Patagonya ve Alaska hızla eriyor

Güney Amerika'daki Patagonya ve Kuzey Amerika'daki Alaska bölgelerindeki buzulların, dünyanın diğer bölgelerinkinden daha hızlı eridiği belirlendi.

BM Çevre Programının, BM İklim Konferansının yapıldığı Cancun'da sunduğu bir araştırmada, buzulların büyük bir kısmının yaklaşık 150 yıl önce erimeye başladığı, ancak hacim kaybının 80'li yıllardan bu yana hızlandığı ortaya konuldu. Araştırmada, 1960'dan 2003'e kadar geçen sürede buzulların Patagonya'da ortalama 35 metre, Alaska'da ise 25 metre azaldığı belirtildi.
Buzullardaki bu değişimin, akarsular ve civarda yaşayan toplulukların besin zincirine etkisi olduğu kaydedilen BM araştırmasında, eriyen buzulların, su havzalarını beslediği, bu durumun da yıkıcı sellere neden olabileceği ortaya kondu. Bu tip sel felaketlerinin, Çin veya Şili gibi ülkelerde olmak üzere, son 40 yılda arttığı belirtildi.

AA

ÇEVRE Haberleri

Göcek’te Deniz Ekosistemi ‘DERİA’ İle Korunacak
Marmara'daki Fırtına Tekirdağ Kıyılarını Kızıl Yosunla Sürükledi
Tuzla Marmara Denizi'ne Bir Kez Daha Umut Oldu
Garanti BBVA ve TURMEPA’dan 2025’te Denizlerimizde Dönüştürücü Etki
Akdeniz'de Çok Az Kaldı, Tuzla'da Umut Verdi