Türkiye'den ABD ve AB ile balina ittifakı

Dünyada tartışmalara sebep olan balina avcılığı konusuna Türkiye, Japonya'ya karşı ABD ve Avrupa Birliği'nin (AB) yanında yer aldı.

Türkiye, balinacılığın düzenlenmesine ilişkin uluslararası sözleşmeyi Meclis’ten geçirerek iç hukuk kuralına dönüştürdü. Sözleşmeye ilişkin yasanın gerekçesinde özetle şöyle denildi:

“Ticari balina avcılığı, balinacılık sözleşmesi çerçevesinde moratoryumla (avlanmanın ertelenmesi) 1986 yılında durdurulmuş olmakla birlikte, sözde ‘bilimsel’ nedenlere dayandırılarak devam etmektedir. Japonya’nın başı çektiği sözleşmeye tarafı olan ülkelerin bir bölümü moratoryumun kaldırılmasını ve avlanmanın serbest bırakılmasını isterken ABD ve AB başta olmak üzere sözleşmeye taraf diğer ülkeler balina avcılığının yasaklanmasından yana tutum sergilemektedir. Küresel etkileri nedeniyle uluslararası gündemin üst sıralarında yer alan çevre sorunlarının uluslararası toplumla işbirliği halinde çözümüne büyük önem veren ülkemiz, uluslararası, bölgesel ve ikili düzeyde çevre anlaşmalarına taraf olmuştur. Bunun Türkiye’ye prestij sağlayacağı değerlendirilmektedir.”

Vira Haber

ÇEVRE Haberleri

Muğla Büyükşehir’den Gökova ve Göcek’te Kapsamlı Kıyı Temizliği
Belediye Başkanı Dalış Yaptı, Su Altından Müjdeyle Çıktı
Çanakkale Boğazı'nın Rengi Değişti; Avrupa Yakası Mavi Olarak Kaldı
Jeotermal Su Desteğiyle Tatlı Su Karidesi ve Balık Yetiştiriciliği Projesinde Üretim Başlıyor
TUI Junior Academy Türkiye, Kıyıların Korunması İçin Genç “Eko Şampiyonlar” Yetiştiriyor