1. HABERLER

  2. SU SPORLARI

  3. Yerli ve yabancıların ilgi odağı
Yerli ve yabancıların ilgi odağı

Yerli ve yabancıların ilgi odağı

İzmir'in Dikili ilçesine bağlı Çandarlı beldesi, dalış yapmak ve buradaki deniz canlılarını görmek isteyen çok sayıda yerli ve yabancı dalgıçların ilgisini çekmeye başladı.

A+A-

Bu doğal güzellikleri incelemek isteyen dalgıçların ile özellikle hafta sonlarında soluğu burada aldığı belirten dalgıç eğitmeni Sırrı Özşen, "Türkiye'nin yeni dalış merkezi Çandarlı olacak" dedi.

Su altı güzellikleri, dalış yapmaya uyugun yerleri ile Çandarlı'nın keşfedilmeye başladığını belirten dalgıç eğitmeni Sırrı Özşen, "Yaklaşık 20 civarında dalış noktamız var. Kız Kulesi, Kara Ada, yine Karadağ ve Kız Kulesi arasında iki bankomuz var. Denizköy'ün hemen kıyısında Maltepe burnu da bunlardan. Bunların hepsi normal yüzeyden 2 veya 3 metreden başlayıp, derinliği 40 metreye inen döküntüler. Çok özel dalış noktaları var. Tür olarak da çok zengin türler var. Hem balık, hem sünger, hem de mercan türleri. Ufak balık türümüz çok fazla. Pek büyük balık türümüz yok. Çünkü burada çok ticari avlar oluyor. Bu konuda şikayetçiyiz." diye konuştu.

Çandarlı'da okyanus balığı türlerinin görüldüğünü belirten Özşen, bunların gemilerin balans suları ile okyanuslardan buraya gelmiş olabileceğini kaydetti. Özşen, şöyle konuştu: "Nemrut Körfezi ve Aliağa Körfezi'ne gelen gemiler balans sularını burada boşaltıyor. Bu okyanus sularının içindeki canlılar da buralarda kalıyor. Eko siteme uygun olanlar yaşayıp burada çoğaldılar. Onun için körfezimizde yeni yeni türler görüyoruz. Celal Bayar Üniversitesi Hidro Biyoloji Bölümü burada bu türleri araştırıyor. İçlerinde okyanus türünden akvaryum balığı gibi balıklar da görüyoruz."

Sırrı Özşen, bölgenin bakir olması nedeniyle ülkenin her yerinden dalgıçların ilgisini çektiğini sözlerine ekledi.

"BUNDAN SONRA DALIŞ YERİMİZ ÇANDARLI OLACAK"

Türkiye'nin belirli yerlerinde 7 yıldır dalış yaptığını belirten 2 yıldızlı dalgıç Ömer Ocakoğlu da, "Egenin bir çok kıyısında dalış yaptık. Çeşme'de, Karaburun'da, Seferihisar'da ha keza Akdeniz'de. Çandarlı'yı çok merak ediyordum. Daha önce dalış yapan arkadaşlar çok güzel olduğunu söylemişlerdi. Bu nedenle bugün geldik. Çandarlı'da özellikle suyun soğuk olduğunu belirtmişlerdi ama gördüm ki 20 derecenin üstünde. Şansıma söylendiği kadar soğuk değil. 20 derece gayet iyi bir sıcaklık. Çok mutlu olduk, inşallah bundan sonraki dalış yerimiz Çandarlı olacak" diye konuştu.

Derin dalış eğitimi alan elektrik elektronik mühendisi Koray Yalçın ise, "Yarım saatlik yolculuktan sonra burada hocalarımla birlikte dalış yapmak çok keyifli oldu. Tüple 5- 6 metreye dalış yaptık. Suyun altında nefes alıp vermek, balıkları izlemek, kumlara dokunmak çok keyifli. Herkese tavsiye ederim" dedi.

virahaber.com

Bu haber toplam 1496 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.