1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. 1 Temmuz kutlandı
1 Temmuz kutlandı

1 Temmuz kutlandı

''1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı''nın 84. yıl dönümü törenlerle kutlandı.

A+A-

İstanbul'daki ilk tören, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve ilgili kuruluşların Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk koyması ve saygı duruşunda bulunmasıyla başladı.

 

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

İstiklal Marşı eşliğinde göndere bayrak çekilmesinin ardından Vali Mutlu, Anıt Şeref Defteri'ni imzaladı.

Beşiktaş Barbaros Anıtı'ndaki törende yine Vali Mutlu ve öteki ilgililer anıta çelenk koydu ve saygı duruşunda bulundu.

İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı.

Denizcilik Müsteşarı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli, burada yaptığı konuşmada, ''denizci millet, denizci ülke'' seviyesine ulaşabilmek için deniz bilinci ve kültürünü oluşturmak amacıyla gençlere yönelik etkinlikler düzenlediklerini söyledi.

Şevli, bu sayede artık denizcilik bayramının, sadece İstanbul'da değil, Burdur, Urfa, Diyarbakır gibi şehirlerde de kutlanmaya başlandığını kaydetti.

Cemalettin Şevli, denizcilik açısından zengin bir potansiyele sahip Türkiye denizciliğinin en iyi şekilde değerlendirilerek, dünya denizciliğinde hak ettiği yeri almasını dilediklerini vurguladı.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı adına konuşan Deniz Binbaşı Yalçın Kadıoğlu da Türk denizcilik tarihinin en önemli dönüm noktalarından olan kabotaj hakkının kazanılmasının 84. yılını kutlamanın gururunu yaşadıklarını söyledi.

16. yüzyılda denizciliğin güven ve huzur içinde yapıldığını anlatan Kadıoğlu, "daha sonra yabancılara verilen ayrıcalıklar sonunda Türklerin kendi denizine yabancı düştüğünü ve taşımacılığın yabancılar tarafından gerçekleştirildiğini" ifade etti.

Cumhuriyet dönemine kadar deniz ticareti ve taşımacılığının yeterince gelişemediğini kaydeden Kadıoğlu, denizi ihmal ederek yaşamanın mümkün olmadığı bu coğrafyada, üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olan Türkiye'nin gerek güvenlik, gerekse ekonomik olarak denizlere tam bağımlı olduğunu, üç denizde de tam varlık göstermesinin zorunluluk olduğunu söyledi.

Kadıoğlu, Türk denizciliğinin 16. yüzyıldan sonra bugün tarihinin en güçlü dönemini yaşadığını kaydetti.

Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan da Türk denizciliğini marka haline getiren deniz şehitlerini şükranla andıklarını vurguladı. Türk denizciliğinin son yıllarda büyük yol katettiğini anlatan Kalkavan, Barbaros Hayrettin Paşa'nın yaptıklarının bugün kendilerine ışık tuttuğunu ve bu yakılan meşalenin sonsuza dek devam edeceğini söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından, Kuzey Deniz Saha Komutanı Mehmet Otuzbiroğlu, Anıt Şeref Defteri'ne, ''Deniz ve Kabotaj Bayramı'nı kutlamanın gururu içerisindeyiz. Eşsiz bir coğrafyaya sahip ülkemizin güvenlik ve refahı vazgeçilmez bir şekilde çevrelendiği denizlere bağımlıdır'' diye yazdı.

Daha sonra, törene katılanlar Barbaros Hayrettin Paşa'nın türbesini ziyaret etti.

Marmaris ve Bodrum'da da 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla tören düzenlendi.

MARMARİS

Marmaris Atatürk Meydanı'nda yapılan törene Marmaris Kaymakamı Serdar Polat, Aksaz Deniz Üs Komutanı Yalçın Kavukcuoğlu, Türkiye'nin Rodos Başkonsolosu İhsan Yücel, Marmaris Belediye Başkan Vekili Halil Gökovalı ile siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Törende, Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulmasının ardından deniz şehitleri için saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.

Meydandaki törenden sonra ''Orka'' isimli tekneye binen Kaymakam Polat ve beraberindekiler, Marmaris Körfezi'nde bir süre dolaştıktan sonra deniz şehitleri anısına denize çelenk bıraktı.

Marmaris Su Sporları Kooperatifine bağlı jet-ski ve sürat motorlarının yaptıkları gösteriler ilgiyle izlenirken, büyük bir Türk bayrağı açarak deniz üzerinde dolaşan paraşüt dikkat çekti.

BODRUM

Bodrum'daki Kabotaj Bayramı kutlamaları kapsamında Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlı TCG Gemlik, TCG Doğanay ve TCG Poyraz gemileri ilçeye geldi. Bodrum Gemi Yanaşma İskelesine demirleyen gemiler, halkın ziyaretine açıldı. Gemileri ziyaret eden vatandaşlardan Yaşar Kavruk, ilk kez bir askeri gemi gezdiğini ifade ederek, ''Askerler gemideki anıları, Somali'de verdikleri mücadeleyi anlattı. Kazandıkları madalyaları gösterdiler'' dedi.

Gemiyi ziyaret eden diğer vatandaşlar da askerlerin ziyaret sırasında kendilerine çok yardımcı olduğunu ve gemileri gezmekten büyük mutluluk duyduklarını söylediler.

Bodrum Kaymakamı Feridun Cemal Özdemir, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ve Bodrum'daki diğer askeri yetkililer de gemileri ziyaret etti.

Kabotaj Bayramı kutlamaları kapsamında bu akşam Bodrum Kumbahçe Plajı'nda çeşitli etkinlikler ve yarışmalar düzenlenecek. 

AA

Bu haber toplam 1153 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.