1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. Tunus ile işbirliği yapılacak
Tunus ile işbirliği yapılacak

Tunus ile işbirliği yapılacak

Tunus'un Ankara Büyükelçisi Gley El Hadj, İzmir'e Travel Turkey Fuarı için geldiğini ve fuarda stant açtıklarını söyledi.

A+A-

Türkiye'de Tunus'a turizm açısından büyük ilgi olduğunu, bu nedenle turizm potansiyeli açısından Türkiye ve İzmir'i önemsediklerini belirten El Hadj, diğer yandan iki ülke arasındaki ticaret hacminin bir milyar doları aştığını söyledi.

El Hadj, son dönemde Türk ihracatçıların Tunus pazarı içerisinde paylarını yüzde 50 oranında arttırdığını belirterek; "Tunus Afrika'ya giriş kapısı konumunda. Türkiye Afrika pazarından pay elde etmeli ve biz bunu gerçekleştirmek adına iş birliğine hazırız" dedi. Türkiye ve Tunus'un birbirlerini tamamlayıcı ekonomiler olduğunu belirten El Hadj, tekstil, örme giyim, otomotiv, hava ve deniz yolu taşımacılığı ve diğer birçok alanlarında iş birliği gerçekleştirilebileceğini belirterek; "Türkiye'nin
Tunusluların kalbinde çok büyük ve önemli bir yeri var" diye konuştu. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da Tunus'u birçok defa ziyaret ettiğini belirterek özellikle Sousse kentinin çok güzel bir yer olduğunu ve İzmir'e çok benzediğini söyledi. İZTO ile Sousse Ticaret ve Sanayi Odası arasında 1992 yılında Kardeş Oda Anlaşması imzalandığını belirten Demirtaş, iki ülke arasında her zaman güçlü ilişkiler olduğunu söyledi. İki ülke arasında ortak bir kültür olduğunu vurgulayan Demirtaş, buna karşı bir Milyar dolar ticaret hacminin yeterli olmadığını söyledi. Demirtaş; "Tunus şu anda yoğun olarak Fransa, İtalya ve Almanya ile ithalat - ihracat gerçekleştiriyor. Ancak günümüzde rekabet gücü yüksek olan ülkeler ile ticaret yapılması büyük önem arz ediyor. Bu noktada Türkiye yüksek rekabet gücü ile Tunus için çok önemli bir pazar konumundadır. Söz konusu potansiyeli birlikte daha ileri taşımalıyız" dedi.

Büyükelçi Eh Hadj'ın işbirliği yapılabileceğini belirttiği sektörlerden tekstil, konfeksiyon ve otomotiv yan sanayi sektörlerinde İzmir'in büyük potansiyeli olduğunu belirten Demirtaş, söz konusu sektör temsilcileri ile 2011 yılında Tunus'a bir iş ve inceleme gezisinin düzenlenebileceğini söyledi. Tunus'a düzenlenecek iş ve inceleme gezisi yanısıra İZTO'da Tunus Günü yapılması için de desteğe hazır olduğunu belirten Demirtaş, "Böyle bir aktivite Ege Bölgesi'ndeki firmaların katılımı ile ticaretten
kültüre gibi geniş bir yelpazede yapılabilir" dedi. 1990'lı yıllarda da Tunus'ta katıldığı Karma Ekonomik Kurul toplantılarında feribot ve kruvaziyer turizm konularında iş birliği yapılması için çalışmalar yaptığını hatırlatan Demirtaş, "Bugün de İzmir kruvaziyerde hızla ilerliyor ve Doğu Akdeniz'de yeni rotalar açmak için çalışıyoruz. Kruvaziyer turizmde de iş birliği yapabiliriz" diye konuştu.

Haberoku

Bu haber toplam 798 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.