1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yağmur, Düden'e flamingo getirdi!
Yağmur, Düden'e flamingo getirdi!

Yağmur, Düden'e flamingo getirdi!

Tuz Gölü Havzası'nda bulunan ve 2 yıl önce tamamen kuruyan Düden Gölü'nde doğal hayat, yağışlarla gölde su birikmesinin ardından eski günlerine dönmeye başladı.

A+A-

Konya'nın Kulu İlçesi Belediye Başkanı Ahmet Yıldız, yaptığı açıklamada, ilçeye 5 kilometre uzaklıktaki Düden Gölü'nün burada üreyen ve beslenen flamingolarıyla bilindiğini söyledi.

Gölün 2 yıl önce kurumasıyla birlikte, burada yaşadığı ya da konakladığı tespit edilen 175 kuş türünden çoğunun uğramaz olduğunu anımsatan Yıldız, ''Ancak son dönemde artan yağışlar sayesinde kuruyan göl yeniden canlanmaya başladı'' dedi.

Düden Gölü'nün mayıs ayındaki yağışlardan nasibini aldığını anlatan Yıldız, ''Adete göle küsmüş olan göçmen kuşlarının, yağışlarla birlikte yuvaya tekrar dönmeye başlamasının sevincini yaşıyoruz'' dedi.

Gölde su miktarının arttığını ifade eden Yıldız, şunları kaydetti:

''İlçemize 2010 yılının ilk 5 ayında metre kareye 37 kilogram yağış düştü. Mayıs ayındaki yağış da son 3 yılın ortalamasının üzerinde gerçekleşti. Eskiden şehrin kanalizasyon atıkları göle dökülüyordu, Atık Su Arıtma Tesisi'nin devreye girmesiyle birlikte artık göle temiz su akıyor. Bunun yanında gölü besleyen tek dere olan Değirmenözü Deresi üzerine pancar sulamak amacıyla kurulan su pompalarına belediye olarak müsaade etmedik. Aldığımız önlemlerle Konya Havzası'nın en önemli sulak alanlarından biri olan Tuz Gölü Havzası'nda doğal yaşamın korunmasına katkıda bulunuyoruz. Artık göl üzerinde, yeniden büyük flamingo sürülerini görmek mümkün. Tüm Kulu halkı olarak, flamingolara yeniden kavuştuğumuz için mutluyuz.''

Yıldız, Düden Gölü'nde kuş gözlemcileri için Kuş Gözlem Evleri kurulması yolunda çalışma başlatacaklarını sözlerine ekledi.

AA

Bu haber toplam 757 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.