1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Türkiye’nin iklim karnesi notu belli oldu
Türkiye’nin iklim karnesi notu belli oldu

Türkiye’nin iklim karnesi notu belli oldu

Bu yıl Paris’te düzenlenen ve hala devam eden 21. Taraflar Konferansı-COP21’de açıklanan raporda Türkiye iklim karnesi notu belli oldu; yine çok kötü ülkeler arasında yer aldı.

A+A-

 8 Aralık’ta Paris’te İklim Değişikliği Performans Endeksi açıklandı. Salımların %90’ından sorumlu 58 ülkenin değerlendirildiği rapor ile ülkelerin iklim değişikliği ile ilgili son performansları değerlendirildi. Türkiye listede geçen yıla göre bir sıra yükselmesine rağmen 50.nci sıraya yerleşti ve yine iklim performansı açısından “çok kötü ülkeler” kısmında yer aldı.

İklim değişikliğini durdurmaya yetecek gerekli adımları atan ülke olmadığı için ilk 3 sıranın boş bırakıldığı listede, seragazı emisyonundaki azalma ve politikalarda gösterdiği ilerleme nedeniyle 5. kez Danimarka 4. Sırada yer aldı. Yenilenebilir enerjide yaptığı büyüme ile İngiltere İsveç’in yerini alarak beşinci sıraya yerleşirken, İsveç ise altıncı sırayı alarak listenin en üstünde yer aldılar. İklim zirvesine ev sahipliği yapan Fransa altı basamak ilerleyerek 8. sıraya yerleşti. 2015 endeksinde sürpriz yapan Fas bu yıl da ilk 10’da yer almayı sürdürdü. Geçen yılın en iyileri arasında yer alan Kıbrıs 9. sıraya gerilemesine rağmen ilk 10’da yer almayı sürdürdü. ABD, iklim müzakerelerinde daha aktif rol alması, Keystone XL katran kumu petrolü boru hattı inşasını iptal etmesi nedeniyle 12 sıra ilerleyerek 34. sıraya kadar yükseldi. Ancak, hala dünyanın en çok karbondioksit emisyonu üreten ülkelerinde biri olması nedeniyle, iklim performansı kötü olan ülkeler arasında yer aldı. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu karnesi “çok kötü” ülkeler liginde ise bu yıl yine; Japonya, Rusya, İran, Kanada, Avustralya, Kazakistan yer alırken, Suudi Arabistan 61. olarak son sonuncu oldu.

Raporun yazarlarından Jan Burck (Germanwatch), değerlendirmesinde gelişen ülkelerin özellikle enerji sektörünü hızla karbonsuzlaştırdığının görüldüğünü belirtti.

2015 Performans Endeksinde öne çıkan konular;

Ekonomik büyüme için emisyon artışının doğru orantılı olması gerektiği iddiasını bu sene bir dizi ülke çürüttü. Ülkelerin ekonomik büyümeleri ve birincil enerji arzındaki artışa rağmen emisyonlar benzer artışı göstermedi.

58 ülkeden 44’ünde yenilenebilir enerji sektörü pozitif büyüme yaşarken, pek çok ülkede bu büyüme iki haneli gerçekleşti.

Karbonsuzlaşmanın en öneli adımının kömür rezervlerini toprak altında tutmak olduğunu belirten çalışmada, emisyon artışı yüksek olan bir çok ülkenin kömür kullanımını azalttığını belirtti. Dünya ölçeğinde kömür kullanımı başta Çin ve ABD’de kaynaklı olmak üzere %2-4 oranında azaldı. Kömür kullanımındaki bu azalmada Axa ve Allianz gibi sigorta şirketlerinin kömür şirketlerine sırtını dönmesi ve yatırımlarını çekmesi yanında İngiltere, Avusturya gibi ülkeler ve Kanada’nın bazı eyaletleri kömürlü termik santrallerini kapatmaya başlaması önemli rol oynadı. 2018’e kadar Yeni Zelanda 2 santralini kapatırken, Hollanda aşamalı olarak tüm termik santrallerini kapatma kararı aldı. 

Dünyaya neredeyiz?

– Kişi başına düşen emisyonlarda 6,04 ton ile dünya ortalamasının biraz altında, 182 ülke arasında 81. sırada.

– Türkiye’nin sera gazı emisyonları 2013 yılında küresel emisyonların yüzde 0,94’üne denk geliyor.

– 1990-2013 arasında emisyonlarını yüzde 110 oranında artıran Türkiye, emisyon artışının devam edeceğini, bununla beraber 2030 yılında emisyonlarını, herhangi bir iklim politikası uygulamayacağı referans senaryoya kıyasla yüzde 21 oranında azaltabileceğini bildirdi.

Germanwatch ile Küresel İklim Ağı-Avrupa’nın (Can Europe) birlikte hazırladığı İklim Değişikliği Performans Endeksi dünyadan 230 iklim ve enerji uzmanın yardımı ile hazırlanıyor. Endeks, toplam seragazı salımından ülke politikalarına kadar çeşitli kıstaslara göre hazırlanıyor. Raporun bağlantısına  www.germanwatch.org adresinden ulaşabilirsiniz. 

Kaynak:350ankara.org 
            WWF

Bu haber toplam 1556 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.