1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. 'Türkiye enerji sektörü için güvenli bir liman'
'Türkiye enerji sektörü için güvenli bir liman'

'Türkiye enerji sektörü için güvenli bir liman'

Yabancı Sermayeli Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Mario Diel, bölgedeki sıkıntılara rağmen Türkiye'nin enerji yatırımları için güvenli bir liman olduğunu belirtti.

A+A-

Yabancı Sermayeli Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Mario Diel, bölgedeki sıkıntılara rağmen Türkiye'nin enerji yatırımları için güvenli bir liman olduğunu belirterek, "Yabancı yatırımcılara mutlaka bir Türk enerji şirketiyle ortaklık kurması tavsiyesinde bulunuyorum. Uzun vadeli enerji yatırımları Türk partnerlerin güveniyle daha da anlam kazanacaktır." dedi.

Diel yaptığı açıklamada, Türkiye'nin enerjide sadece transit bir ülke olmadığını, aynı zamanda yapılacak enerji yatırımlarıyla bölgede enerji üssü olabileceğini söyledi.

Türk enerji piyasasının dünyada gelişmekte olan gözde piyasalardan biri olduğunu belirten Diel, "Türkiye'de geçmişte oldukça sınırlı politikalarla enerji piyasasının gelişmesine pek izin verilmedi, ama son yıllarda yapılan değişikliklerle bu algı nispeten değişti." diye konuştu.

Diel, Türkiye'nin son yıllarda Bulgaristan ile Yunanistan'dan elektrik alışverişi yapan bir ülke haline geldiğini ifade etti ve Türkiye'nin enerji ticareti alanında konumunu iyi değerlendirmesi gerektiğini aktardı.

Türkiye'nin elektrik piyasası için "genç, ancak oldukça iyi organize edilmiş" ifadesini kullanan Diel, yabancı yatırımcıların ülkedeki dinamikleri dikkate alarak yatırımlarını uzun vadeli yapmaları gerektiğini, doğalgaz, petrol ve yenilenebilir enerji yatırımları için de Türk ortaklarla çalışılabileceğini söyledi.

"Türk şirketleriyle ortaklık kurun"

Diel, Türkiye'de doğalgaz ve elektrik ticaretinde kısa zamanda çok yol alındığını belirterek, "Yerli ve yabancı yatırımcılar piyasada nasıl iş yapıldığını zamanla öğreniyor. Sorunların olması çok normal, zamanla bu sorunların üstesinden gelinecek. Türkiye, yabancı kaynaklı enerji yatırımları için bölgedeki dengesizliklere rağmen güvenli limandır." dedi.

Mario Diel, Türkiye'ye yıllar önce bir enerji girişimcisi olarak girdiğini ifade ederek, "Ticaretle başladığım Türkiye serüveninde yatırımcılara bazı tavsiyelerde bulunacak kadar deneyimim oldu. Öncelikle, Türkiye'deki düzenlemeleri anlamak gerekir. Ankara'yı anlamak gerekir, bu düzenlemeler her ülkenin kendine has kurallarını içerir. Bu yüzden, yabancı yatırımcılara mutlaka bir Türk enerji şirketiyle ortaklık kurması tavsiyesinde bulunuyorum. Uzun vadeli enerji yatırımları, Türk partnerlerin güveniyle daha da anlam kazanacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de piyasayı anlamak için dinamikleri doğru değerlendirmek gerektiğini vurgulayan Diel, "Elektrik talebinin ve büyüme beklentilerinin enerjiye ihtiyacın göstergeleri olduğunu bilirsek, bu potansiyeli kullanmayı da biliriz." ifadesini kullandı.

Diel, Türkiye'de yenilenebilir enerjide elektrik alım garantisinin, değişikliklere rağmen hala yatırımcı için önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 2295 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.