1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. Yusuf Öztürk: Deniz turizmindeki işletmeler destek kapsamına alınsın
Yusuf Öztürk: Deniz turizmindeki işletmeler destek kapsamına alınsın

Yusuf Öztürk: Deniz turizmindeki işletmeler destek kapsamına alınsın

DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, “Bu yıl en büyük endişeyi, ihracattan sonra turizmde yaşıyoruz. Nitekim bu yılın ilk 4 ayında İzmir Alsancak Limanı’na gelen kruvaziyer gemi sayısı sıfır" dedi.

A+A-

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi, Nisan ayı olağan meclis toplantısında İzmirli denizcilerin sorunlarını gündeme getirdi. Toplantıda DTO’nun da üyesi olduğu İzmir Turizm ve Tanıtma Vakfı (İZTAV) gündeme geldi.

Dengelerin gözetilmesini istiyoruz

Meclis gündeminde sözlerine ülke ekonomisindeki değişimleri gündeme alarak başlayan DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, İzmir turizminin 2016 itibari ile aldığı yaraların sarılması için hükümetin yetersiz kaldığının altını çizerek, “Bu yıl en büyük endişeyi, ihracattan sonra en büyük gelir kalemimiz olan turizmde yaşıyoruz. Nitekim bu yılın ilk 4 ayında İzmir Alsancak Limanı’na gelen kruvaziyer gemi sayısı sıfır. Hükümet, turizmdeki tahribatı azaltmak için bir takım destekler açıkladı. Ancak bunlar yeterli değil. Özellikle deniz turizmindeki işletmelerin de destek kapsamına alınmasını dile getirmeye devam ediyoruz.

Öte yandan turizmde istihdam teşviklerinin sadece Antalya ve Muğla’yı kapsaması bizi hayal kırıklığına uğrattı. Diğer illerin teşviklerin dışında tutulması, özellikle bölgemiz aleyhine adaletsizlik yaratacaktır. Umarız bu eşitsizliği giderecek yeni düzenlemeler bir an önce gerçekleştirilir. Destek ve teşviklerin kuma dökülen su gibi buharlaşmaması için sektörel ve bölgesel rekabet dengelerinin gözetilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Bölgesel rekabet dışında kalmamalıyız

Geçtiğimiz hafta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Azizi Kocaoğlu’nun Ankara ziyaretini gündeme alan Öztürk, olumu mesajların verildiği görüşmelerin önemi üzerinde durdu. İzmir Körfez Projesi ile birlikte liman yatırımları hakkında konuşan Başkan Öztürk, “Kuzey Ege Çandarlı Limanı’nın ‘serbest bölge’ mantığı ile yap-işlet-devret modeliyle ihaleye çıkarılması, Çandarlı ve Nemrut'taki limanların demiryolu bağlantılarının bir an önce sağlanması da büyük önem taşıyor. Nitekim Yunanistan’ın, Pire Limanı’nı özelleştirdiği, yenilenen Süveyş Kanalı civarında yeni liman yatırımlarının yapıldığı, Akdeniz’de neredeyse her limanın canlandığı bir dönemde, bölgesel rekabetin dışında kalmamalıyız” ifadelerini kullandı.

Kişi başına en yüksek gelir yat turizminde

İzmir’deki deniz yatırımları hakkında bilgi veren Öztürk, “Yat limanlarının deniz turizmine daha fazla katkı sağlaması için yeni yatırımların önünün açılması gerekiyor. Bakanlığımız ile Büyükşehir Belediyemiz arasında İzmir Körfezi’nde yapılması planlanan yat limanları ile ilgili görüşmelerin yapıldığı açıklandı. Ayrıca 21 Nisan’da Yeni Foça Yat Limanı ihalesi gerçekleştirildi. Umarız bölgemizin yat bağlama kapasitesi en kısa sürede artar ve turizmde kişi başı en fazla gelir yaratan marinacılık sektörü gelişme ivmesine devam eder” dedi.

9 Eylül ve Alabey

Öztürk, “Deniz turizminin önemli bir dalı dalış turizmi. İzmir’de körfez ulaşımında yaklaşık 40 yıl hizmet veren münfesih ‘9 Eylül’ ve ‘Alaybey’ yolcu vapurlarını, Karaburun’da Büyükada ve Küçükada açıklarında 30 Nisan’da batıracağız. Projeye büyük destek veren İzmir Valisi Sayın Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu ve yetkililere teşekkürlerimizi sunarız. İzmir’in bu emektar gemileri deniz canlıları için yaşam, dalış turizmi için de çok cazip mekanlar olacak. Çeşme ve Karaburun’la başlayan, Dikili ve Kuşadası’yla devam edecek olan yapay resif projelerine desteğimiz sürecek” diye konuştu.

5 sene önce bizi kovalayan kişi İZTAV’a başkan oldu

Öztürk’ün konuşmasının ardından DTO İzmir Şubesi Meclis Başkanı Geza Dologh, önceki gün genel kurulu gerçekleşen ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun başkan olduğu İzmir Turizm ve Tanıtma Vakfı’nı (İZTAV) gündeme getirdi.

İZTAV’ın yeni boyutunun son derece önemli olduğunu söyleyen Dologh, DTO Başkanı olduğu dönemde Başkan Kocaoğlu’na İzmir CVB’ye destek olması için ziyarette bulunduklarını söyleyerek, “Biz o dönem eski İzmir Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu ile birlikte Azizi Kocaoğlu’na gittik. İzmir CVB’ye destek olmasını istedik. Kocaoğlu bizi çok aceleci bir tavırla uğurlayarak, ‘İzmir’de başka para dileneceğiniz yer yok mu? Biz niye üye olalım’ dedi. Bundan 5 sene önce bizi kovarak gönderen kişi şimdi İZTAV’a başkan oluyor” ifadelerini kullandı.

Geçmişte yaşamanın hiçbir faydası yok

Dologh’un ifadelerinin ardından konuşan Yusuf Öztürk, “Geçmişte yaşamanın hiçbir faydasını göremiyorum. Geçmişte üye olmamasının malum nedenleri olabilir. Burası İzmir. Benim inancım tam. Geçmişte yaşanmıyor. Buna vaktimiz yok. İzmir’de sadece deniz hava kum değil. İzmir’de birçok turizm şekli var. Sağlıktan kruvaziyere; dalıştan, gastronomiye kadar tanıtabileceğimiz birçok alan var. Gittiğim çoğu limanda İzmir’in 10’da 1’i kadar şey göremedik. Ama İzmir’in birikimi dipsiz kuyu. Bizim tanıtma problemimiz var. Bunu da İZTAV yerine getirecek” dedi.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 2186 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.