1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Ticaret Tarihi Müzesi İlgi Görüyor
Ticaret Tarihi Müzesi İlgi Görüyor

Ticaret Tarihi Müzesi İlgi Görüyor

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu, oda hizmet binası içindeki ”İzmir Ticaret Tarihi Müzesi”nin büyük ilgi gördüğünü bildirdi.

A+A-

 

Kazançoğlu, yaptığı açıklamada, kente gelen ticaret heyetleri için hazırlanan ”İzmir Ticaret Tarihi Müzesi”nin, 17. ve 18. yüzyıldaki sosyal hayattan kesitlerin, objelerin yansıtılmasıyla ilköğretim ve üniversite öğrencilerinin de ilgisini çekmeye başladığını belirtti.

 

İzmir Rehberler Odasıyla hazırladıkları proje kapsamında, 5 ayda 1000′in üzerinde ilköğretim okulu öğrencisine kentin tarihi ve müzede bulunan eserler konusunda bilgi verildiğini anlatan

Kazançoğlu, şunları kaydetti:

”Yedi yıl önce İzmir’e gelen ticaret heyetlerinde ‘Zaman sorunu olur, kentin tarihi ve kültürel zenginliğini gezemezler’ düşüncesiyle bu müzeyi oluşturduk. İzmir’in 17 ve 18. yüzyıllarda çok önemli bir liman kenti olduğunu anlatmak için o döneme ait camiler, liman bölgesi, ticaretin yaşandığı hanlar, Ege Bölgesi’nin incir, pamuk, zeytinyağı gibi ihracat ürünlerinin depolandığı alanların maketini yaptık. İzmir’in önemli ticaret kesitini burada sunduk. Müzeye MS 1. yüzyıla ait ticaret gemisi maketi yaptırdık, ürünlerin amforalar, sandıklar, balyalar içinde nasıl taşındığını, nasıl yükleme yapıldığını sergiledik. Bu iki köşe çok ilgi görüyor.”

Müzede, İzmir’in ilk Müslüman-Türk Eczanesi olan İttihat Eczanesi’nin eserlerinin bulunduğunu, altın ve gümüş Anadolu Selçuklu, Eyyubi, Fatih Sultan Mehmet, II. Bayezit, Kanuni Sultan Süleyman, I. Mahmud, II. Mahmud ve son dönem Osmanlı sikkeleri, Manisa’nın Salihli ilçesindeki Sart Antik Kenti’nde basılan dünyanın ilk altın ve gümüş para örnekleri olan ”Sart Elektronu Koleksiyonu”nun ”göz aldığını” ifade eden Kazançoğlu, İzmir’in 1891 yılındaki Müslüman, Yahudi, Sabetaycı, Ortodoks, Katolik, Protestan gibi çeşitli din ve ırkların mensubu olan İzmir halkının bir aradaki ortamını ”dinler arası hoşgörü” köşesinde yaşattıklarını söyledi.

O dönemdeki İzmir’de yaşayanların dinlerine ait kitapların da aynı köşede sergilendiğini, yabancı konukların bundan etkinlendiğini dile getiren Kazançoğlu, 17. ve 18. yüzyıldan sosyal hayattan kesitlerin sunulmasının müzeyi sevdirdiğini savundu.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) ve Ege Üniversitesi (EÜ) arkeoloji, sanat tarihi ve ticaret bölümlerinde okuyan öğrencilerin de öğretim üyeleriyle müzeye gelerek ders işlediğini açıklayan Kazançoğlu, Türkiye’deki tek ticaret odası müzesinin kendilerinde olduğunu, müze hakkında ön bilgiyi sahip olmak isteyenlerin ”www.iztomuze.org” internet adresini ziyaret etmesini önerdi.

 

Gazeteizmir

Bu haber toplam 1003 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.