1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Türkiye-Moritanya ilişkileri balıkçılık sektörü bazında geliştirilmeli
Türkiye-Moritanya ilişkileri balıkçılık sektörü bazında geliştirilmeli

Türkiye-Moritanya ilişkileri balıkçılık sektörü bazında geliştirilmeli

UDH Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye-Moritanya ilişkilerinin balıkçılık sektörü bazında geliştirilmesi ve bu anlamda hükümetlere düşen yasal zeminin oluşturulmasının orta ve uzun vadede yatırımcılar açısından büyük fırsatlar doğuracağını söyledi.

A+A-

Arslan, Moritanya Balıkçılık ve Deniz Ekonomisi Bakanı Nani Chrougha ve beraberindeki heyet ile görüşme öncesinde yaptığı basın açıklamasında, iki ülke arasında mevcut ilişkileri ekonomik ve kültürel yönleriyle ele alarak geliştirmek üzere bir araya geldiklerini ifade etti.

Türkiye ile Moritanya arasında ilişkilerin dostluk ve işbirliği çerçevesinde geliştiğine dikkati çeken Arslan, Türkiye’nin Moritanya ve tüm Afrika kıtasıyla kurduğu ve kurmak istediği karşılıklı çıkarları gözeten ekonomik faaliyetleri ve Türk sivil toplum kuruluşlarının yardımlarına hükümetin sunduğu desteği takdir etmesi nedeniyle gelişen bu ilişkilerin ayrı bir önem kazandığını bildirdi.

ahmet-arslan.jpg

Arslan, ülkeler arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için çabaların olduğunu dile getirerek, "Ancak bu çabaların zayıf olduğunu belirtmekte fayda var. Karşılıklı olarak bu çabaları arttırmak ve ülkelerimiz arasında ticari ortaklıkları da geliştirmekle biz bu ilişkileri artırabileceğimizi düşünüyoruz." diye konuştu.

Moritanya’nın balıkçılık sektörünün Türkiye’nin ilgi duyduğu sektörlerden biri olduğunu vurgulayan Arslan, Moritanya'nın Türkiye’ye balık ihraç eden en önemli ülkelerden biri olduğunu, bu ülkenin 2013'te Türkiye’nin balık ürünleri ithal ettiği ülkeler sıralamasında Norveç’ten sonra ikinci sırada yer aldığını anlattı.

Arslan, şu anda Moritanya'da 45 ila 60 metre arasındaki 16 Türk teknesinin balık avcılığı yaptığını belirterek, "Türkiye-Moritanya ilişkilerinin balıkçılık sektörü bazında geliştirilmesi ve bu anlamda hükümetlere düşen yasal zeminin oluşturulmasıyla biz, orta ve uzun vadede yatırımcılar açısından büyük fırsatlar doğuracağını söylemekte fayda görüyorum." ifadesini kullandı.

Özellikle denizcilik idareleri arasındaki tecrübenin karşılıklı aktarılması ve bu konuda ortak projeler üretilebilmesi için istişarede bulunacaklarını dile getiren Arslan, ülkelerin birbirini daha yakından tanıyabilmesi ve ortak çalışma yapması konusundaki iyi ilişkilerin, yeni ilişkilerin geliştirilmesine vesile olmasını istedi.

nani-chrougha.jpg

Bakan Nani Chrougha

Bakan Chrougha ise, bu yılın Türkiye için Moritanya'daki balıkçılık sektörünün keşfedilmesi anlamına geldiğini dile getirerek, özel şirketlerin çabaları sayesinde ilişkilerin büyümeye başladığını söyledi.

"Çok iyi bir ekonomik alana sahibiz, çok fazla, çeşitli ve kaliteli balığımız var. Büyük ölçekli balıkçı eksiğimiz var, üretim ihtiyacımız çok fazla. Bu yüzden Türkiye'nin balıkçılık filolarını Moritanya'ya avlanmak üzere davet etmek istiyorum. Türkiye hükümetinin destek çıkmasını, bu çerçevede yardımlarını sunmasını, özellikle de üretimin kalitesini artırarak destek çıkmasını bekliyoruz. Sayın Bakanın dediği gibi Türkiye'ye balık ihraç eden ikinci ülkeyiz. Türkiye hükümetinin desteğiyle Moritanya hükümetinin yapacağı kolaylıklarla ikinci değil, birinci olmayı diliyoruz."

turkiye-moritanya-iliskileri.jpg

ViraHaber.com

Bu haber toplam 3430 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.