Kaçak avcılardan şikayetçiler

Çevre ve Orman Bakanlığı'na bağlı Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı'nın balıkçılık faaliyetleriyle ilgili önemli verildi.

Çevre ve Orman Bakanlığı'na bağlı Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı'nın (ÖÇKKB), Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi'nde başlattığı ve balıkçılığın sosyo-ekonomik yapısını belirlemek üzere sahayı tanımak amacıyla yürüttüğü araştırma çalışmasında, bölgedeki balıkçılık faaliyetleriyle ilgili önemli veriler elde edildi.

"Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi" kapsamında, ÖÇKKB Muğla Müdürlüğü aracılığıyla Datça, Karaköy, Cumalı (Palamutbükü), Knidos, Hayıtbükü, Selimiye, Bozburun ve Söğüt'te gerçekleştirilen görüşmelerde özellikle kıyı balıkçılığının, ekonomik olmaktan çok uzak bir durumda olduğu belirlendi. Görüşmelerde balıkçıların en önemli sorunları arasında yasa dışı avcılık ve sınırlı finansal kaynaklar ilk sıralarda yer aldı.

Balıkçıların yüzde 20'sinin başka geliri yok
Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sistemi Güçlendirilmesi Projesi kapsamındaki ilk çalışmalar, ÖÇKKB ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) oluşturduğu Küresel Çevre Fonu (GEF) destekli uzman danışman ekibince gerçekleştirildi. Çalışmalarda, bölgede temasa geçilen ilk balıkçı gruplarının yaklaşık yüzde 10 ile 20'lik bir kısmının, balıkçılıktan elde ettikleri gelir dışında bir gelirlerinin olmadığı ortaya çıktı.

En önemli sorun yasa dışı avcılık
Yapılan görüşmelerde, balıkçıların en önemli sorunlarının başında, yasa dışı avcılık ve sınırlı finansal kaynakların geldiği tespit edildi. Bölgedeki balıkçıların ayrıca pazarlama, sınırlı av sahası ve çekek yeri sorunları olduğu da araştırma sonucunda ortaya çıktı.

Örgütlenme ve desteklenme gerekiyor
Sektörün ve bölgenin ihtiyaçlarını ve özelliklerini belirlemek yolunda bir başlangıcı temsil eden çalışmada, geleneksel kıyı balıkçılığının ekonomik olmaktan oldukça uzak bir durumda olmasının yanı sıra, balıkçıların acilen örgütlenmeleri ve balıkçılık yönetimi kapsamında desteklenmeleri gerekliliği de ortaya çıktı.

Çözüm önerileri yolda
Çalışmayla, sorunlarını dile getirme fırsatı yakalayan balıkçılar, yaklaşık bir yıl boyunca her ay gerçekleştirilmesi planlanan görüşmelerden elde edilecek sonuçlar; balıkçıların demografik özelliklerini saptamak, balıkçılığın sosyo-ekonomik yapısını ortaya çıkarmak, balıkçılığa yönelik tehditleri tespit etmek ve sürdürülebilir balıkçılık yönetimi için öneriler getirmek amacıyla değerlendirilecek.

Haber Fx

BALIKÇILIK Haberleri

Kaçak Avlanan Balıkçılara Ceza
Aydın'da 2023 Yılında Balık İhracatından 230 Milyon Dolar Gelir Elde Edildi
Kıyı Balıkçılığı Yapanların Sayısında Azalış Tedirgin Ediyor
Karadeniz Ereğli’de Olta Balıkçılarının Balık Mesaisi
Global Balıkçılık Potansiyeli Seafood Expo Eurasia Fuarında Buluşuyor