"Karadeniz’den Hazar’a Stratejik Bakış”

Giresun Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı, Karadeniz’den Hazar’a Bakış başlığıyla gerçekleştirilen 6. Karadeniz Uluslararası Sempozyumu başladı.

Giresun Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı,Karadeniz’den Hazar’a Bakış başlığıyla gerçekleştirilen 6. Karadeniz Uluslararası Sempozyumu başladı.

Giresun Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, Karadeniz Stratejik Araştırma ve Uygulama Merkezi (KARASAM) ve Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) tarafından düzenlenen, “Karadeniz’den Hazar’a Stratejik Bakış” konulu “6. Karadeniz Uluslararası Sempozyumu” Giresun Üniversitesi Güre Yerleşkesi Rektörlük Konferans Salonu’nda başladı.

Sempozyumun açılışında bir konuşma yapan Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar “Devletleri rencide etmeden ama uluslararası siyasetin özüne uygun bir şekilde ülke ekonomisinin güçlendirilmesi, stratejik hedeflerin belirlenmesi noktasında; ortaya bir siyaset koyan Türkiye’nin bu bölgede olup bitenlerle ilgili akademik arenada akademisyenler tarafından dile getirilmesi gerekmektedir. Karadeniz’den Hazar’a stratejik bakış içerisinde; özellikle bölgenin rengini, siyasetini, coğrafyasını, uluslararası ilişkilerdeki güç dengelerini değiştirecek kapsamdaki temel bir proje olan Kars - Anadolu doğalgaz Hattı’nın bu gün ve geleceği ile ilgili düşüncelerini, inanıyorum ki bu sempozyum detaylı bir şekilde ele alacaktır” dedi.

Kazakistan Ankara Büyükelçisi Prof. Dr. Canseyit Tümbayev ise yaptığı konuşmada, “Hazar Denizi haritaya baktığımızda deniz denmesine alıştık ama coğrafi terim olarak deniz değil büyük göl oluyor. Onun için Hazar Denizi’nin yanında yaşayan milletler olarak büyük sorunlarımız var. Dünyaya direk açılmak, bağlantı kurmak; özellikle ticari ekonomik açıdan direk faaliyete geçmek için Karadeniz’in büyük önemi var” şeklinde konuştu.

İstanbul Milletvekili ve Dışişleri komisyonu Üyesi İsmail Safi ise konuşmasında “Zaman zaman şahit oluyorum birçok politikacı konuşurken ’Karadeniz enerjinin dünyaya ulaşmasını sağlayan güvenilir bir koridordur’ diyorlar. Biz bundan büyük bir gurur ve sevinç duyuyoruz. Bu önemlidir ama asla yeterli değildir. Onun için ben burada Giresun inisiyatifini önemsiyorum bu tamamen yerli bir bakıştır” diye konuştu.

Sempozyum, 7 Kasım 2014 Cuma günü de devam edecek, 8 Kasım 2014 Cumartesi günü Giresun’un tanıtılacağı sosyal program ile tamamlanacak.

virahaber.com

DENİZ KÜLTÜRÜ Haberleri

Tekirdağ Sahilinde Kahverengi Pusula Denizanaları Görüldü
Didim’de İkinci Caretta Yuvası Koruma Altına Alındı
Aydın’da Yılın İlk Caretta Caretta Yuvası Tespit Edildi
Kocaeli'de Hedef, Yüzde 100 Ileri Biyolojik Arıtma Şehri Olmak
Bodrum'da Deniz Çayırlarını Korumak İçin Proje Başlatıldı