Kalkavan'dan "TOBB Tahkim Kurulu" tavsiyesi

İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, TOBB Tahkim Kurulu'nun çok güvenilir bir sistem olduğunu söyledi. Kalkavan, 2016 yılının dünyanın unutmayacağı bir yıl olacağını kaydetti.

 İMEAK Deniz Ticaret Odası'nın Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleşti. Toplantıda TOBB Tahkim Kurulu'na dair bilgiler verilerek sunumlar yapıldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Mehmet Ünsal'ın da katıldığı toplantıda, DTO Yönetim Kurulu Başkanı Kalkavan, kurulla ilgili açıklamalar yaptı.

Kalkavan, TOBB Tahkim Kurulu ile alakalı şunları söyledi: "TOBB Tahkim Divanı’nın burada sunumunu yaptık. Gerçekte kurulmuş bir sistem var. 25 yılda sadece bir karar bozuldu, onun dışında hiçbir karar bozulmadı. Çok güvenilir çok eski bir sistem. Hedefimiz, İstanbul’u Avrasya olarak bir tahkim merkezi yapmak. İstanbul Avrasya Tahkim Merkezi, 1 Ocak’ta faaliyete geçti, başında da TOOB Tahkim’in üyesi olan Ziya hocamız var. Çok iyi bir ekiple çalışıyoruz. Yurt dışı bağlantılı sözleşmeleri gibi koyma şansı olmayabilir, ama denemekte fayda var."

"Kullanılması sistemin avantajına"

Kurumun artık kurumsal olarak kullanılma imkanının olduğunu belirten Kalkavan, "En azından Türk kiracılarla yapmış olduğumuz sözleşmelerde armatör olarak bunu rahatlıkla kullanabiliriz. Türk kiracılarla kullandığımız zaman gidip para ödemeye gerek yok. Kendi içimizde yaptığımız sözleşmelerde çok basit bir kılavuzumuz var, bunu lütfen sözleşmelerinize koyun. Tarafların kendi hakemini atama şansı var. 'Metin başkan buranın başkanı ona diyeyim benim istediğim başkanı atasın diye bir ihtimal yok.' Tahkimin bir diğer güzelliği de, hakemler karar verdikten sonra o kararın komiteye gelmesi. Akademisyen hocalarımız bu kararın doğruluğunu kendileri gözden geçiriyor. O komitenin filtresinden geçmeden divana gelmiyor. İşte burada adalet devreye giriyor. Tahkimin artık kurumsal kullanılma imkanı var, yolu var. Bizim tahkim divanı 3 ayda bir toplanır. Toplantımızda bir tanesi listemizi 3 senede bir yenileriz; ama o liste kriterlerini, kimler olabilir diye tartıştık. Akademisyenler ayrı bir bölüm avukatlarımız ayrı bölüm, sadece hukukçu olması gerekmiyor. Kendi konusunda uzmanları da listeye ekleyebiliyoruz. Bir makine mühendisi, bir kaptan, çok rahat listemize girer ve biz onu tarafsız olarak atayabiliyoruz. Uyuşmazlık her sözleşmede olabilir; ama çabuk çözüm istiyorsanız bugünden itibaren sözleşmelerinizi koyun. TOBB Tahkim Divanı Başkanlığı’na koymuyorsanız, İstanbul Avrasya’ya koyun; ama gerçekten bunun kullanılması sistemin avantajına" diye konuştu. Kurumun son derece güvenilir ve çok faydalı olduğunu kaydeden Kalkavan, "Maalesef çok az kullanılan bir kurum" diyerek sözleşmelerde daha sıklıkla kullanılmasını tavsiye etti.

"Turizmdeki düşüş dünyayı ciddi etkileyecek"

Metin Kalkavan, konuşmasında turizme yönelik de açıklamalar yaptı. 2016 yılının zor geçeceğini vurgulayan Kalkavan, "Bu yıl, dünyanın hiçbir zaman unutmayacağı bir yıl olacak. Belki de 2. Dünya Savaşı'ndan sonraki en az turizmin yapılacağı yıl, bu yıl olacak" dedi. Bu sene farklı bir durumun olduğunu söyleyen Kalkavan, "Turizmdeki bu düşüş dünyadaki büyümeyi ciddi bir şekilde olumsuz anlamda etkileyecek. Tüketimi, hava yollarını, ulaşımı, her şeyi etkileyecek. Allah’tan deniz kapılarımız var. O manada her tarafta problem, sorun var. Bu sene çok farklı olacak" diye konuştu.

ViraHaber.com

Metin Kalkavan Haberleri

METİN KALKAVAN'DAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI!
KALKAVAN’DAN BANKALAR HAKKINDA TAVSİYE
KALKAVAN: "DÜNYA DEĞİŞTİ, OYUN DEĞİŞTİ"
"BAKIN GÖRÜN TÜRKİYE'DE HER ŞEY NORMAL"
KAVGAYI DURDURDUĞUMUZ ANDA HER ŞEY ÇÖZÜLÜR