1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Van Gölü'ndeki kirlilik tehlikesi büyüyor
Van Gölü'ndeki kirlilik tehlikesi büyüyor

Van Gölü'ndeki kirlilik tehlikesi büyüyor

Van Gölü’nün kirlilik alarmı verdiğini belgeleriyle ortaya koyan Sualtı Görüntü Yönetmeni Dalgıç Tahsin Ceylan, kirliliğin gittikçe büyüdüğünü söyledi.

A+A-
 Van Gölü'nün kirlilik alarmı verdiğini belgeleriyle ortaya koyan Sualtı Görüntü Yönetmeni Dalgıç Tahsin Ceylan, "Kirlilikte bir numara Bitlis'in Ahlat ilçesi, Daha sonra Tatvan geliyor. bir an önce önlem alınmalı" dedi.
 
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı ile birlikte Van Gölü'nde iki yıldır dalış yapan ve geçtiğimiz günlerde dünyada bilinen en büyük mikrobiyalitleri görüntüleyen Dalgıç Ceylan, "Bizler eğer gölümüzde bulunan zenginlikleri geleceğe taşımak istiyorsak, mutlaka bu kirliliğin önüne geçmemiz gerekir. Yaptığımız dalışlarda mikrobiyalitlerin yanı sıra bol miktarda da kirlilik görüntüledik. Çok sayıda katı atık görüntüsü çektik. Özellikle karşı tarafta kirlilik çok daha fazla, birçok dereden göle adeta kirlilik akıyor. Bir kayaya elimizi vurduğumuzda iki parmak kalınlığında siltasyon kalkıyor, o da gölün dolduğunu gösteriyor. Göl gitgide de dolacak ve bu kirliliğin önüne geçmek için mutlaka bir arıtma sistemine ihtiyaç var. Gölün etrafındaki bütün yerleşimlerin tek bir yere bağlanması ve arıtmanın oradan yapılması lazım, yoksa hemen hemen herkes 'su temizleyicidir' mantığıyla atığını göle bırakıyor" dedi.
 
"Van Gölü'nü en fazla Ahlat kirletiyor"
Dalgıç Tahsin Ceylan, konuşmasını şöyle sürdürdü: 
 
"Bu çok büyük bir tehlikedir bana göre. Kirlilikte bir numara Bitlis'in Ahlat ilçesi görünüyor. Bir mikrobiyalit görüntüsü aldık. Oraya atılmış bir konserve kutusu vardı, kutu zamanla oksitlenmiş ve içinden bir mikrobiyalit çıkmış. Kutu onu sarmış ve onun gelişimi önlemişti. Aşırı bir kirlilik söz konusu, insanlar kullanmadıkları eşyaların hepsini göle atmış. Tatvan limanı da dehşet bir kirliliğe maruz kalmış durumda. En kirli noktalardan birisi de orasıdır. İkincisi Tatvan diyebiliriz. İnsanlar maalesef bütün atıklarını oraya bırakıyorlar."
 
"Göldeki kirliliği de belgeledik"
Yaptıkları çalışmalarla bunların tümünü kanıtladıklarını da sözlerine ekleyen Ceylan, "Bizler birilerinin söylediği bir şey üzerinde konuşmuyoruz. Gördüklerimiz üzerinden konuşuyoruz. Aynı zamanda gördüklerimizi de belgeliyoruz. Bu anlamda göldeki kirliliği de belgelemiş olduk. Sadece göl değil nehirler de aynı şekilde bütün pisliği göle taşıyor. Bir an önce bunun da önüne geçilmesi gerekir" diye konuştu.
ViraHaber.com
Bu haber toplam 3757 defa okunmuştur
Etiketler : , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.