Umman Körfezi'nde dünyayı sarsan patlama!

Umman Körfezi'nde İngiltere ordusuna bağlı Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları kuruluşuna ait Marshall Adaları bayraklı Front Altair ve Panama bayraklı Kokuka Courageous adlı tankerlerde patlama meydana geldi.

Umman Körfezi'nde, Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları'na ait iki tankerde patlama oldu. Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları grubu, Umman Körfezi'nde kendilerine ait tankerlerde meydana gelen durumdan haberdar olduklarını bildirdi, detay vermekten kaçındı. Tayvan merkezli CPC de Umman Körfezi'nde kendilerine ait bir tankerin bilinmeyen bir cisim tarafından vurulduğunu açıkladı. Öte yandan Norveçli Frontline şirketine ait bir başka tankerin Fuceyra açıklarında torpido ile saldırıya uğradığı duyuruldu. Japonya Ticaret Bakanlığı, Japonya'ya ait iki tankerin Hürmüz Boğazı yakınlarında saldırıya uğradığını açıkladı.

Umman Körfezi'nde İngiltere ordusuna bağlı Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları kuruluşuna ait Marshall Adaları bayraklı Front Altair ve Panama bayraklı Kokuka Courageous adlı tankerlerde patlama meydana geldi.

Patlama sonrasında iki tankerin körfez çevresindeki ülkelere acil yardım çağrısında bulunduğu ancak tankerlerden birinin batmaya başladığı kaydedildi.

Olayın ardından tankerlerde görev yapan personelin tahliye edildiği ve sağlık durumlarının iyi olduğu aktarıldı.

ABD donanmasının Beşinci Filosu da bölgede gerçekleşen patlamalardan haberdar olduklarını ve gereken desteği verdiklerini duyurdu.

JAPON TANKERLERİNE SALDIRI

Japonya Ticaret Bakanlığı, Japonya'ya ait iki tankerin Hürmüz Boğazı yakınlarında saldırıya uğradığını açıkladı.

TAYVAN'A AİT TANKER VURULDU

Tayvan merkezli CPC de aynı bölgede kendilerine ait bir tankerin bilinmeyen bir cisim tarafından vurulduğunu açıkladı. Olayın ardından gemide görev yapan 21 personel tahliye edildi.

NORVEÇ TANKERİ DE HEDEF ALINDI

Öte yandan Norveçli Frontline şirketine ait Front Altair adlı tankerin Fuceyra açıklarında torpido ile saldırıya uğradığı ve bu sebeple yangın çıktığı duyuruldu. Gemide görev yapan 23 personelin kurtarıldığı ve sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.

İRAN'DAN İLK AÇIKLAMA

İran resmi ajansı IRNA, Hürmüz Boğazı yakınlarındaki iki tankerde görev yapan 67 personelin İran bayraklı gemiler ve İranlı yetkililer tarafından kurtarıldığını açıkladı.

 67 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Öte yandan  İran Limanlar ve Denizcilik Kurumu Koruma ve Güvenlik İdaresi Başkanı Alirıza Huceste, Umman Körfezi'nde ham petrol yüklü 2 tankerde meydana gelen patlama sonrası iki tankerin 67 mürettebatını kurtardıklarını açıkladı.

İran yarı resmi Fars haber ajansı, Huceste'nin açıklamalarına yer verdi. Bu sabah iki petrol tankerinde yaşanan hadisenin ardından hemen harekete geçtiklerini belirten Huceste, İran'ın arama kurtarma ekibinin, birinci gemide çıkan yangından kurtulmak için suya atlayan 23 mürettebatı sudan aldığını ve İran'ın Cask limanına getirdiğini söyledi. Hüceste, ikinci gemide de yangın çıktığını, İranlı arama kurtarma ekiplerinin bu geminin de 44 mürettebatını Cask limanına getirdiklerini belirtti.

Huceste, İran İslam Cumhuriyetinin körfezde arama kurtarma konvansiyonu üyesi olduğunu ve bu konvansiyon gereği bu tür durumlarda kaza geçiren gemilere yardım ettiklerini vurguladı.

Patlama sonrasında tanker personellerinin acil yardım çağrısında bulunduğu; tankerlerden birinin batmaya başladığı belirtildi.

Marshall Adaları bayraklı Front Altair ve Panama bayraklı Kokuka Courageous olduğu tespit edilen tankerlerin Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'deki limandan yüklenen ham petrolü taşıdığı belirtiliyor.

