1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. 'Yatırım yapılamaz ülke' oldu
'Yatırım yapılamaz ülke' oldu

'Yatırım yapılamaz ülke' oldu

Moody's Yunanistan'ın notunu dört kademe düşürdü

A+A-

Uluslararası kredi derecelendirme şirketi Moody's, Yunanistan'ın kredi notunu dört basamak birden düşürerek, 'yatırım yapılamaz ülke' seviyesine çekti. Açıklama, Avrupa'daki hisse senetleri piyasalarını düşürürken, euro/dolar paritesi 1.22' nin altına geriledi.

Moody's' yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın tahvil notunu "A3" seviyesinden ''Ba1' seviyesine çekti ve görünümü durağan olduğunu belirtti.

Moody's Kıdemli Analisti Sarah Carlson tarafından yapılan değerlendirmede, ortak kurtarma paketinin ülkede yakın vadede likidite kaynaklı bir borç ödeyememe riskini azalttığını ve güvenilir, uygulanabilir ve borç servisi gereksinimlerini yönetilebilir seviyelerde istikrara kavuşturma potansiyeli yüksek teşviklerle uyumlu yapısal reformların uygulanmasını cesaretlendirdiğini söyledi.

Avrupa Borsaları Düştü

Yunanistan tahvillerinin notunun düşürülmesinin hisse senedi piyasalarındaki etkisi ise sert olmadı. ABD piyasaları hafif artıda seyrederken gelen haber sonrası bu ülkedeki borsalar günü yaklaşık yüzde 0.2'lik kayıplar ile kapattı.

Ancak, Avrupa borsalarının karara verdiği aşağı yönlü tepki ise nispeten daha sert oldu. İngiltere'de FTSE 100 ve Fransız CAC 40 Endeksleri yaklaşık yüzde 1 düşerken, Almanya da hisse senetlerinin yaşadığı kayıp yüzde 0.5 aştı.

Analistler geneldeki sınırlı etkinin nedenin Yunanistan'a yönelik endişelerin zaten piyasalarda fiyatlanmış olmasına bağladı.

ABD merkezli aracı kurum Optionshouse'un analistlerinden Steve Claussen Reuters haber ajansına yaptığı değerlendirmede, "Bu [gelişme] opsiyon piyasalarında önceden fiyatlanmıştı. Bu karar yapılan işlemlerin genel eğiliminde bir değişiklik yaratmıyor" dedi.

Aynı şekilde, New York merkezli aracı kurum olan Miller, Tabak and Co.'dan hisse senetleri stratejisti Peter Boockvar'da Moody's'in kararında geç kaldığı yorumunu yaptı.

Yunanistan tahvillerine yönelik karar 1.23 seviyesinde işlem gören euronun değer laybetmesine neden oldu.  Euro/dolar paritesi açıklama sonrasında 1.22'li seviyelerin altına geriledi.

Kararın iç piyasadaki etkisi de sınırlı olurken İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) güne yüzde 0.30'a yaklaşan hafif düşüşle başladı. Diğer taraftan euro/TL paritesi ilk işlemlerde 1.92, dolar/TL ise 1.58'li seviyelerinden işlem gördü.

Yunanistan'dan Tepki

Yunanistan Maliye Bakanlığı, Moodys'in kararı sonrasında yaptığı açıklamada, kurumun son birkaç ayda sağlanan ilerlemeye, mali konsolidasyon görünümüne ve rekabet gücündeki iyileşmeye yönelik gerçekleri göz ardı ettiğini bildirdi.

 

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Bütçeye ilişkin veriler, IMF ve AB Komisyonu ile üzerinde anlaşılan programın içtenlikle gerçekleştirilmekte olduğunu gösteriyor" denildi. Bakanlık ayrıca, not indiriminin küresel ortama yönelik endişeleri yansıttığını ancak Yunanistan'ın zorlu hedefine bağlı olmaya devam ettiğini vurguladı.

Moodys'in de not indirimine gitmesinin ardından, Yunanistan'a yatırım yapılabilir seviyede not veren tek kredi derecelendirme kuruluşu olarak Fitch Ratings kaldı. Bu kurumun, Moody's kararı sonrası Yunanistan'ın tahvil notunu 'çöp' seviyesine indirme düşüncesinde olmadığı belirtiliyor.

Hürriyet

Bu haber toplam 1089 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.