1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 2020 Yılı 'Sessiz Okyanus Yılı' İlan Edildi
2020 Yılı 'Sessiz Okyanus Yılı' İlan Edildi

2020 Yılı 'Sessiz Okyanus Yılı' İlan Edildi

Bilim insanları okyanuslarda gürültü kirliliğinin azaldığını açıkladı. Bunda en büyük pay ise koronavirüs salgınında insandan kaynaklı seslerin azalmasında. Bu sebeple 2020 yılı 'Sessiz Okyanus Yılı' ilan edildi.

A+A-

Koronavirüs salgını nedeniyle uygulanan karantinalarla birlikte 2020’de okyanuslar sessizleşti. Bilim insanlarının araştırmalarına göre okyanuslarda gemi motorları, petrol platformları, deniz altı madenciliği ve diğer insan üretimi seslerle oluşan gürültü kirliliği salgın döneminde ciddi oranda azaldı.

Uzmanlar, söz konusu sessizliğin balinaları, mercanları ve diğer deniz türlerini nasıl etkilediğine dair planlanmamış bir deney için çok değerli karşılaştırmalı veriler sağlayabileceğine inanıyor.

OKYANUSLARDA GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ ENDİŞE KAYNAĞIYDI

Pandemi öncesi süreçte okyanuslardaki gürültü kirliliği, deniz canlıları için endişe verici olarak nitelendiriliyordu. Özellikle iletişim kurma ve yön bulma becerilerini ses ile sağlayan deniz canlılarının, gürültü kirliliği nedeniyle zarar gördüğü ve türlerinin bozulduğu biliniyordu.

“HEYECAN VERİCİ SONUÇLARA HAZIRLIKLI OLUN”

Rockefeller Üniversitesi İnsan Çevresi Programı Direktörü Jesse Ausubel, Nisan 2020’deki sessizliğin görülmesinin pek mümkün olmadığını söyledi:

"Heyecan verici sonuçlara hazırlıklı olun. Okyanusların önümüzdeki on yıllar boyunca Nisan 2020'deki kadar sessiz olması pek olası değil. Okyanuslarda ses hafiftir. Pek çok hayvan için okyanusu aydınlatır. Hayvanlar iletişim kurmak, avlanmak için sesleri kullanıyorlar ve aşırı gürültüden zarar görebiliyorlar."

DOĞAL BİR DENEY İÇİN KOŞUL OLUŞTU

Öte yandan New Hampshire Üniversitesi Akustik Araştırma ve Eğitim Merkezi Direktörü Jennifer Miksis-Olds, bu sessizleşmenin doğal bir deney için koşulları oluşturduğunu söyledi:

"İnsan gürültüsü, rüzgarın, dalgaların ve buzun ortam seslerini maskeledi. Deniz yaşamını, anlaşılması için seslerini yükseltmek veya kendilerini tekrarlamak zorunda olan gürültülü bir lokantadaki müşterilere benzer şekilde adapte etmeye zorladı."

SESTE HER 10 YILDA BİR 3 DESİBEL ARTIŞ

Kuzeydoğu Pasifik'te 1960’lar ile 2000’lerin başları arasında yapılan araştırmalarda, insan üretimi seslerin her 10 yılda bir 3 desibel artış gösterdiği ve bu seslerin 100 hertzin altında olduğu ortaya çıktı. Bilim insanlarının hesaplamalarına göre ise bu ses kirliliğinin hacmi şu anda okyanusun doğal arka plan gürültüsü ile yaklaşık aynı seviyede.

Vira Haber

 

 

Bu haber toplam 8444 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.