1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. 1. Hamsi Çalıştayı sonuçlandı
1. Hamsi Çalıştayı sonuçlandı

1. Hamsi Çalıştayı sonuçlandı

Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen ‘1. Ulusal Hamsi Çalıştayı’nın sona erdi.

A+A-

Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen ‘1. Ulusal Hamsi Çalıştayı’nın sona erdi.

Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından 17-18 Haziran 2010 tarihlerinde Trabzon’da gerçekleştirilen ‘1. Ulusal Hamsi Çalıştayı’nın sonuçları açıklandı.

Konuyla ilgili bilgiler veren Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Atilla Özdemir, çalıştayda hamsi avcılığı ve tüketiminin mevcut durumunun, sorunları ve çözüm önerilerinin görüşüldüğünü hatırlattı. Sürdürülebilir balıkçılık temasının işlendiği çalıştayın hamsi balıkçılığının sorunlarının ulusal düzeyde ilk defa üst düzey ele alındığı bir toplantı olduğunu kaydeden Özdemir “Ülkemizde deniz ürünleri üretiminin yüzde 60’ını oluşturan hamsi, Karadeniz Bölgesi kültürünün bir parçasını oluşturmuş, istihdam ve ekonomik faaliyetin yanında edebiyattan, türkülerine kadar konu olmuş bir üründür. Hamsi için düzenlenen bu toplantıda üniversitelerden konu uzmanları, kooperatif başkanları, balıkçılar, kontrol elemanları, sahil güvenlik ve Tarım İl Müdürlükleri’nden teknik personeller olmak üzere 200’ün üzerinde kişi katılmıştır. Çalıştay’da ‘Hamsinin Ülkemiz Balıkçılığındaki Yeri’, ‘Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Uygulamaları’, ‘Balıkçı Örgütlenmesi’, ‘AB Ortak Balıkçılık Politikası ve Hamsi Balıkçılığı’, ‘Ülkemizde Stok Çalışmalarının Geçmişi’, ‘Ekosistem Etkileşimi’, ‘Ülkesel Stok Programı’, ‘Hamsi Balıkçılığındaki Güncel Uygulamalar ve Etkileri’ ile ‘İşleme Sanayi ve Pazarlama’ konularında yapılan sunumlarda araştırmacıların tecrübe ve deneyimleri katılımcılar ile paylaşılmıştır. Balıkçılık biyolojisi, balıkçılık yönetimi ile pazarlama ve ekonomi konularında oluşturulan gruplarda bütün tarafların görüşleri değerlendirilerek sonuç bildirgesi hazırlanmıştır” dedi.

Balıkçılık yönetimi çalışma grubunda “Mevcut Hamsi Stoklarını Birlikte Nasıl Sürdürülebilir, Birlikte Nasıl Yönetebiliriz?” prensibi kapsamında hamsi avcılığında miktar sınırlaması (kota tahsisi) konusunda halen yapılan uygulamalar başta olmak üzere yönetim konularının ele alındığını kaydeden Özdemir “Ağırlıklı olarak takım sahipleri, gırgır balıkçıları ve koruma kontrol yetkililerinin katıldığı komitede piyasa arzı düzenlemesi pazara sunulan ürün miktarının karlılığı etkilemesi dile getirilmiştir. Bu bağlamda düzenli olarak avcılıktan bağımsız veya bağımlı stok tahmin çalışmalarının yanında izleme çalışmalarının sürdürülmesinin kaçınılmaz olduğu vurgulanmıştır. Bu amaç doğrultusunda (Balıkçılık kaynaklarının tespiti için daha etkin bir araştırma programının hazırlanması ve uygulanması, bu konuda yeterli kaynağın sağlanması; Balıkçılık istatistiklerinin doğru toplanabilmesi için oluşturulan sistem etkin çalıştırılması, bu amaçla balıkçıların bilinçlendirilmesi; Daha etkin bir balıkçılık yönetimi için balıkçı kooperatiflerinin yasal-idari mevzuatlarının yeniden ele alınması, güçlendirilmeleri, yetki ve sorumluluklarının arttırılması; Balık stoklarının yönetimi için bölgesel ve ulusal kurulların mevzuata uygun olarak oluşturulması, av yasakları ile koruma ve kontrol tedbirlerinde kurumlar-balıkçılar arasındaki birlikteliği sağlayabilecek katılımcı bir karar mekanizması oluşturulması; Balıkçıların eğitimi için gemi üzerinde ve bölgesel düzeyde eğitim faaliyetlerinin arttırılması; Balıkçı kooperatiflerinin güçlendirilmesi yoluyla balıkçıya av sezonu dışında balığı pazarlama imkanı verecek ortamın hazırlanması; Gürcistan karasularında Türk bandıralı gemilerin sürdürdüğü avcılığın disipline edilmesi ve balık unu amacıyla fabrikalara giden hamsi miktarının da kota kapsamına alınması) gibi konularda ortak görüş birliğine varılmıştır” diye konuştu.

Haberciler

Bu haber toplam 1074 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.