1. HABERLER

  2. GEMİ & YAT İNŞA

  3. Türkiye, Hong Kong Sözleşmesi’ni imzaladı
Türkiye, Hong Kong Sözleşmesi’ni imzaladı

Türkiye, Hong Kong Sözleşmesi’ni imzaladı

Türkiye, 31 Mart 2017 tarihli Resmi Gazete yayınıyla sekiz yıl kadar önce Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından kabul edilen Hong Kong Sözleşmesi'ni resmen kabul ettiğini duyurdu.

A+A-

Türkiye, gemi sökümünün önde gelen ülkeleri arasında "Gemilerin Emniyetli ve Çevreye Duyarlı Geri Dönüşümü Hakkında Uluslararası Hong Kong Sözleşmesi"ni imzalayan ilk ülke oldu.

Hükümet sözleşmeyi onayladığını gösteren belgeyi IMO'ya tevdi ettikten sonra, Hong Kong Sözleşmesi'ni imzalayan diğer ülkelerin "Panama, Norveç, Fransa, Belçika ve Kongo"'nun arasına katılmış olacak. Türkiye'nin hurda gemi sökümündeki en önemli kaynağının AB ülkeleri olduğu düşünülürse, Türkiye'deki gemi sökümcülerin AB'nin kendi içinde uyguladığı bir dizi farklı yasadan uzaklaşması pek ihtimal dâhilinde değil.

Hong Kong Sözleşmesi'nin yürürlüğe girmesi için gros tonajları dünya filosunun en az %40'ını oluşturan 15 veya daha fazla ülkenin imzası gerekiyor. TradeWinds gazetesinin Clarksons verilerine dayanarak yaptığı hesaplamaya göre, Türk bayraklı gemilerin dünya tonajı içindeki payı DWT bazında yaklaşık %4 ve Türkiye'nin katılımıyla Hong Kong Sözleşmesi'ni imzalayan ülkelerin toplam DWT oranları da %20'nin üzerine çıkıyor.

Aliağa Tesisi'nde geçen sene 700,000 boş deplasman tonu (Idt - light displacement tonnage) bulan yaklaşık 180 geminin sökümü yapıldığı biliniyor.

Kaynak: TradeWinds

Bu haber toplam 3380 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.