1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. DEÜ 'de Çanakkale Zaferi için özel konferans
DEÜ 'de Çanakkale Zaferi için özel konferans

DEÜ 'de Çanakkale Zaferi için özel konferans

Çanakkale Zaferi’nin 104. yılı anısına “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Anadolu’yu Yurt Yapan Cephe: Çanakkale” başlıklı konferans Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nde Çakabey Deniz Feneri Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

A+A-

Konferans, ulu önder Mustafa Kemal ATATÜRK ve tüm şehitlerin manevi huzurunda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Özgeçmişinin okunması ile kürsüye çıkan konferansın davetli konuşmacısı İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cezmi ERASLAN sözlerine tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi minnetle anarak ve katılımcıları selamlayarak başladı. Çanakkale Savaşları’nı anlamak için resmin bütününe bakmanın önemli olduğunu dile getiren Prof. Dr. ERASLAN, Çanakkale Cephesi’nin Kurtuluş Savaşı’nın millileşme fişeğini ateşleyerek Cumhuriyet’e giden yolun kilometre taşlarını döşediğinin altını çizdi. Konferanstaki konuşmasını Çanakkale Savaşı’nın hedefleri, deniz savaşları, kara savaşları ve savaşın neticeleri başlıkları altında ele alan Prof.Dr.ERASLAN bu savaşta emperyalist güçlere karşı çok büyük ve anlamlı bir zaferin kazanılmış olduğunu dile getirdi. “Çanakkale Savaşı’nın, millileşme yolunun ilk köşe taşlarının döşendiği yer” olduğunu dile getiren Prof.Dr.ERASLAN, böylesi bir güç karşısında elde edilen zaferin asla tesadüf olarak algılanmamasının gerektiğine ve büyük fedakarlıklar ve önceden yapılan hazırların önemine değindi. Boğaz savunmasının dört hat halinde düzenlendiğini anlatan Prof.Dr.ERASLAN, kara savaşlarının 25 Nisan 1915 sabahı Anadolu yakasına ve Seddülbahir’e yapılan çıkarma ile başladığını, büyük ve kanlı savaşlar ile dokuz ay sürmüş olduğu belirtti. Bu cephenin kaderini değiştiren hamlelerin ise Balkan Savaşları döneminde bölgeyi derinlemesine incelemiş olan, 19. Tümen Komutanı Mustafa Kemal Paşa’dan geldiğini vurgulayan Prof. Dr. ERASLAN, böylelikle Mustafa Kemal Paşa’nın tarih sahnesine adım attığını söyledi. Prof. Dr. ERASLAN, Çanakkale Savaşı’nda Mustafa Kemal Paşa’nın, 19. Tümen komutanı olarak 25 Nisan 17 Mayıs arası Arıburnu’ndaki kuvvetlerin komutanlığını yaptığını, 29 Nisan’da Gümüş imtiyaz muharebe madalyasıyla taltif edildiğini, 2 Haziran’da Albaylığa tayin edilmiş olduğunu, 28 Temmuz 1915’de 15. Kolordu komutanlığına, 8 Ağustos’ta Anafartalar Grup kumandanlığına, 19 Ağustos’ta 16.Kolordu komutanlığına tayin edildiğini ve 27 Ocak’ta da 16. Kolordu komutanı olarak Edirne’de Anafartalar kahramanı olarak karşılandığını belirtmiştir.

Prof.Dr.ERASLAN, Çanakkale Savaşı’nın sonuçlarını; “İtilaf Devletleri açısından kara ve deniz savaşlarında büyük bir başarısızlık, Rusya’ya yardımın ulaştıramaması ve sosyal huzursuzlukların artarak1917 Bolşevik ihtilaline yol açması, İtilaf devletleri donanmalarının yenilmez armada olma vasfını kaybetmesi, kara savaşlarında büyük kayıplara uğramaları (200.000 civarında kayıp)” olarak özetlemiştir.

Çanakkale Zaferi’nin Cumhuriyet’e en büyük katkısının Kurtuluş Savaşı’nı yürüten kadronun iyice deneyim kazandığı cephe olması ve altında birçok kahramanın imzası olduğunu belirten Prof. Dr. ERASLAN, Mustafa Kemal Paşa’nın diğer tüm cephelerde olduğu gibi burada da başarıyı askerlerin ve milletin başarısı olarak tanımladığının altını çizdi. Prof. Dr. ERASLAN 250.000 şehit verdiğimiz Çanakkale cephesinin yarattığı nitelikli insan kaybının Cumhuriyet dönemini derinden etkileyerek büyük zorluklara göğüs gerildiğini belirtti. Milletimiz için zorlukların her zaman var olduğunu ve var olmaya da devam edeceğini dile getiren Prof. Dr. ERASLAN, devlet olarak bir asır önceki mücadeleyi kazandıran Çanakkale ruhu ve değerlerinin asla kaybedilmemesinin günümüzde verilmekte olan mücadeleler açısından da önemli olduğunu vurgulayarak konuşmasını sonlandırdı.

 

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. D. Ali DEVECİ tarafından konferans konuşmacısı İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cezmi ERASLAN’a teşekkür belgesinin takdim edilmesinin ardından Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Anadolu’yu Yurt Yapan Cephe: Çanakkale başlıklı konferans sona erdi.

img-7356.JPG

img-7366.JPG

img-7370.JPG

img-7379.JPG

img-7392.JPG

 

img-7397.JPG

Vira Haber

Bu haber toplam 4716 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.