1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Yapay resifler denize yerleştirildi
Yapay resifler denize yerleştirildi

Yapay resifler denize yerleştirildi

Bozcaada’nın sualtı zenginliklerini korumak ve deniz canlılarını artırmak için 12 ayrı yere yuva olacak yapay resifler yerleştirildi.

A+A-

Yapay resiflerin bulunduğu bölgede her tülü avcılık ve sualtı sporu yapılması yasaklandı.

Kuzey Ege Denizi’nin en cazip turistik ilçelerinden olan Bozcaada’da çeşitli balıkların sayılarında ki azalma bilim insanlarını harekete geçirdi. Çipura, sinarit,  orfoz, sargoz gibi deniz canlılarının daha az görülmesi üzerine Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ile Bozcaada Belediyesi, bilimsel yöntemlerle bir çalışma başlattı. ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, Bozcaada Belediyesi, Deniz Teknolojileri Meslek Yüksek Okulu ve Bozcaada Su Ürünleri Kooperatifi’nin desteğiyle gerçekleştirilen 'Bozcaada Yapay Resif Projesi' ile 12 yere yapay resifler yerleştirildi.

bozcaada-yapay-resifler.jpeg

İlk yapay resif projesi

Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Yılmaz, "Bu aslında Bozcaada'da çok önceden düşünülen ve planlanan, ama ne yazık ki bu döneme kalan bir proje. Kuzey Ege'nin bu Adalar bölgesinde düzenlenen ilk yapay resif projesi. Bu, Bozcaada Belediyesi olarak, ÇOMÜ ile yaptığımız protokol kapsamında yaklaşık 1 sene önce ön çalışmalarına başladığımız ve 7 ay önce de izinlerini alıp altyapı çalışmalarına başladığımız bir proje" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Özalp ise, “Denizlerimizde sürekli av baskısı var. Sürekli bize balık ve ahtapot verecek mantığıyla gitmek doğru olmuyor. Sonuçlarını bilimsel çalışmalarla görüyoruz. Ölçümlerde özellikle, sinarit, çırpa sürülerinde ve orfoz balığı yine aynı şekilde sayımlarda çok düşük çıkan türlerdendi. Kafadan bacaklı omurgasızlardan da ahtapot ki; Kuzey Ege Adalarının çok yaygın canlılarından birisiydi. 2001-2002 yıllarında bu canlının çok yoğun popülasyonda olduğu sayımını yapmıştık. İki yıl boyunca her ay 4 günlük periyotlarla sürekli suyun altında yapay resiflerde bilimsel metotları kullanarak ölçüm gerçekleştirilecek. Kafadan bacaklı omurgasızlar ile balıkların sayımlar yapılarak bunlar bakanlığa raporlanacak. İki sene sonunda yapay resif alanı sadece olta balıkçılığına açılacak. Buradaki amacımız denizel biyoçeşitliliği koruyup, sürdürülebilirliğini sağlamak ve olta balıkçılığına da alternatif bir alan oluşturmak. Çünkü bu alan yasak bölge oluyor. Hiçbir şekilde çapa atılamıyor, dalış yasağı oluyor ve ağ atılamıyor. Burada projenin bilimsel ölçümleri süresince yasak devam edecek. Bundan sonra da koruma alanı olması adına çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Çünkü gerçekten adanın Ayazması, Ayana kıyıları, Batı Burnu gibi birçok bölgesinde popülasyonlar ciddi düşüşte" dedi.

Kaynak: Gökhan Karakaş / Milliyet

ViraHaber.com

Bu haber toplam 2966 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.