1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. ‘Türk - Yunan’ işbirliğine doğru
‘Türk - Yunan’ işbirliğine doğru

‘Türk - Yunan’ işbirliğine doğru

Turcas krizdeki Yunanistan’ı yakın markaja aldı. Şirketin patronu Erdal Aksoy geçen hafta Yunanistan’daki enerji şirketlerini ziyaret etti. Formula 1’de Hellenic Petroleum yöneticilerini ağırlayarak işbirliği fırsatlarını görüştü.

A+A-

Formula 1 yarışlarının dün düzenlenen İstanbul ayağında katılım düşük, tribünler boş olsa da VIP davetlilerin bulunduğu “paddock” alanı her zamanki gibi hareketliydi. Formula 1’in ve takımların sponsoru olan şirketlerin localarında dünyanın dört bir yanından gelmiş iş dünyasından isimler Türkiye’deki meslektaşlarıyla ofis ortamından uzakta sohbet etme ve hatta yeni işbirliği fırsatlarını konuşma imkânı buldu. Bunlardan biri de Shell locasında ev sahibi Turcas Petrol ve bağlı ortaklıklarının Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy’du.

Locada bir bölümü devlete ait Yunan enerji şirketi Hellenic Petroleum’un üst düzey bir yöneticisiyle koyu bir sohbetten fırsat bulup Milliyet’in sorularını yanıtlayan Aksoy, bu aralar Yunanistan’la ilgili epey mesai yaptığını söyledi.

Önceki hafta Yunanistan’a bir ziyaret gerçekleştirdiğini ve ülkedeki hemen tüm petrol ve enerji şirketleriyle temas kurduklarını belirten Aksoy, ülkenin borç krizinden geçtiği dönemin ilerisi için önemli fırsatlar yarattığı görüşünde.

“Yunanistan’da kriz olabilir ama bu krizin etkisi iki, bilemediniz üç yıl sürecek. Şu an işbirliği kurmak için stratejik zaman. Yarın bu sayede Avrupa içinde rekabet fırsatı sağlayabilir” diyen Aksoy, Yunanistan’a zorda olduğu bir dönemde adım atmanın ve burada ilişkiler kurmanın uzun vadede getirisi olacağına dikkat çekti.

Yunan firmalarıyla nasıl bir stratejik işbirliğine gidebilecekleri, bunun olası bir ortaklıkla sonuçlanıp sonuçlanmayacağına ilişkin soruya ise, “Turcas demek ortaklık içinde güçlü proje demek. Bugüne kadar biz hep ortaklıklarla büyüdük” yanıtını verdi.

Yunanistan çok yakın

Aksoy, Petkim’in Aliağa’daki tesisine Azeri ortakları Socar ile birlikte yıllık kapasitesi 10 milyon ton olacak rafineri kurma çalışmalarının sürdüğünü, bu rafinerinin ve mevcut petrokimya tesisisin Ege Denizi’nin diğer kıyısındaki Yunan tesisleriyle arasında sinerji yaratılmasının önemli olduğunu vurguladı.

Aksoy, “Biz Petkim’e rafineri kurma kararımızı alırken Koç Grubu ve Tüpraş ile görüşmüştük. Önemli olan birbirini tekrarlayacak, atıl kapasite yaratacak yatırımlar yerine birbirini tamamlayacak ve sinerji yaratacak projeler geliştirmek. Bunu Yunanistan’daki firmalarla da yapıyoruz. Sonuçta pazarlar birbirine çok yakın. Aliağa limanı Yunanistan’a İstanbul’dan daha yakın” dedi.

Gaz anlaşması haftaya

Erdal Aksoy, Petkim’in tüketeceği dogalgazı Türkiye’ye doğrudan Socar ile kendilerinin getirmesi için Türk makamları ile yaptıkları görüşmelerin Azerbaycan Cumhurbaşkanı Ilham Aliyev’in Turkiye ziyaretinde neticelenmesini beklediğini söyledi. Aksoy, “7-9 Haziran tarihlerinde Aliyev’in yapacaği ziyarette doğalgazla ilgili bazı anlaşmalara imza atılacak. Bizim Petkim’de kendi tüketimimiz için kullanacağımız gazı kendimizin getirmesi konusu da bu anlaşmalar arasında olacak” dedi.

Hellenic Petroleum’un cirosu 6.8 milyar Euro

Hellenic Petroleum, petrol alanında arama ve üretimden akaryakıt dağıtımına her aşamada aktif bir enerji şirketi. Şirketin yüzde 39.8 hissesi Paneuropean Oil’in, yüzde 35.5’i devletin elinde. Kalan hisseler ise borsada işlem görüyor. Geçen yıl 6.8 milyar euro ciro elde eden firmanın gelirinin büyük kısmı rafinaj faaliyetlerinden kaynaklanıyor. Yunanistan’da toplam yıllık isleme kapasitesi 15.1 milyon ton olan üÇ rafineriye sahip olan firma ülke ihtiyacının yüzde 76’sina cevap veriyor. Hellenic Petroleum aynı zamanda Makedonya’daki tek rafineriyi isleten OKTA’nın da çoğunluk hissesini elinde tutuyor. OKTA’nin yıllık işleme kapasitesi ise 2.5 milyon ton. Şirket tıpkı Tüpraş’ın yaptığı gibi Elefsina rafinerisinde katma değeri yüksek beyaz urun üretimini artırmaya yönelik 1.2 milyar euro’luk yatırım programı yürütüyor. Petrolde Balkanlar ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde faaliyet gösteren şirket Yunanistan’ın dogalgaz dağıtım şirketi DEPA’nin yüzde 35’ine sahip. Firma, Türkiye-Yunanistan-Italya doğalgaz projesinin ortaklarından Italyan Edison ile işbirliği içinde. İki şirket Yunanistan’da kurulu gücü 1500-2000 megawatt’a ulaşacak santral projesi planlıyor.

Milliyet

Bu haber toplam 854 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.