1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Yunuslar için tur başladı
Yunuslar için tur başladı

Yunuslar için tur başladı

Boğaziçi’nin sokak çocukları olarak bilinen yunusları daha yakından görmek isteyen İstanbullular için Türk Deniz Araştırmaları Vakfı gözlem turları düzenliyor.

A+A-

Boğaziçi’nin sokak çocukları olarak bilinen yunusları daha yakından görmek isteyen İstanbullular için Türk Deniz Araştırmaları Vakfı gözlem turları düzenliyor. Hızla kirlenen İstanbul Boğazı’ndan geçen deniz memelileri yakından tanımak isteyen doğaseverler turlara ilgi gösteriyor.

 

 

Deniz ekosisteminde rakipleri olmayan yunusları esaret altında gösteri yatıkları havuzlar yerine doğal ortamlarında görmek isteyenler için düzenlenen turlar ilgi görüyor. Türkiye’nin tüm denizlerinde sıkça görülen ve İstanbul Boğazı’ndan geçen şehir hatları vapurlarından bile izlenen yunusları yakından tanımak isteyenlerin katıldığı turlardan elde edilen gelir, yine yunusların araştırılması için kullanılıyor. Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk’ün başlattığı turlarda 3 tür yunus(Tırtak, Afalina ve Mutur) için Beykoz-Poyrazköy açıklarına gidiliyor. 20 kişilik teknelerle açılan doğaseverler, besin zincirinde çok önemli yere sahip bu deniz memelisinin daralan yaşam alanları, aşırı avcılık, gürültü, deniz trafiği ve kirlenme gibi sorunlara rağmen muhteşem güzelliğini izliyor. Deniz biyologları Boğaziçi’nin sokak çocukları olan yunuslar hakkında bilgiler verirken, kimlikleri belirlenen ve tanınan bireylere yaklaşma fırsatı veriliyor. 50 TL karşılığında yapılan her pazar günü yapılan turların yaz boyu devam edeceği öğrenildi. TÜDAV, Boğaziçi’ndeki yunusların korunması için halen dağılım ve ses özellikleriyle ilgili iki proje yürütüyor.

 

 

 

 

 

 

Gökhan Karakaş Milliyet Gazetesi

Bu haber toplam 1233 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.