1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Türkiye, Antartika çalışmalarında yer alacak
Türkiye, Antartika çalışmalarında yer alacak

Türkiye, Antartika çalışmalarında yer alacak

TBMM Dışişleri Komisyonu’nda benimsenen, ''Antarktika Antlaşması Çevre Korumu Protokolüne Katılma Kanun Tasarısı''yla Türk bayrağı Antarktika'da dalgalanacak.

A+A-

Antarktika'daki bilimsel çalışmalarını bugüne kadar Bulgaristan bayrağı altında gerçekleştiren Türkiye, kendi üssünü kuruyor. Türkiye, böylece Güney Kutbu'nda üssü bulunan 30'uncu ülke olacak.

TBMM Dışişleri Komisyonu’nda benimsenen, ''Antarktika Antlaşması Çevre Korumu Protokolüne Katılma Kanun Tasarısı''yla Türk bayrağı Antarktika'da dalgalanacak.

Antarktika'daki bilimsel çalışmalarını bugüne kadar farklı ülke işbirlikleri ile gerçekleştiren Türkiye, kendi üssünü kurmayı amaçlıyor. Türkiye, böylece Güney Kutbu'nda üssü bulunan 30'uncu ülke olması planlanıyor.

Türkiye, bilimsel araştırma alanında dev bir adım atıyor. TBMM Dışişleri Komisyonu’nda benimsenen, ''Antarktika Antlaşması Çevre Korumu Protokolüne Katılma Kanun Tasarısı''yla Türk bayrağı Antarktika'da dalgalanacak. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) bünyesinde kurulmuş olan 'Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (PolReC), Türkiye’deki ilk resmi merkez olması sebebiyle bir çatı oluşturarak, kutup bölgelerinde çalışma yapan ve yapmak isteyen Türk bilim insanlarıyla, bilimsel araştırmalarda ''Ben de varım'' diyecek.

Dışişleri Komisyonu'nda, ''Antarktika Andlaşması Çevre Koruma Protokolüne Katılma Kanun Tasarısı'' görüşülürken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, Antarktika’da bilimsel merkez kurma projesi olduğunu açıkladı.

Birpınar, ''Antarktika Güney Kutbu’nda olan ve hiç kimseye ait olmayan bir yer. Orada birçok ülke bilimsel araştırma yapıyor. Ayrıca başka sivil toplum örgütleri de burada araştırmalar yapmak istiyor. Dolayısıyla Türk bayrağının da orada olmasının önemli olduğunu düşünerek bu çevre kısmına taraf olmak istediğimizi belirtmek istiyorum'' ifadelerini kullandı.

'Kimseye ait olmayan yer'

Halen çeşitli ülkelerin üslerinde görev alan Türk bilim adamları olduğunu hatırlatan Birpınar, ''Biz, bu noktada Türkiye'nin kendi bayrağıyla orada bir üs kurmasını istiyoruz; çünkü, orası hiç kimseye ait olmayan bir yer'' dedi.

Antarktika’da şu anda 29 ülkeye ait toplam 101 yerleşik araştırma enstitüsünün faaliyet gösterdiğini anımsatan Birpınar, “Biz 102’nci olarak buraya katılmak istiyoruz. Uluslararası anlaşmalarda eğer siz taraf değilseniz sizin hiçbir şekilde orada çalışmanıza müsaade etmiyorlar. Türkiye’nin de orada bir yerinin olması, buranın yönetiminde söz sahibi olma imkânını tanıyacak ve görünürlüğü de olacak. Yani oyunun dışında kalmamak noktasında bu üssün kurulması ülkemizin menfaatlerine uygun olacak'' dedi.

Dışişleri Bakanlığı Ekonomik İşler Müsteşar Yardımcısı Ayşe Sinirlioğlu da, ''Bilim adamları oralarda iklim değişikliğinin canlılar ve deniz seviyesi üzerindeki etkileri, balıkçılık, jeoloji, tıp, astronomi gibi alanlarda araştırma yapmakta. Bu konuda bilim adamlarımıza ve üniversitelerimize de fırsat tanınmış olacak'' diye konuştu.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 5119 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.