılmaya başlandı. Ancak bu yıl için istenen bedeller aşırı derece yüksek. 2008’e kadar metrekare fiyatı ortalama 1-1.5 TL seviyesindeyken gelinen aşamada 43 TL seviyesine çıkmış durumda. Oysa bu rakam Tuzla’nın neresinde var. Biri bir değerleme raporu hazırlamış ve kiralar buna göre belirlenmiş. Ağır bir ekonomik kriz yaşadığımız bir süreçte talep edilen fahiş kiralar bıçağın kemiğe dayanmasına neden oldu.”

GİRİŞİMLER SÜRÜYOR

GİSBİR Başkanı Kıran, söz konusu kiraların ödenmemesi durumunda Maliye’nin sözleşmeyi feshetme hakkı olduğunu söyledi. Kıran, ilk taksit ödemelerini ise ev veya arabalarını satarak karşıladıklarını iddia etti. Kıran, sorunun çözümüne ilişkin ise girişimlerinin sürdüğü bilgisini verdi.

'NE KADAR CİRO O KADAR KİRA' FORMÜLÜ

Hazine Müsteşarlığı kaynakları ise, konu ile ilgili yeni bir düzenleme yapıldığını aktardı. Yeni düzenlemeye göre, kira bedelleri, arazinin değeri üzerinde değil, kiracının cirosu üzerinden alınacak. Alınması planlanan oran ise cironun binde 1’e seviyesinde olacak. Söz konusu düzenleme, Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülüyor.

Rakamlarla Tuzla tersaneleri:

*Tuzla’da 71 tersane bulunuyor
*20 tersane kapalı durumda
*Toplam çalışan sayısı 60 binden 16 bine geriledi
*2008’deki 3.8 milyar dolar ihracat 2012’de 1.150 milyon dolar olarak kayıtlara geçti
*Tersaneler yüzde 15 kapasite ile çalışıyor
*Bu yılın ilk 2 ayında yeni sipariş yok.

virahaber.com / Denizhaber.com.tr

Bu haber toplam 1261 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.