Lut Gölü'nde mikro-organizmalar

Aşırı tuzlu olduğu için yaşam barındırmadığı düşünülen ve bu yüzden "ölü deniz" olarak da adlandırılan Lut Gölü'nde hayat bulundu.

Alman ve İsrailli araştırmacılardan oluşan bir grup Lut Gölü'nün kenarına kamp kurdu. 10 kişilik ekip her gün dalış yaparak gölden örnekler topladı ve bu örnekleri kurdukları laboratuvarda inceledi.

Modern teknolojiden yararlanan araştırmacılar, örneklerde daha önce görülmemiş mikro-organizmalar bulunduğunu gördü.

Ekip, hiçbir deniz canlısının yaşayamadığı bilinen tuzlu suda bu mikro organizmaların nasıl geliştiğini merak ediyor.

Bir Araştırmacı, "Burada az sayıda bakteri olduğu biliniyordu. Ama şimdi bu elverişsiz koşullarda yaşayabilen bir canlı çeşitliliği olduğunu görüyoruz. Bir haftalık dalıştan sonra bizde yanık ve çürükler oluşurken bu organizmalar burada yaşıyor" dedi.

Araştırmalar sonucu gölde, yüzlerce metre uzanan ve 100 metre derinliğinde karmaşık su kaynakları sistemleri de ortaya çıkarıldı.

Yüzeyi deniz seviyesinin yaklaşık 400 metre altında olan Lut Gölü'nün ortalama derinliği 300 metre iken tuzluluk seviyesi de yüzde 30 civarında. 

denizhaber.com.tr

GÜNCEL Haberleri

Caretta Caretta Yuvasının Üzerinde Mangal Ateşi Yaktılar
Dev Sondaj Platformu Çanakkale Boğazı’ndan Transit Geçiş Yaptı
Eyüpsultan Ağaçlı Sahilinde Denizden Askeri Mühimmat Çıktı
İDO'nun Yalova-Pendik Seferleri Tehirli Yapıldı
Vali Varol, Kuşadası'nda Deniz Güvenliği Faaliyetlerini İnceledi