27 Eylül – 01 Ekim 2009 tarihleri arasında 10. Ulaştırma Şurası gerçekleştirildi. Bu şurada Denizyolları Üstyapı (Operasyon) Çalıştayı Başkanlığı tarafımdan icra edildi. Şurada bu rapor ve hedefleri kısaca anlatmaya çalıştım. Biraz daha detaylı olarak çalıştay raporu ve sonuçlarını okurlarımızla, denizcilik sektörümüzle paylaşmak, birkaç makalede özetlemek istiyorum.
Bu çalıştaya kendi konusunda uzman kişileri seçtik. Üye sayısı 28 olup, kamu sektöründen 16, özel sektörden 4, üniversitelerden 4, sivil toplum kuruluşlarından 4 kişiden oluşmuştur.

Çalıştay;
Başkan
Yaşar Duran AYTAŞ
Başkan Yardımcısı
Prof. Dr. Mustafa İNSEL,
Sekreter
Mehmet KIRDAĞLI
Raportörler
Bülent KOÇAK
Umut ŞENTÜRK
Üyeler
Dr. Ahmet PAKSOY
Aysel ER
Cumhur KUTER
Dr. Emine Yetişkul ŞENBİL
Erol YÜKSEL
Prof. Dr. Ertuğrul DOĞAN
Gani AYGÜN,
Lütfü DEMİR
Hakkı ŞEN
Hasan AKKAYA
Prof. Dr. Hüseyin YILMAZ
Korer ÖZBENLİ
Mehmet Acar DOĞAN
Mustafa ÇALIŞKAN
Yrd. Doç. Dr. Nedim SÖZBİR
Özkan GÖKSAL
Recep BİLGİN
Rüştü AKTULUN
Savaş ÇEKİN
Sedat ALTUNAY
Süleyman GENÇ
Prof. Dr. Tamer YILMAZ
Ufuk TUĞCU’dan
oluşmaktadır.

İlk toplantıda çalışma temrin planı hazırlanmış, 6 alt çalışma grubu oluşturuldu. Her gruba bir koordinatör tespit ettik.
Alt çalışma grupları;
Denizyolu Ulaşımı ve İşletmeciliği çalışma grubu
Koordinatör: Hüseyin Gani AYGÜN
Deniz Araçları Çalışma Grubu
Koordinatör: Prof. Dr. Tamer YILMAZ
Deniz Turizmi Çalışma Grubu
Koordinatör: Prof. Dr. Ertuğrul DOĞAN
Kalite, Emniyet, Güvenlik ve Çevre Yönetimi Çalışma Grubu
Koordinatör: Cumhur KUTER
Denizcilik Eğitimi Çalışma Grubu
Koordinatör Yrd. : Yrd. Doç. Dr. Nedim SÖZBİR
Deniz Kültürü ve Sosyal Etkinlikler Çalışma Grubu
Koordinatör: Hakkı ŞEN
Bu grupların aktif katılımıyla 4 toplantı yapıldı, ara toplantılarda hazırlanan grup raporları incelenerek, oylanarak kabul edildi.
Ben bu arada tüm çalıştay üyelerine değerli katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.
Üstyapı Çalıştayının raporunda, 10’uncu Ulaştırma Şurasına girdi olarak denizcilik sektörünün ülkemiz ekonomisindeki katma değerinin ve istihdam hacminin artırılabilmesi bakımından geleceğe yönelik perspektiflerin belirlenmesine katkı sağlaması amaçlanmıştır.
Rapor kapsamında;
Mevcut Durum
Türkiye’nin Konumu ve Çevresel Etkileşimi
Hedef 2023
Sonuç
irdelenmiştir.
Rapor içerisinde devam eden ve gelecekte uygulama sürecine dahil edilecek master plan, program ve projelerin 2012 yılına kadar ki durumunun ortaya konulması değerlendirilmiş, ayrıca 2023 yılına kadar öngörülebilecek temel hedeflerin neler olduğu ve olabileceği üzerinde durularak temel konular belirlenmiştir.
Vizyon olarak;
“Denizciliği milli ülkü olarak benimseyip dünyada söz sahibi olmak, toplumda denizcilik bilincini ve sevgisini geliştirmek, gelecek kuşaklara temiz ve güvenli denizler bırakmak”
olarak benimsenmiştir. Hedeflerimizi diğer yazılarımızda açıklamaya çalışacağız.
Yaşar Duran AYTAŞ