Çanakkale'de köprü için etüd çalışması

Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, Çanakkale Boğaz Geçiş Köprüsü için Gelibolu-Lapseki arasında güzergah etütlerinin devam ettiğini bildirdi.

Turhan, Çanakkale Boğazı'na inşa edilecek köprünün de içinde bulunduğu yaklaşık 433 kilometre uzunluğundaki Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu projesi ile ilgili fizibilite çalışmalarını tamamlayacaklarını ve Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile ihale edilmesi için Yüksek Planlama Kurulu'na müracaat edeceklerini belirtti.

Turhan, ''Çanakkale Boğaz Geçiş Köprüsünün 1990'lı yıllarda tespit edilen Kilitbahir-Sarıçay arasındaki güzergahından, tarihi ve doğal SİT alanları ile kültür ve tabiat varlıkları gibi unsurlara verilebilecek zararlar göz önüne alınarak ve gelişen teknolojinin daha büyük açıklıkların geçilmesine imkan vermesi nedeniyle vazgeçildi. Çanakkale Boğaz Geçiş Köprüsü için Gelibolu-Lapseki arasında güzergah etütlerimiz devam ediyor. 2x3 şeritli olarak inşa edilecek köprünün uzunluğu ise yer tespitinden sonra belirlenecek'' diye konuştu.

''Koridorun yüzde 75'i kamu arazisi''

Karayolları Genel Müdürü Turhan, İzmit Körfez geçişi ve bağlantı yolları da dahil Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolunun görevlendirme ihalesinin, geçen sene 7 yılı yapım süresi olmak üzere toplam 22 yıl 4 ay olarak yapıldığını ve işin sözleşmesini YPK onayına sunduklarını hatırlattı. Turhan, ''Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolunun yapım çalışmalarına bu yıl başlanacak'' dedi.

Üçüncü köprü

İstanbul Boğazı'na inşa edilecek üçüncü köprü için alternatifler arasında en kuzeyde bulunan Garipçe-Poyrazköy güzergahını belirlediklerini anlatan Turhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bunun en önemli nedenlerinden birisi, bu güzergahın özel orman alanlarının tahrip edilmesinin önüne geçecek olmasıdır. Bir diğer önemli neden de üçüncü köprü için belirlenen güzergahta yapılaşma neredeyse hiç olmayacak. Daha güneye yapılacak bir köprü yeni yapılaşmayı ve iş yerlerini beraberinde getirecekti. Bu da İstanbul'un nüfus artışını tetikleyecekti. Güzergahı en kuzeye alarak köprünün ortaya çıkaracağı olumsuz etkilerin önüne geçmiş olduk.

İstanbul Boğazı’na inşa edilecek üçüncü köprü için hesaplarımıza göre 1 milyar dolar civarında bir kamulaştırma bedeli olacak. Elbette gerçek kamulaştırma bedeli, kamulaştırma işleminden sonra ortaya çıkacak. Ancak diğer alternatiflere göre, seçilen Garipçe-Poyrazköy güzergahı kamulaştırma bedelinde önemli ölçüde tasarruf sağlayacak. Çünkü bu güzergahta kamu arazileri toplam koridorun yüzde 75'ini oluşturuyor.''

 

AA

BOĞAZLAR Haberleri

Çanakkale Boğazı'nda Arızalanan Gemi Demirletildi
Boğaz Geçiş Ücretlerine Zam
Kapt. Ömer Asmalı Türk Boğazlarını Anlatacak
Türk Boğazlarından Teyit Mektubuyla Geçmek İsteyen 24 Ham Petrol Tankerinden 8'ine İzin Verildi