1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. TURMEPA ve Zen Pırlanta'dan pırlanta gibi denizler için işbirliği
TURMEPA ve Zen Pırlanta'dan pırlanta gibi denizler için işbirliği

TURMEPA ve Zen Pırlanta'dan pırlanta gibi denizler için işbirliği

Türkiye’nin önde gelen pırlanta markası Zen Pırlanta, DenizTemiz Derneği/ TURMEPA’nın “Mavi Kıyılar” projesi kapsamında, Marmaris Hisarönü Körfezi’nde hizmet veren DenizTemiz 3 adlı atık toplama teknesinin sponsorluğunu üstlendi.

A+A-

TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu, Genel Müdürü Akşit Özkural, Zen Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Emil Güzeliş ile Zen Pırlanta ve TURMEPA Yönetim Kurulu Üyesi Şükran Güzeliş ortak bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, çevre ve denizlerin korunmasına gösterdiği duyarlılık ve verdiği desteklerle tanınan Zen Pırlanta’ya teşekkür plaketi verildi.

Zen Pırlanta’nın bu yılki sponsorluğunu üstlendiği DenizTemiz 3 teknesi, TURMEPA’nın “Mavi Kıyılar” projesi kapsamında Marmaris’e bağlı Hisarönü Körfezi’nde 9 koyda hizmet veriyor. Son 3 yılda 1.500.000 litre atık suyun denize karışmasını önleyerek 12 milyon litre deniz suyunun temiz kalmasını sağlayan tekne, Hisarönü Körfezi’nde aralarında Bencik Koyu, Selimiye Koyu, Kameriye Adası, Dirsek Bükü, İnbükü’nün bulunduğu 9 koyda yat ve turistik teknelerden sıvı atık topluyor.

TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Denizlerimizi hızla kirlettiğimiz konusunda bilinci, farkındalığı arttırmak için insanlarımızı denizle buluşturmak zorundayız. Biliyoruz ki, denizle bir kere bağ kuranlar artık o bağı koparamıyor. Denizlerimiz, su varlıklarımız ve çevremiz konusunda STK’lar arasında lider konumundaki TURMEPA, 22 yıldır bunu yapmaya çalışıyor. Aldığımız iki nefesten birini üreten denizlerimizin bizler için yaşamsal önemini anlatmaya çalışıyoruz...  Devlet ve özel sektörün, sivil halkın denizlerimizi savunması için projeler üretiyor, herkesin bu mücadelenin bir parçası olması için çaba gösteriyoruz. TURMEPA olarak şu anda yürüttüğümüz 10’u aşkın projeyle, halkımızın yanı sıra yerel ve merkezi yönetimleri de harekete geçirebiliyoruz. Ne mutlu ki bana, derneğimizin yönetim kurulunda denizlerimizin mavi kalması için omuz omuza çalıştığımız sevgili Şükran Güzeliş, dolayısıyla Zen Pırlanta ile aynı masada güzel bir işbirliğini duyurmak için buluştuk. Zen Pırlanta’nın Yönetim Kurulu Başkanı sevgili Emil Güzeliş’e ve Yönetim Kurulu Üyesi sevgili Şükran Güzeliş’e verdikleri bu büyük destek için teşekkür ediyorum. Sizlere duyurduğumuz bu işbirliği sayesinde Zen Pırlanta ile Hisarönü Körfezi’ne bir koruma şemsiyesi açmış oluyoruz. Tabii bunlar şimdilik okyanusta bir damladır, dalga dalga yayılıp büyümesi ise bu ülkede denizi seven herkesin el ele vermesine bağlıdır. Örneğin; Muğla Belediyesi bizim bu çalışmamızı örnek alarak bünyesinde bir atık toplama filosu yarattı ve bizler de belediyeye iki filika hibe ettik. Yani bu örnek çalışmalarımız meyve vermeye başladı. Bu bizi çok sevindiriyor ve doğru yolda olduğumuzu gösteriyor.”

TURMEPA Genel Müdürü Akşit Özkural ise konuşmasında, “Türkiye’de özel sektörün önde gelen duyarlı markalarının derneğimize verdiği destek bizleri çok mutlu ediyor. Zen Pırlanta da uzun yıllardır bizim doğal destekçimiz haline gelmiş, Yönetim Kurulu Üyemiz Sayın Şükran Güzeliş her daim çalışmalarımıza gönülden destek vermiştir. Bunca katkılarının yanı sıra DenizTemiz 3 isimli teknemizin sponsorluğunu üstlenmeleri, hem kendisinin hem de markalarının denize ve çevreye verdikleri önemin boyutunu bir kez daha gözler önüne sermiştir. 

