1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. “Yaşam için Su” diyenler bir araya geldi
“Yaşam için Su” diyenler bir araya geldi

“Yaşam için Su” diyenler bir araya geldi

Su Hakkı Kampanyası aktivistleri su hakkı mücadelesindeki gelişmeleri ve neler yapılabileceğini konuşmak için bir araya geldi.

A+A-

Meral ÇİNAR / Vira Haber

Su Hakkı Kampanyası aktivistleri su hakkı mücadelesindeki gelişmeleri ve neler yapılabileceğini konuşmak için bir araya geldi. 19-21 Ağustos tarihlerinde Büyükada Kartal Belediyesi Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen “Yaşam İçin Su” yaz kampında buluşan gönüllüler suyun tarihini, ekolojisini ve geleceğini konuşurken, ulusal ve küresel durumunu değerlendirdi.

Kartal Belediyesi Büyükada Sosyal Tesisleri’nin ev sahipliğinde yapılan kampa çok sayıda aktivist destek verdi. 3 gün süren kampta gündüzleri İstanbul’un Su Yolları ve Çeşmeleri”, “Mitoloji ve Felsefede Su”, “Kapitalizmin Ekolojik Yıkımı”, “Türkiye’de ve Dünyada Su Hakkı Mücadeleleri” ve “İstanbul’un Su Sorunu” başlıkları altında oturumlar düzenlenirken akşamları da film gösterimleri ve müzik dinletileri yapıldı. Su ekseninde yapılan konuşmaların yanında müzik dinletileri ve film gösterimleri yapıldı.


Suyun tarihi unutulmadı

Cuma gecesi yapılan ilk oturumda “İstanbul’un Su Yolları ve Çeşmeleri” konusu Prof. Dr. Murat Güvenç ve mimar Dr. Korhan Gümüş tarafından ele alındı. İstanbul’da suyun dağıtımı, su yollarının tarihi, yapısı ve sokak çeşmeleri anlatıldı. Kentsel dönüşümlerin ve mega projelerin bu yapıla etkileri değerlendirildi. Yapılan oturumun ardından Sinan Altıparmak ve Deniz Güngören tarafından müzik performansı sergilendi.


Forumlara film gösterimleri eşlik etti

Cumartesi günün “Mitoloji ve Felsefede Su” ve “Ekoloji Felsefesi” oturumlarını Bilgi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ferda Keskin ve Kocaeli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sinan Özbek (Adalar Kent Konseyi Başkanı) ele aldı. Öğleden sonra gerçekleşen oturumda ise  “Kapitalizmin Ekolojik Yıkımı ile Türkiye’de ve Dünyada Su Hakkı Mücadelesi” Su Hakkı Kampanyası aktivistleri Nuran Yüce, Akgün İlhan ve Özdeş Özbay tarafından değerlendirildi. Dünyada ve Türkiye’de yaşanan su hakkı mücadelelerinden örneklerle anlatılırken, sorunun su sorununun ötesinde ırkçılık ve sınıfsal yönleriyle de değerlendirilmesi gerekildiğinin altı çizildi. Akşam açık havada gösterimi yapılan “Habap Çeşmeleri” (2012) adlı belgeselin ardından Hrant Dink Vakfı’ndan Zeynep Taşkın belgeselin sürecini anlattı.


İstanbul’un projeleri ve etkileri

Kampın son gününde Su Hakkı Kampanyası’ndan Nuran Yüce, Kuzey Ormanları Savunması’ndan Mehmet Baki Deniz ve Doğal Yaşamı Koruma Vakfı’ndan (DAYKO) Nusret Türkkan “İstanbul’un Su Sorunları” başlıklı oturumda İstanbul’un su varlıkları, mega projeleri, Sakarya ve Ergene nehirlerinin İstanbul su sorunuyla bağlantılı gelişen durumları konuşuldu. Son gün ayrıca kampı değerlendiren katılımcılar Kasım ayında Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleşecek Uluslararası Su Mücadeleleri Konferansı için de neler yapılabileceklerini değerlendirdiler.


ViraHaber.com

Bu haber toplam 2764 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.