1. HABERLER

  2. DENİZ KAZALARI

  3. Üç yıl önce Güney Kore'de batan M/F Sewol denizden çıkarıldı
Üç yıl önce Güney Kore'de batan M/F Sewol denizden çıkarıldı

Üç yıl önce Güney Kore'de batan M/F Sewol denizden çıkarıldı

Güney Kore'de 2014 yılında batan ve çoğu öğrenci 304 kişiye mezar olan M/F Sewol feribotunun enkazı deniz dibinden çıkarıldı.

A+A-

M/F Sewol feribotunun Jindo Adası açıklarındaki enkazı deniz dibinden çıkarıldı ve incelenmek üzere Mokpo kentindeki limana götürüdü.

Faciada hayatını kaybedenlerin yakınları, limandaki çalışmaları izledi. Feribottaki su ve yakıtın boşaltılarak temizlenmesinin haftalarca sürmesi bekleniyor. Güney Kore Deniz ve Balıkçılık Bakanlığı yetkililerinden Lee Cheoljo, feribotu gelecek hafta gemi tamir havuzuna çekmeyi planladıklarını söyledi.

Feribotta yapılacak incelemelere ilişkin Cheoljo, çalışmaları 100 kişilik bir hükümet ekibinin sürdüreceğini belirtti. Önceliğin, feribota girecek ekibin güvenliğini sağlamak olduğunu kaydeden Cheoljo, kayıpların kalıntılarının içinde olduğu düşünülen yolcu kabinlerinin öncelikli olarak aranacağını dile getirdi.

sewol-1-001.jpg

Çalışmaların mümkün olduğu kadar hızlı yapılacak

Feribotta, facianın ardından cesedi bulunamayan 9 kişinin kalıntıları ve kazanın nedenine ilişkin ipuçları araştırılacak. 

Sewol feribotunun Jindo Adası açıklarındaki enkazı, geçen hafta deniz dibinden çıkarılmaya başlanmıştı. Batığın olduğu bölgeye ulaşan işçiler, sol tarafı yaklaşık 40 metre su altındaki feribotu yukarı çıkarmak için 66 kablo yerleştirmişti. Kablolar, dalgıçların aylarca çalışarak suyun altına kurduğu metal kasnağın kirişlerine bağlanmıştı. 

sewol-2.jpg

Ülkenin güneyindeki Incheon kentinden turistik Jeju Adası'na giden yaklaşık 7 bin ton ağırlığındaki Sewol feribotu, 16 Nisan 2014'de, Byungpoong Adası'nın 20 kilometre açığında sahil güvenliğe yardım çağrısı gönderdikten sonra yan yatmış ve hızla soğuk sulara gömülmüştü. Kaptan ve mürettebatın terk ettiği feribotta bulunan 325'i lise öğrencisi 476 kişiden sadece 172'si kurtulmuştu. 

Kazanın ardından başlatılan ve aylar süren arama çalışmalarında 295 kişinin cesedi bulunmuştu. Arama çalışmaları sırasında iki dalgıç da yaşamını yitirmişti. Kazanın ardından feribotun kaptanıyla gemi mürettebatından 6 kişi gözaltına alınmıştı. Gemi personeli, yolcuların tahliyesini geciktirmek ve batan feribottan kaçarak yolcuları yüzüstü bırakmakla suçlanmış ve hapis cezasına çarptırılmıştı. Geminin kaptanı 36 yıl hapse mahkum edilmişti. Geminin, aşırı yüklenme, deneyimsiz mürettebatın dümene geçmesi ve yetersiz denetimler nedeniyle battığı ileri sürülmüştü.

sewol-3.jpg

ViraHaber.com

Bu haber toplam 11022 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.