TURMEPA atık toplama tekneleriyle, bugüne kadar 32 milyon litre siyah suyun ve 500 bin jumbo boy çöp torbası katı atığın denizlere karışması önlendi. Sadece son 5 yılda 4 ayrı körfezde 20 bini aşkın tekneden, 18 milyon litreyi aşkın atıksu, 36 bin litreyi aşkın sintine ve 200 bine yakın jumbo boy çöp torbası katı atık toplandı. Zen Pırlanta’nın bizlere verdiği güçle, Hisarönü’nde denizin temiz kalması ve bölgeyi ziyaret eden tekne sahiplerinde farkındalığı daha da artırmak için çalışmalarımıza hızla başladık. Umarız ki bu işbirliği diğer kurumlara da örnek olur,” dedi.
TURMEPA’nın çalışmalarına dokuz yıldır destek veren Zen Pırlanta’nın Yönetim Kurulu Başkanı Emil Güzeliş konuyla ilgili şu bilgileri paylaştı: “Gerek şahsım, gerekse Zen Pırlanta olarak doğamızın korunması amacıyla sürdürülebilir projeler oluşturulmasına ve desteklenmesine büyük önem veriyoruz. DenizTemiz Derneği/ TURMEPA, ülkemizde çevre bilincini oluşturmak için ciddi projeleri hayata geçiren kıymetli bir dernek. Son dokuz yıldır çeşitli projelerde birlikte çalışıyoruz. Bu yıl da “Mavi Kıyılar” projesinde işbirliği yaptığımız için mutluluk duyuyoruz. Özellikle yaz aylarında muhteşem sahillerimiz yerli - yabancı binlerce tekne tarafından ziyaret ediliyor. Ancak ne yazık ki teknelerin büyük çoğunluğu gerekli kurallara uymuyor ve sıvı atıklarını denizlerimize boşaltıyor. TURMEPA ile yaptığımız işbirliği çerçevesinde, içinde bulunduğumuz yaz sezonunda, ziyaretçi teknelerin Marmaris Hisarönü Körfezi’nde denizlerimize bıraktıkları sıvı atıkları toplamak amacıyla çalışan Deniz Temiz 3’e sponsor olduk. Böylece denizlerimizin daha temiz kalmasına bir nebze de olsa faydamız olacak ve bundan büyük gurur duyacağız.”

Zen Pırlanta ve TURMEPA Yönetim Kurulu Üyesi Şükran Güzeliş ise konuyla ilgili şunları söyledi: “Zen Pırlanta olarak, ülkemiz için çok değerli olan TURMEPA’ya kaynak yaratmak için aralarında Büyülü Mavi Tasarım Yarışması gibi özel projelerin de yer aldığı birçok çalışmaya destek verdik. Ben de uzun yıllardır Sayın Rahmi M. Koç ve Deniz Ticaret Odası’nın öncülüğünde kurulan DenizTemiz Derneği/ TURMEPA’da gönüllü olarak çalışmaktan mutluluk duyuyorum. Son bir yıldan bu yana aynı zamanda derneğin Yönetim Kurulu Üyesi olarak denizlerimizin korunması ve bu bilincin yayılması konusunda daha da büyük sorumluluk hissediyorum. Sayın Tezcan M. Yaramancı’dan Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini devralan Sayın Şadan Kaptanoğlu öncülüğünde, yıllardır sürdürülen etkin çalışmaları daha da geliştirerek hep birlikte yeni başarılara imza atacağımıza yürekten inanıyorum.”
TURMEPA atık toplama tekneleri hakkında:

Ülkemizin sahip olduğu ılıman iklim şartları nedeniyle; güney bölgelerimizde turizm sezonu yılın 12 ayı devam edebiliyor. Bu nedenle denizlerimiz, yıl boyunca deniz ve kara kaynaklı kirlilik tehdidi altında. Sıvı atık toplama projesi, denizlerimizde özellikle yaz aylarında ciddi şekilde artan kirliliğin kontrolü için büyük önem taşıyor. 
TURMEPA, “Mavi Kıyılar” projesi kapsamında Ege ve Akdeniz’de yat ve turistik tekne sahiplerinin uğrak yeri olan koylarda atık toplama tekneleriyle her sene milyonlarca ton sıvı ve katı atığı topluyor. TURMEPA atık toplama tekneleri, sezon boyunca Çeşme, Hisarönü, Fethiye ve Göcek Körfezi’nde mobil olarak hizmet veriyor. Zen Pırlanta’nın bu yılki sponsorluğunu üstlendiği DenizTemiz 3 teknesi, Ege’nin mavi yolculuk ve yat turizmindeki en popüler bölgeleri Marmaris ve Hisarönü sahillerinin temiz kalması için sıvı atık topluyor.

DenizTemiz 3 teknesi son 3 yılda 2.251 tekneden, 1.361.192 litre evsel atık su, 5,892 litre sintine suyu ve 1,211 adet Jumbo boy çöp torbası katı atık topladı. 1.500.000 litre atıksu 78 bin adedi aşkın damacana suyun miktarına eşittir. 1.500.000 litre atıksuyun denize karışması önlenerek 12 milyon litre deniz suyunun temiz kalması sağladı.
Hisarönü’nde çalışan DenizTemiz 3’ün hizmet verdiği koylar:  Emel Sayın Koyu, Bencik Koyu, Lindos Koyu, Hurmalı Koy, Selimiye Koyu, Koca Adası, Kameriye Adası, İnbükü, Dirsek Bükü.

turmepal.jpg

pirlantal.jpg

Bu haber toplam 4863 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.