1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. "Yenikapı 12" adlı tekne yeniden hayat bulacak
"Yenikapı 12" adlı tekne yeniden hayat bulacak

"Yenikapı 12" adlı tekne yeniden hayat bulacak

İstanbul'da Marmaray ve metro projeleri kapsamında yürütülen arkeolojik kazılarda gün yüzüne çıkarılan ve "Yenikapı 12" adı verilen tekne, kopyasının tamamlanmasıyla yeniden hayat bulacak.

A+A-

 Orta Çağ dönemine ait olduğu değerlendirilen, 9,64 metre uzunluğunda ve 2,60 metre genişliğindeki teknenin kopyasının gelecek yıl denize indirilmesi hedefleniyor.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi Sualtı Kültür Kalıntılarını Koruma Anabilim Dalı ve İÜ Yenikapı Batıkları Projesi Başkanı Doç. Dr. Ufuk Kocabaş, AA'dan Şengül Oymak'a yaptığı açıklamada, Yenikapı'da 2004'te başlayan kazılarda binlerce eserin yanında 37 ahşap tekne ve gemi kalıntısı bulunduğunu anımsattı.
OLDUKÇA SAĞLAM DURUMDALAR
MS 5. ve 10. yüzyıllar arasında yapılan teknelerin "dünyanın en büyük batık gemi koleksiyonu" kabul edildiğini aktaran Kocabaş, çok az bilinen bir dönemin teknolojisini içeren ve toplu halde bulunan Yenikapı batıklarının, oldukça sağlam durumda bugünlere ulaştığını dile getirdi.
Kocabaş, Avrupa Birliği, ENPI Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı çerçevesinde başlatılan proje kapsamında, Yenikapı'da bulunan 12 nolu batık teknenin, orijinal boyutlarındaki kopyasının inşa edileceği bilgisini paylaştı.
Kocabaş, şunları söyledi:
"Bu projeden bize sağlanan bütçe ile Yenikapı 12'nin kopyasını yapacağız. AB projesinden 55 bin avroluk ödenek sağlandı. Yapım sürecini baştan sona görüntüleyerek belgesel hazırlamayı, arşiv oluşturmayı düşünüyoruz. Replika, tamamlandıktan sonra 2016 yılında denize indirilecek ve 'Yenikapı 12', müze ziyaretçilerine Orta Çağ teknesinde muhteşem seyir tecrübesi yaşatarak, denizlerde yarım kalan hayatına farklı amaçla devam edecek. Geminin tekrar yapımı, kentin zengin denizcilik kültürüne dikkati çekerek, bin yıllık denizcilik geleneklerine tanık olma imkanı sağlayacaktır. Ön hazırlıklar tamamlandı, inşayı bir tersanede yapacağız."

ViraHaber.com
Bu haber toplam 2123 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.