Ankara’nın “Kırım” yasağı ihlal ediliyor (mu)

“Varyag” isimli geminin Türkiye’den Kırım’a 600 ton Türk menşeli ürün naklettiği iddia edildi.

Türkiye’nin resmi yasağına rağmen Türkiye ve Rusya tarafından işgal edilen Kırım arasında Ro Ro gemi seferlerinin devam ettiği iddia edildi.

Psb-news.org sitesinin bildirdiğine göre “Varyag” isimli gemi, Türkiye’nin Zonguldak limanından yük alarak Kerç Boğazı’ndan geçtikten sonra AIS (Otomatik Tanımlama Sistemi/Automatic Identification System) ileticisini kapattı.

Geminin Rus işgalcilerin Kerç Boğazı’nda yasa dışı olarak inşa ettiği köprüden tanımlama ileticisini kapatarak geçtiği yani denizcilik güvenliği kurallarını ihlal ettiği vurgulandı. Geminin 28 Kasım’da Kiev saatiyle 14.30’da (Tükiye zamanına göre saat 15.30) Kerç limanına giriş yaptığı belirtildi.

Varyag gemisinin Ukrayna egemenliğini ihlal ederek, gümrük ve sınır güvenlik organlarının ilgili izni olmadan işgal altındaki bölgeye 600 ton yük naklettiği tespit edildi. Bunun dışında Rusya tarafından işgal edilen Kırım’a Türkiye'den yük taşımanın Türkiye Deniz Ticaret Odası’nın işgal edilen Kırım’a ticari deniz ulaşımını yasaklayan 635/2017 sayılı kararına binaen yasak olduğu da biliniyor.

Kerç’te geminin, işgalcilerin sözde kontrolünden geçtiği ifade edildi. 29 Kasım tarihinde saat 14.30 sularında geminin Kerç limanından ayrıldığı belirtildi.

2016 yılında Kırım’daki işgalci yönetim, Varyag gemisinin Türkiye ve işgal edilen Sivastopol arasında seferler düzenlediğini iddia etmişti. O dönemde sözde “Kırım Denizcilik Ajansı” müdürü Stanislav Gvozdilov, geminin Türkiye’den 700 ton portakal ve mandalina, bunun dışında inşaat malzemeleri ve beyaz eşya getirdiğini ileri sürdü.

Rusya'nın 2014 yılında Kırım'ı işgal etmesinden sonra Ukrayna Devlet Deniz ve Nehir Ulaştırma Müfettişliği, Ukrayna’nın Kırım’da bulunan Kezlev, Kerç, Akyar, Kefe ve Yalta’daki limanlarını uluslararası trafiğe kapattı. Ardından Ukrayna Bakanlar Kurulu, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da bulunan Sivastopol, Kezlev (Yevpatoriya), Yalta, Kefe (Feodosiya) ve Kerç limanlarını, yabancı gemilere açık limanlar listesinden çıkardı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun, Kırım'ın Rusya tarafından işgalinin tanımamasına ilişkin bildiriyi kabul etmesinden sonra, ulaştırma şirketlerinin, işgal edilen yarımadaya uçak veya gemi seferi düzenlemesi yasaklandı. Uluslararası normlar ve Ukrayna mevzuatı gereğince, söz konusu normların ihlal edilmesi durumunda, ulaştırma aracına el koyma ve şirkete uluslararası sefer düzenleme yasağı gibi ciddi yaptırımlar uygulanıyor.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı

Vira Haber

GÜNCEL Haberleri

Oltalar Birincilik İçin Denize Atıldı
Su Ürünleri Av Yasakları Kontrolü Sürüyor
Kadıköy’de Kanoya Çarpan Deniz Taksi Kaptanı Adli Kontrolle Serbest
18. Uluslararası Kemer Paris 2 Batığı Dalış Etkinliği Düzenlendi
Yargıdan İzmit Körfezi'nin Temizliğine Devam Kararı