1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Denizin Sırları Bursa’da açığa çıkıyor
Denizin Sırları Bursa’da açığa çıkıyor

Denizin Sırları Bursa’da açığa çıkıyor

Türkiye’nin ilk interaktif Deniz Eğitim Merkezi dünya şampiyonu sualtı fotoğrafçısı Alptekin Baloğlu ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Bursa’da açıldı.

A+A-

Türkiye’nin ilk interaktif Deniz Eğitim Merkezi dünya şampiyonu sualtı fotoğrafçısı Alptekin Baloğlu ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Bursa’da açıldı. Birbirinden ilginç sualtı projeleri ile denizlerimizin korunması için çabalayan Baloğlu, çocukların denize olan ilgilerini arttırmak için “Denizin Sırları” adlı merkezde bizleri şaşırtmaya devam ediyor.

 

 

İstanbul’un Sualtı Yaşamı, Denizden Boğaziçi gibi önemli projeleri başarıyla gerçekleştiren Alptekin Baloğlu’nun katkılarıyla Bursa Hayvanat Bahçesi içinde bir Deniz Eğitim Merkezi açıldı. Denizin bilinmeyenlerin anlatıldığı ve çocukların ilgisini çekecek soru cevapların interaktif bir yapıda sunulduğu “Denizin Sırları” adlı bölümde bir yıl içinde bir milyon çocuğa ulaşılması amaçlanıyor.

 

 

Ülkemizin deniz hakkında eğitim veren ilk ve tek merkezi için konuşan Alptekin Baloğlu, “Her çocuk soru sorarak öğrenir, bende sualtı yaşamının gizemini soru ve cevaplarla öğretmeye çalışıyorum.  Modern müzeciliğin ihtiyacı olan interaktif eğitim modelinin ülkemizdeki ilk örneklerinden olan bu merkeze girip içerideki bilgileri okuyup öğrenen çocuklar, bilgisayar karşısına geçip soruları doğru cevapladıklarında yüzlerindeki öğrenmenin getirdiği mutluluk görülmeye değer” dedi.

 

 

Türkiye’nin ilk Deniz Eğitim Merkezi’ne ev sahipliği yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise, “3 tarafı denizlerle çevrili bir ülkede yaşıyoruz ama denizlerde yaşayan canlılar hakkında fazla bilgi sahibi değiliz. Bu noktada eğitim merkezimiz çevre koruma bilincinin gelişimine katkı sağlayacak. Çocuklarımıza hem deniz hem çevre bilincini vererek yaşadıkları doğayla barışık olmaları ve korumaları gerektiğinin mesajını vereceğiz. Ziyaret edip verdiğimiz bilgileri öğrendiğini ispatlayanlara hediye ettiğimiz kitapla da eğitimde kitabın ve okumanın önemini vurguluyoruz.” diye konuştu.

 

 

Deniz neden mavidir? Balıklar su içer mi? Yunuslar nasıl nefes alır?

2005’te İspanya’daki sualtı olimpiyatlarında Dünya şampiyonu olan Baloğlu, her yaştan insanın ilgisini çekecek eğitim merkezine gelenleri suyun altındaki yaşama sürükleyen bir ortam hazırladıklarını anlattı. Denizin Sırları bölümündeki bilgileri okuyup, bilgisayarlardaki 4 soruya doğru cevap verenlere Alptekin Baloğlu’nun “50 Soruda Denizin Sırları” kitabı hediye ediliyor. Merkezdeki duvarlarda bulunan dalış maskelerinden bakıldığında görülen üç boyutlu sualtı fotoğrafları ile izleyenlere suyun altındaymış hissi verilirken; tropik denizler, Akdeniz, Ege ve Marmara denizlerinde yaşayan canlıların fotoğraflarından oluşan müzikli gösteriler de mekanda sunuluyor.

 

 

Baloğlu’nun kitabı denizi olmayan İsviçre’de

Öte yandan Baloğlu’nun “50 Soruda Denizin Sırları” adlı kitabı İsviçreli bir firma tarafından Almanca’ya çevrildi. Kitabı bir sosyal sorumluluk projesi olarak gören firma, Zürih’teki tüm ilkokul öğrencilerine bu çalışmayı ücretsiz dağıtacak. Yunanistan’daki bir akvaryumunun da Alptekin Baloğlu ile birlikte aynı deniz eğitim merkezini kurmayı planladığı öğrenildi. Baloğlu, Bursa’da başlayan “Denizin Sırları” Deniz Eğitimi projesinin tüm Türkiye’ye yayılmasının da en önemli hedefi olduğunu belirtti.

 

 

Gökhan Karakaş İstanbul

Bu haber toplam 1760 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.