1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Ürkmez yat Limanı için gözler bilirkişi raporunda
Ürkmez yat Limanı için gözler bilirkişi raporunda

Ürkmez yat Limanı için gözler bilirkişi raporunda

Seferihisar'da yapılması planlanan yat limanı projesi için Seferihisar Belediye Başkanlığı, Ürkmez Çevre Derneği ve 59 kişinin açtığı davada, dün bilirkişi keşif yaptı.

A+A-

Ürkmez’de yapılması planlanan yat limanına doğal plajı bozacağı ve tarihi antik kent Lebedos’a zarar vereceği için karşı çıkan, Seferihisar Belediye Başkanlığı, Ürkmez Çevre Derneği ve 59 kişinin açtığı davada, bilirkişi incelemede bulundu.

2016 yılında 350 kişiyle yapılan toplantıda, yaklaşık 340 kişinin itirazlarda bulunmasına rağmen, ÇED raporu esas alınarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından geçen mart ayında ÇED olumlu kararı verildi.

Projede, yat limanının kıyıdan denize doğru yaklaşık 606 bin metrekarelik bir alanın doldurularak yapılması yer alırken konu yargıya taşındı. Seferihisar Belediye Başkanlığı, Ürkmez Çevre Derneği ve 59 kişi ÇED olumlu kararının iptali için dava açtı. Ürkmez Plajı’nda yapılması planlanan yat limanı hakkında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ÇED olumlu raporu kararının iptali için İzmir 1. İdare Mahkemesi’nde açılan davaya devam edildi. Duruşmaya; Çevre Koruma Kültür ve Turizmi Geliştirme Derneği Başkanı Erdal Turgut, Seferihisar Belediye Meclis Üyesi Tayfun İlhan, diğer davacılar ve tarafların avukatları katıldı.

TARTIŞMA MECLİSE TAŞINDI

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan ‘Yat Limanı Projesi’ni TBMM gündemine taşıdı. Murat Bakan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

Yat Limanı Projesi’nin yer seçiminin yanlış olduğunu ifade eden Bakan, bölge halkının kıyıdan yararlanmasının Anayasa’nın 43’üncü maddesince teminat altında olduğunu belirtti.

Uluslararası sözleşmeler ile koruma altına alınmış olan fok ve deniz çayırlarının zarar göreceğinin altını çizen Bakan, uzmanlar tarafından yapılan çevreye verilen zarar nedeniyle bölgede ağır sel baskınları yaşanabileceği uyarılarına da dikkat çekti.

CHP’li Bakan, Özhaseki’ye şu soruları sordu:

Tarih boyunca insanların liman yapmadıkları ve halihazırda halkın yararlandığı “doğal plaj” olan bu bölgeye yat limanı yapılması konusu neden ve hangi gerekçelerle gündeme gelmiştir? Bu zaruriyet nereden doğmuştur?

Burada yaşayan ve uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınmış olan canlıların zarar göreceği aşikar iken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından geçen Mart ayında neden ÇED olumlu kararı vermiştir? Fok ve deniz çayırlarının habitatı yok mu sayılmıştır?

ÇED olumlu kararı verilen Lebedos Antik kentinin hemen bitişiğinde yer alan projenin, antik kentin tarihi dokusuna zarar verebileceği göz önünde bulundurulmuş mudur? Bulundurulduysa ne gibi koruyucu önlemler alınacaktır?

Tüm bu sayılanlar dikkate alınarak Bakanlığınız tarafından verilen ÇED olumlu raporunun iptali söz konusu olacak mıdır?

Vira Haber

Bu haber toplam 9269 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.