İngiliz donanması tarafından yürütülen Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları, patlamanın incelendiğini duyurdu.

ABD'nin Bahreyn'de bulunan 5'inci Filosu'nun da saldırıya uğradığı düşünülen iki tankere yardım için bölgeye ekiplerini gönderdiği belirtiliyor.

İRAN: İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ

İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, Japonya'ya yük taşıyan iki petrol tankerine Umman Körfezi'nde yapılan saldırıyı endişeyle karşıladıklarını ve bölgenin güvenliği için iş birliğine hazır olduklarını belirtti.

Rebii, İran hükümetinin internet sitesinde yer alan açıklamasında, iki petrol tankerinin Umman Körfezi'nde saldırıya uğramasından endişe duyduklarını ifade etti.

Bölge ülkelerine "istikrarsızlıktan faydalanan çevrelerin oyununa gelmemeleri" uyarısında bulunan Rebii, "İran hükümeti, bölgenin ve stratejik deniz yollarının güvenliğinin garanti altına alınması için iş birliği yapmaya hazırdır." ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi de "şüpheli" olarak nitelendirdiği olayın Japonya Başbakanı Abe Şinzo ile İran lideri Ali Hamaney'in görüşmesi sırasında gerçekleştiğine dikkati çekti.

Musevi, "Bu olayı, bölgesel gerginliğin azaltılması ve huzur ortamının oluşması için ortaya konulan bölgesel ve uluslararası çabalara aykırı bir girişim olarak görüyoruz. İran bölgede müzakere ve iş birliğini destekliyor." açıklamasını yaptı.

GERİLİM YÜKSEK

Umman Körfezi'nde sabah saatlerinde iki büyük petrol tankerinde patlamalar olmuştu. Tankerlerdeki mürettebat İran arama kurtarma ekipleri tarafından kurtarılarak, İran'ın Hürmüzgan eyaletine bağlı Cask Limanı'na nakledilmişti.

Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Hiroşige Seko, Japonya'ya yük taşıyan iki petrol tankerinin Hürmüz Boğazı yakınlarında saldırıya uğradığını duyurmuştu.

Resmi ziyaret için dün Tahran'a gelen Japonya Başbakanı Abe Şinzo, Japonya'ya ham petrol taşıyan iki petrol tankerinin Umman Körfezi'nde saldırıya uğradığı sırada İran lideri Hamaney ile görüşüyordu.

Japonya Başbakanı Abe, İran ile ABD arasındaki gerginliğin azaltılması ve Orta Doğu'da istikrarın sağlanması için Tahran'ı ziyaret ettiğini açıklamıştı.

AYNI BÖLGEDE İKİNCİ VAKA

BAE'nin doğu sahilinde yer alan Fuceyra Limanı yakınlarında Suudi Arabistan, BAE ve Norveç'e ait dört ticari kargo gemisi, 12 Mayıs'ta sabotaja uğramıştı.

Bunun üzerine ABD de bölgede İran'a gözdağı vermek üzere F-15 ve F-35 uçakları ile uçuşlar gerçekleştirmişti.

FRONT ALTAIR TANKERİNİN ÖZELLİKLERİ

IMO:  9745902

MMSI:  538007007

Çağrı İşareti:  V7UH9

Bayrak:  Marshall Is [MH]

AIS Gemi tipleri:  Tanker

Brüt Tonaj (GRT):  62849

Detveyt:  109894 t

Tam Boy x Tam Genişlik:  251.84m × 44m

Yapım Yılı:  2016

KOKUKA COURAGEOUS TANKERİNİN ÖZELLİKLERİ

IMO:  9568495

MMSI:  371880000

Çağrı İşareti:  3FKN6

Bayrak:  Panama [PA]

AIS Gemi tipleri:  Tanker - Hazard B

Brüt Tonaj (GRT):  19349

Detveyt:  27000 t

Tam Boy x Tam Genişlik:  170m × 26.8m

Yapım Yılı:  2010

Vira Haber

GÜNCEL Haberleri

Yurt Genelinde Yağışlar Bir Hafta Boyunca Etkili Olacak
Kalamış’ta Deniz Taksi ile Kano Çarpıştı
Havalar Isındı, Uzmanından 'Boğulma' Uyarısı Geldi
Balıkesir Açıklarında 19 Düzensiz Göçmen Yakalandı
Hayvansal Ürün İhracatından Milyonlarca Döviz Türkiye Ekonomisine Girdi